Új pozíciót kap Vitézy Dávid

  • narancs.hu
  • 2020. január 21.

Belpol

A kormányzat létrehozta a maga Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot. Itt lesz vezérigazgatója Vitézy.

A hírt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely jelentette be. Az MTI beszámolója szerint Gulyás elmondta, hogy Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város, ezért a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs,  a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányításával jön létre és működik a a Budapest Fejlesztési Központ (BFK).

Gulyás elmondta azt is, hogy a névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták. Ezt Gulyás meg is köszönte, mondván, korrekt partneri gesztus volt.
Hozzátette azt is: „Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral.”

Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. Feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. Emellett városkutatásokat folytat. Az állami hírügynökség ugyanakkor igyekszik kiemelni, hogy az új intézmény nem vesz át önkormányzati feladatokat, „ilyen kormányzati szándék nincs.”

Figyelmébe ajánljuk