Medgyessy Péter: „Az idő fogja Orbán leváltását megoldani”
medgyessy.jpg

Medgyessy Péter: „Az idő fogja Orbán leváltását megoldani”

  • narancs.hu
  • 2017.11.07 09:30

Belpol

Az ellenzék alkalmatlan a győzelemre a volt miniszterelnök szerint.

Medgyessy Péter az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy 2018-ban minden valószínűség szerint Orbán Viktor és a Fidesz fogja megnyerni a választásokat, igaz nem kétharmaddal. A volt miniszterelnök szerint „Orbán Viktor érdeme, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban körülöttünk folyik“. Ilyen volt például a migrációs válság, aminek lényegét Orbán korán felismerte, és kerítés felhúzásával jó választ is adott rá.

„A kerítésnél nem lett volna jobb ötletem“ – tette hozzá Medgyessy, aki szerint a közmunkaprogram felfuttatása is egy nagyon jó ötlet volt Orbántól.

A jó intézkedések mellett azért is lehet magabiztos Orbán, mert az ellenzék az elmúlt hét évet elpocsékolta.

„Azt látom, hogy az ellenzéki vezetők mind saját magukat és a saját pártjukat építik, és nem a választások megnyerésével, a Fidesz legyőzésével vannak elfoglalva. Mintha fel is adták volna 2018-at.”

Éppen ezért „az idő fogja Orbán leváltását megoldani, nem az ellenzék” Medgyessy szerint. Ugyanakkor a teljes összefogással talán megszorongatható a Fidesz, de ehhez szükség van a Jobbikra is.  „Ha az ellenzék nagyon elszánt, hogy le akarja váltani a kormányt, akkor matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges.” Annál is inkább, mert Medgyessy szerint a Jobbik ma már nem tekinthető antiszemita, kirekesztő, cigányellenes pártnak.

Viszont nem Vona Gábor, hanem Szél Bernadett lehet az, aki majd eséllyel küzdhet meg Orbán Viktorral. „Jó a kisugárzása. Nyitott ember, megnyerő személyiség, és egy új légkört, levegőt tud hozni, mert egy nő másképp látja a világot, és Magyarországra nagyon ráférne, hogy egy nő, egy asszony vezesse. ”

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.