Újabb civil szervezetek jelentették be: nem tesznek eleget a civiltörvény előírásainak

  • narancs.hu
  • 2017. július 12.

Belpol

„Nem regisztrálunk – nem vesszük magunkra a bélyeget.”

A roma integrációval foglalkozó Autonómia Alapítvány, a helyi közösségeket fejlesztő Civil Kollégium Alapítvány, a drogpolitikával és a hátrányos helyzetű közösségek kirekesztésével foglalkozó Jogriporter Alapítvány és a környezetvédelemben serénykedő, illetve más civil szervezeteket segítő Ökotárs Alapítvány nem tesz eleget a jogsértő, „külföldről támogatott szervezetekről” szóló civiltörvény előírásainak – közölte a négy szervezet –, ily módon is küzdve a hangulatkeltést célzó intézkedés hatályon kívül helyezéséért.

Az Autonómia, a Civil Kollégium, a Jogriporter és az Ökotárs is azon az állásponton van, mint a TASZ, a Helsinki Bizottság és a K-Monitor: hogy a törvény alkotmányellenes, és ezt szerintük a bíróság is meg fogja állapítani. Kivárják.

A kormány ellehetetlenítő törvénye szerint legkésőbb szerdán kellene regisztrálni azon civil szervezeteknek, amelyek idén külföldi támogatást is kaptak munkájukhoz. A törvény alapján azt is fel kellene tüntetniük honlapjukon, hogy „külföldről támogatott szervezetek”.

A négy civil szervezet szerint „ez a törvény is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával”.

„A szabadon szerveződő közösségek, civil szervezetek az egyik legfontosabb építőelemei egy jól és egészségesen működő társadalomnak, nélkülük sok helyen magára maradottnak érezhetik magukat magyarok tömegei” – nyilatkozta Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója.

A hatályos törvényeknek megfelelve a civil szervezetek átláthatóan működnek, eddig is elérhetővé tették honlapjukon, hogy milyen forrásokból gazdálkodnak, ez bárki számára most is látható, így a fenti alapítványok szerint a „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény lényegében nem más, mint megkülönböztetés, és nem állná ki az alkotmányosság próbáját sem. A négy szervezet ezért más civilekkel együtt, velük összefogva keresi a létező jogorvoslati formákat.

Figyelmébe ajánljuk