Szijjártó a kínai állami tévének azt mondta "másfél millió ukrán menekült érkezett Magyarországra"

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 22.

Belpol

Minden idők legnagyobb magyarországi beruházásáról, a kínai-magyar kapcsolatokról, mint sikersztoriról, és a Ukrajnában dúló háború Magyarországra eső terheiről is beszélt.

A magyar külügyminiszter az ENSZ Közgyűlése alkalmából találkozott kínai kollégájával, Van Jivel New Yorkban, ahol már beszélt arról, hogy Kínából érkezik a legtöbb beruházás idén is Magyarországra, köztük külön említette a CATL nevű akkumulátorgyártó vállalat 3000 milliárd forint értékű debreceni beruházását is – írja a hvg.hu.

A kínai-magyar kapcsolatokról Szijjártó Péter kérdésre mint sikersztoriról beszélt. Elmondta, hogy két év tárgyalás után sikerült elérni, hogy a CATL akkumulátorgyártó cég minden idők legnagyobb magyarországi befektetését (7.4 milliárd euró) lépi meg. "Új fejezetet nyitottunk a magyar-kínai sikersztori könyvében" – kommentálta a külügyminiszter a befektetést, aki szerint mindez több tízezer embernek teremt majd munkalehetőséget.

A magyar külügyminiszter erről a kínai állami angolnyelvű csatornának, a CGTN-nek adott interjúban beszélt, ahol mindemellett az ukrán konfliktus és Magyarország energiakitettsége is szóba került.

"Nem kell sokáig magyaráznom, hogy ha a szomszédban háború van, azt megsínylik a környező országok. (...) Először is

másfél millió ukrán menekült érkezett már Magyarországra.

Azoknak, akik itt maradnak, munkát ajánlunk, a szabályozást pedig úgy alakítottuk, hogy ugyanúgy igénybe vehetik az oktatási és egészségügyi intézményeket, mint a magyar állampolgárok. Mindent megadunk nekik" – mondta Szijjártó. Azt valamiért nem említette, hogy nyáron az addig érkezett 1,3 millió ukrán közül alig több mint 24 ezren fordultak menedékes státuszért, vagyis alig 1-2 százalékuk maradt az országban – legalábbis a hivatalos információk szerint.

A miniszter az energia veszélyhelyzetről szólva azt mondta, Magyarország nagyon nagy mértékben függ az orosz energiaforrásoktól. "Az árak az egekben vannak, az eddigi ár többszörösét kell fizetnünk" – mondta az orosz gáz és kőolaj vásárlásáról. Hozzátette, hogy az infláció is kilőtt és jelenleg 15 százalék környékén jár, valamint az élelmiszerárak is gyorsan emelkednek. Ezt rendkívüli kihívásnak nevezte a magyar külügyminiszter, mely hatások elmondása szerint csak és kizárólag az orosz-ukrán konfliktus miatt sújtják Magyarországot. Szijjártó elmondta még, hogy az áremelkedés elleni harcban a magyar kormány ársapkákkal küzd, mert szerinte legalább a benzin, bizonyos élelmiszerek és a hitelkamatok alacsonyan tartása létfontosságú. "Azoknak, akik messzebb vannak Ukrajnától, nehéz ezt az energiakérdést elmagyarázni."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk