Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lesz Debrecenben a kínai akkumulátorgyár

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 19.

Belpol

Mint kiderült, az üzem áramellátásának kialakításában Mészáros Lőrinc cége is részt vesz.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították a CATL kínai akkugyártó debreceni akkumulátorgyárának kialakításátderült ki abból a kormányrendeletből, ami a csütörtök este közzétett a Magyar Közlönyben található.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe fektet be Debrecenben. Ez lesz a cég második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után.

A projekt a Déli Ipari Parkban fog megvalósulni, mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, de úgy tudni, az infrastuktúra-fejlesztésbe a kormány is jelentős összeget invesztál: öt éven keresztül közel 88 milliárd forintot. De már idén 6,8 milliárd forintot fordítanának erre a célra.

A kormányrendeletekből az is kiderül, hogy a 88 milliárd forintos költségvetési forrásból beruházásokat hajthat majd végre többek közt a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Titász Zrt. is. Ez a cég konkrétan az elosztó hálózati fejlesztések megépítését végzi majd 16, 68 milliárd forint értékben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk