Orbán az olimpiai eredményekről: "Visszahozhatjuk a férfieszményt is a magyar életbe"

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 13.

Belpol

Orbán hosszú interjúban fejtegette a Nemzeti Sportban, hogy mit mutatnak az olimpiai érmek Magyarország állapotáról és arról is beszélt, hogy "a felsőoktatásnak adandó támogatás egyik feltétele lesz, hogy az egyetemeken is legyen testnevelés".

A pénteki rádióinterjú helyett ma a Nemzeti Sportban tűnt fel Orbán Viktor. A miniszterelnök, aki híres arról, hogy messziről kerüli a neki érdemi kérdéseket feltenni próbáló újságírókat, most rendkívül hosszú interjúban válaszolt a természetesen nagyon előzékenyen feltett kérdésekre.

Az "interjú" témája Magyarország olimpiai szereplése volt, valamint ehhez kapcsolódóan a magyar kormány sporttámogatási elképzelései. Orbán persze kijelentette, mint miniszterelnök nem értékelheti az eredményeket, de mint magyar ember persze ő is értékel.

Azon túl, hogy hosszasan fejtegeti, mely tippjei jöttek be és nem, olyanokat talál mondani, hogy  "az olimpiai szereplésünk valamit mindig elárul arról, hogy éppen milyen állapotban van a hazánk", és hogy "a magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete. Ez így van a gazdaságban és a tudományban is, de leglátványosabban a sportban mutatkozik meg, azon belül is leginkább az olimpián."

Innen egészen odáig jut, hogy az éremszerzés nők és férfiak közti megoszlásáról is hosszas eszmefuttatást közöl:

"Pekingben három bajnokunk volt, három hősünk volt, most meg kétszer annyi. De ami igazán érdekes, hogy Rióban a nők mentették meg a haza becsületét, a nyolcból hét aranyat nyertek a nők és egyet a férfiak. Most meg a férfiak hozták egy kivétellel az összes aranyat. Ha egyszer sikerülne összhangba hozni a kettőt, akkor egy Helsinkihez hasonló eredményt is fel tudnánk mutatni. A magyar sportnak ezt a kettősségét most is érzékelem. Legutóbb már el voltam keseredve, hogy a férfiaknak nem sikerül. Annyi kihívás éri a modern korban a férfiak világát, a férfias erények nincsenek megbecsülve, a fizikum, a családért való felelősség, a gondoskodáshoz szükséges lelki és fizikai erő tisztelete szinte eltűnt a világból. A férfiembert meg ez hajtja, a sportteljesítménye is ebből fakad. De ha megnézi valaki a Tokióban aranyérmes magyar férfiakat, ők nemcsak, hogy bajnokok, hanem férfi idolok. Sportolók, akikre mutatva azt mondhatjuk az unokáinknak, hogy látod, így néz ki egy férfi. Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra. A magyarok, akik most nyertek, nagy szolgálatot tettek a hazának, és az ő segítségükkel talán visszahozhatjuk a férfieszményt is a magyar életbe. A női eszmény mindig is erős volt, a magyar nagyasszonyokra, ha baj van, mindig lehet számítani, az egri nőktől az olimpiai bajnokainkig, ott sosem volt hiba."

Ha ez nem volna elég, a kérdező - aki természetesen nem más, mint Szöllősi György, korábban Orbán focicsapata, a Felcsút (ezt a csapatot az előző bajnokságban a 2. helyre delegálták) korábbi kommunikációs igazgatója, 2016 vége óta pedig a Nemzeti Sport úgynevezett főszerkesztője - szolidan hozzáteszi, hogy az érmesek közül többen katonatisztek is. Így aztán Orbán tovább fejtegetheti, hogy 

"a hadsereg újjáépítése, a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése és az, hogy a férfi sportolóink újra felkapaszkodtak a dobogó tetejére, és hogy ismét vannak futballista példaképeink, ez így együtt jót fog tenni Magyarországnak. Mindez óriási segítség a gyerekek nevelésében."

Mindezek után a sportfejlesztés fontosságáról beszél, amelyről elmondja, hogy egyrészt a mindenki számára elérhető sportolási lehetőségeket tervezik fejleszteni. Másrészt hozzáteszi: "Miután teljesen megújítottuk az egyetemi rendszert, a felsőoktatásnak adandó támogatás egyik feltétele lesz, hogy az egyetemeken is legyen testnevelés, és extra pénzt adunk akkor, ha csapatokat indítanak bizonyos klasszikus sportágakban az egyetemi bajnokságban, kosárlabdában, röplabdában, evezésben, öttusában. Így tehát az egyetemeket visszahozzuk az amatőr és a versenysport világába is."

Az interjút Orbán azzal zárja: "Minden évben erősebbek vagyunk, minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk