Újabb fél évvel hosszabbítaná meg a háborús veszélyhelyzetet a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. február 21.

Belpol

A jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakban dönt róla az Országgyűlés kétharmados többsége.

"Annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit,

a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot."

Ezzel indokolja a két éve kezdődött háború mellett az Orbán-kormány a különleges jogrend, a háborús veszélyhelyzet újabb fél éves meghosszabbítását.

Szerdán került fel a kormany.hu-ra az igazságügyi minisztériumi törvényjavaslat-tervezete, amely jó előre gondoskodik a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításról, hiszen a tavaly novemberben megszavazott szintén 180 napos módosítás majd csak május 23-án jár le, onnantól tolnák ki a veszélyhelyzetet egészen november 19-ig.

Ha megszavazza az Országgyűlés kétharmados többsége a hosszabbítást – márpedig a Fidesz-KDNP vélhetően így tesz majd –, úgy már két és fél évre nyúlik majd a háborús veszélyhelyzet.

Mint ismert, mióta háborús veszélyhelyzetben élünk, az Orbán-kormány aktívan él a felhatalmazás jelentette rendeleti kormányzás jogi lehetőségével. Ez gyakorlatilag korlátlan hatalmat jelent az Országgyűlés megkerülésével. Orbán Viktor és kormánya az elmúlt lassan két évben egyre gyakrabban kormányrendeletekkel írt át törvényeket a háborúra hivatkozva, és ily módon hirdetett ki veszélyhelyzeti döntéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.