Budapest vezetése nem gondolkodik intézménybezárásokban, mert pár tízmillió megspórolása nem segít

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 22.

Belpol

Hisz' több százmilliárdos rezsiről van szó. A főváros nem fogadja el az elképesztő árajánlatokat, se az áramra, se a gázra. Más módon próbálnak meg spórolni, mindeközben pedig megmentenék a civil fenntartású szociális intézményeket.

Miközben a kisebb-nagyobb települések egymás után jelentik be, hogy előbb-utóbb bezárják az intézményeiket a magas rezsiárak miatt, a fővárosi vezetés nem készül ilyesmire – írja a 444.hu. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, ezzel nem lehetne annyit spórolni, amiért meg is érné megválni a szolgáltatásoktól.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, nem teljesen érti, más önkormányzatok mit várnak ezektől a lépésektől, hiszen az alapproblémát nem képesek megoldani, legfeljebb annak látszatát kelthetik. Legutóbb a XII. kerület döntött úgy, hogy januártól több kulturális intézményt bezárnak három hónapra.

Kiss kiemelte,

ha pár hónapra lekapcsolják valahol a fűtést, azzal megtakaríthatnak pár tízmillió forintot, miközben a mostani árajánlatok alapján jövőre 240 milliárd forintba kerülne az áram a fővárosi cégek és intézmények számára.

"Ne okozzunk kárt, ha közben nem tudjuk megoldani a problémát." Szerinte felesleges megválni például az idősek klubjától vagy a színháztól válság idején, amikor különösen fontos lesz az emberek számára, hogy közösségben legyenek. Elmondása szerint a sportlétesítményeket ő is más kategóriába sorolja, gondolkodik a főváros vezetése azon, hogy az egyetlen fővárosi fenntartású tanuszodát bezárják egy időre.

A lap szerint Kiss Ambrus elmondta, a főváros inkább azzal spórol, hogy a téli időszakban legfeljebb 20 fok lesz a Főpolgármesteri Hivatalban, és az épület egy részében megpróbálják teljesen lekapcsolni a fűtésről, ehhez a dolgozókat az épület más részébe költöztetik át. Mint mondta, – a kormánnyal ellentétben –20 fok alá nem vennék a fűtés, mert bár ez papíron jól nézhet ki, "nem biztos, hogy ennek így van értelme", ráadásul a munkaegészségügyi szabályokat sem tartja tiszteletben. "Az életszerűség fontos."

De például gondolkodik a fővárosi vezetés azon, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban home office-t vezessenek be péntekre a fűtési időszakban, illetve az igazgatási szünetet is meghosszabbíthatják január elején. Karácsony Gergely felkérte a fővárosi cégeket és intézményeket, hogy a hivatalhoz hasonlóan egyeztessenek a szakszervezetekkel ilyen lépésekről.

Ezen kívül például a főváros szeptember elején két órával lerövidítette a díszkivilágítást a spórolás jegyében.

Kiss felidézte, hogy a főváros is olyan elképesztően magas árajánlatokkal szembesült a jövő évi gázra és áramra, amiket soha sem tudna kifizetni, ezért arra jutottak, nincs mit tenni, várni kell. "Sok válságot láttunk már 2019 óta, és tudjuk, hogy ilyen helyzetben tudni kell várni" – hangoztatta a 444.hu beszámolója szerint a főpolgármester-helyettes. Elmondása szerin azért várnak, mert "az energiapiac így fenntarthatatlan", Kiss szerint előbb-utóbb az Európai Uniónak vagy a nemzetállamoknak muszáj lesz beavatkozniuk. Addig viszont meggondolatlan lépésnek tartanák, ha csillagászati árban egyeznének meg a következő évre.

Kiss Ambrus szerint simán elképzelhető, hogy lesz olyan időszak, amikor a fővárosban napi áron vásárolt árammal működnek majd a dolgok, amiről persze képtelenség megmondani, hogy olcsóbb vagy még drágább lesz-e a mostani ajánlatoknál.

"Ha nincs érvényes közbeszerzés áramra, az nem jelenti azt, hogy nincs áram a vezetékekben", vagyis a főpolgármester-helyettes szerint ebből nem következik, hogy leállna a város. Ahhoz le kéne vágni a vezetékeket.

Kiss emlékeztetett,

a fővárosnak is van saját operatív törzse, amely most arra is próbál felkészülni, hogy "a szociális ellátórendszeri válság ránk fog robbanni".

Budapesten a hajléktalanellátó vagy a családoknak átmeneti otthont nyújtó intézmények jelentős részét civil szervezetek működtetik, és félő, hogy az energiaárak miatt "férőhelyek tucatjai zárhatnak be". Ezért egyeztetést kezdeményeznek, hogyan segíthetne ezeken a szervezeteken a főváros. "Ha az állam nem tesz semmit, ez meg fog jelenni az utcán és az állami gondozott gyerekek számában."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.