Lisziewicz Julianna: „A delta körülbelül ezerszer fertőzőbb, mint a kínai alfa variáns”

Belpol

Kinek és mikor érdemes megkapnia a harmadik oltást? Lisziewicz Julianna immunológus, virológus, genetikus szerint mindenkinek, akinek csak módja van rá, mert a már most is jelen levő delta variáns a korábbiaknál jóval agresszívabb.

magyarnarancs.hu: Megnyílt a harmadik oltások beadatásának lehetősége. Az nyilvánvaló, hogy a 60 év feletti sinopharmosok nagy százalékának mindenképp szüksége lehet rá.

Lisziewicz Julianna: Bocsánat, nem csak a kínaival oltottaknak kell a harmadik oltás, hanem mindenkinek! Izraelben csak Pfizerrel oltottak, és az átoltottság mértéke is nagyon magas. Mégis a negyedik hullám gyakorlatilag ugyanakkora, mint a harmadik volt és megugrott a súlyos betegek száma. A betegek körülbelül 70 százaléka nem volt beoltva, ami azt mutatja, hogy jól működnek a védőoltások. Hogy csökkentsék a kórházak terhelését és megvédjék a gazdaságot a boostert be akarják adni mindenkinek.

magyarnarancs.hu: Izraelben több mint fél év eltelt a tömeges oltások elkezdése óta, Magyarországon általában túlnyomórészt nem. Érdemes-e a minimum négy hónap után máris jelentkezniük harmadikért azoknak is, akiket nem Sinopharmmal oltottak?

LJ: Azt tanácsolom.

magyarnarancs.hu: És ha jön ősszel egy újabb variáns  és azzal egy újabb hullám, akkor mehet valaki mondjuk egy újabb négy-öt-hat hónap után megint oltásért?

LJ: Mehet. Azt tudjuk, hogy a delta variáns ellen ezek az oltások – egy harmadik adaggal megerősítve – hatásosak. Most erre kell koncentrálni.

Ha egy esetleges ötödik hullámot okozó vírus kijátssza a mostani oltásokat, nyugodtan fel lehet venni egy következőt.

Négy hónap elteltével általánosságban jobban védve vagyunk, mint mondjuk egy fél vagy egy év után. De lehet kapni nyugodtan sűrű időközökkel is ugyanolyan vagy hasonló oltást.

magyarnarancs.hu: Tehát az nem lehet ártalmas?

LJ: Nem.

magyarnarancs.hu: Olyasmi ez, mint hogy ha újra megfázom, bevehetem ugyanazt a tablettát, ha egyébként nem okozott gondot?

LJ: Igen. A megfázás is egy vírus fertőzés által okozott betegség.

magyarnarancs.hu: Mennyire számít a védettség dolgában az ellenanyag nemléte, léte, illetve szintje? Van-e olyan mérték, aminél azt lehet mondani, várhat az illető mondjuk még két hónapot?

LJ: Nincs, mert az ellenanyag mértéke nem áll arányban a védettséggel. Az úgynevezett “neutralizáló antitest” korrelál a védettséggel, de ez is egy relatív szám. Viszont ha valakinek nulla vagy közel nulla az ellenanyag szintje, az biztos, hogy nem védett. Hangsúlyozom: mindenkinek azt javaslom, vegye fel a harmadik oltást.

magyarnarancs.hu: Különösen 60 év felettiek.

LJ: És az az alattiak is.

magyarnarancs.hu: Ha kialakul az úgynevezett T-sejtes védelem, akkor is véd, ha az antitest szintje már jelentősen csökkent?

LJ: Az lehet. Nem egyszerű megállapítani, létrejött-e a T-sejtes védelem, de azt feltételezhetjük, hogy a mRNS és a vektorvakcinák – és a korábbi megbetegedés is – képesek kifejleszteni. Ezek a T-sejtek meg tudják ölni a megfertőzött sejteket, ami nagyon fontos, hiszen minden megfertőzött sejt egy kis vírusreaktor.

magyarnarancs.hu: Ez a reakció előbb vagy később indul be vírus ellen, mint az antitestes védelem?

LJ: Hamarabb. És a T-sejtes immunválasz hosszabb ideig tart, mint az antitestes immunválasz.

magyarnarancs.hu: A vegyes oltási sort preferálják hivatalosan. Aki mRNS-vacinát kapott, milyet kérjen?

LJ: Nem is biztos, hogy egyáltalán kaphat másfélét, például ha azok eleve ellenjavaltak voltak számára.

Én azt ajánlom mindenkinek, hogy ha lehetséges, a harmadik oltás Moderna legyen. Az adatok azt mutatják, az véd a legjobban a delta variáns ellen.

magyarnarancs.hu: A 18 év alattiaknak ajánlja az oltást?

LJ: Nagyon szorgalmazom. Pláne – nem győzöm itt is elmondani – a delta variáns miatt, ami körülbelül ezerszer fertőzőbb, mint a kínai alfa variáns. Ha egy gyerek megkapja, elkaphatja tőle az egész osztály, a tanárokkal együtt, és természetesen haza is viszik a vírust.

magyarnarancs.hu: Vannak ilyen tapasztalatok másutt, ahol már elkezdődött az iskola?

LJ: Igen. És több gyereknek okoz a delta variáns betegséget, mint a korábbi változatok.

magyarnarancs.hu: Már-más elfelejtettük, az influenzaoltást, pedig egy éve nagy „sláger” volt.

LJ: Alig tud fellépni az influenza, ha amúgy is védekezünk a koronavírus ellen maszkkal és távolságtartással. Egyébként: a különböző oltásokat nagyjából egy hónap különbséggel javaslom adni, hogy arra koncentráljon a szervezet.

magyarnarancs.hu: Miközben nálunk különböző rendezvények miatt még a mostani szabályokon is lazítanak fognak, több helyütt már szigorítottak a védekezés előírásain, például elrendelték már maszk viselését nyilvános helyen zárt térben.

LJ:

Javaslom a távolságtartást és a maszk viselését a zárt helyeken.

Látjuk a környező országokban is, hogy erősödik a járvány. Az legalább vigasztaló, hogy az érintéssel történő fertőződés veszélye/gyakorisága jelentéktelenebb a korábban gondoltnál. Viszont az úgynevezett aeroszolos, a levegőben lebegő vírusok útján történő jóval számottevőbb, mint hittük egy éve, s ez fokozottan igaz a delta variánsra. Ennek megfelelő protokollokat kellene kidolgozni egyebek mellett a munkahelyeken – és az iskolákban – az egyáltalán megvalósítható védekezésre. Hiába tartják az emberek a távolságot és hordják a maszkot, amikor a közös étkezéseknél leveszik. Ha közel ülnek egymáshoz az asztalnál, könnyen és gyorsan megfertőződnek! A delta variánsnak agresszív, nem kell negyedóra, hogy elkapjuk a vírust egyszerű beszélgetés közben. A legbiztosabb megoldás persze az, ha beoltatjuk magunkat és a gyerekeket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk