Tanár- és pénzhiány miatt zár be egy iskola Nagybajomban

  • narancs.hu
  • 2022. november 5.

Belpol

A tanulóknak ezentúl 50 km-rel arrébb kell iskolába járniuk.

Tanár- és pénzhiányra hivatkozva bezár a nagybajomi Kolping-iskola, az intézmény fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak – írja az Atv.hu. A tévécsatorna híradója szerint a kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a többi tanuló pedig a lakhelye és az iskola között ingázik majd. Az iskolában kőműveseket, pékeket és cukrászokat képeztek.

Az egyik nyilatkozó szülő, akinek gyermeke az érintett intézménybe járt, azt mondta, hogy már teljesen üres az iskola épülete,

a gyerekeknek pedig az 50 kilométerre levő csurgói Nagyváty iskolában kezdődött meg a pénteki oktatás. „Oda elutazni… akkor hánykor kell kelnie a kisgyerekeknek? 4-5-kor? Majdnem másfél-két óra mire beutaznak Csurgóra”

– nehezményezte a szülő a lap szerint. Az Atv.hu információi szerint a nagybajomi intézménybe nagyjából száz hátrányos helyzetű diák járt, többségük mélyszegénységben élő családok gyermeke. Megkérdezték a település polgármesterét, Pirka Mátyást is, aki szerint várható volt a bezárás. Mint mondta, tanárhiánnyal is küzdött az intézmény és úgy tudja, a megnövekedett energiaárak miatt sem lehetett fenntartani a nagybajomi tagintézményt.

Mint írják, az iskola minden gyerek busz- és vonatbérletét kifizeti, a szülőket pedig arról tájékoztatták, hogy nem büntetik meg azokat, akik késve érkeznek az új tanintézménybe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk