Indul az ellenzéki előválasztás: mától gyűjthetik a jelöltek az aláírásokat

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

Két hét áll rendelkezésére. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják.

Hétfőn kezdhetik meg az ellenzéki előválasztásban nyilvántartásba vett jelöltek az ajánlások gyűjtését: a miniszterelnök-jelöltek számára 20 000, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes aláírás összegyűjtése a feladat – emlékeztettek közös közleményükben az előválasztásban érintett pártok.

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10 óra.

Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József mellett Ecsenyi Áron, a Le az adók 75 százalékával! nevű párt vezetője szállt versenybe, de indulása nem igazán számít, hisz' maga beszélt arról, hogy trollkodásból, egyfajta provokálásból indult, annak biztos tudatában, hogy nem fogadják el a regisztrációját, ami mint látjuk, nem jött be.

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe. Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált.

Az előválasztásban résztvevő pártok közlése szerint már az országos hatáskörű jelölő szervezetek (Liberálisok, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Kezdet és Új Világ Néppárt) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába is, a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, online és személyes szavazásra egyaránt lehetőség lesz. A miniszterelnök-jelöltekre két körben lehet voksolni, a második forduló október 4-10 között lesz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk