A kormány háttérintézete szerint csak megerősítettük a NATO-t azzal, hogy gátoltuk a svédek csatlakozását

  • narancs.hu
  • 2024. február 21.

Belpol

Az Orbán Balázs-féle külügyi intézet szerint szó sincs felesleges lassításról, hátráltatásról.

A svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű: a magyar kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet vár el minden régi és új tagállamtól, és támogatja a szövetségen belüli rendszeres politikai konzultációt"

írja elemzésében a Magyar Külügyi Intézet, hozzátéve, hogy ezért is hívta meg a magyar fél Budapestre a svéd miniszterelnököt.

Az elemzés szerint bár Magyarország álláspontját sokan a csatlakozás felesleges lassításaként értékelték, a magyar stratégia biztosította a NATO megerősödését, és saját nemzeti érdekei szempontjából is fontos eredményeket ért el.

Hozzátették, "A miniszterelnök hétvégi bejelentése alapján a svéd NATO-csatlakozást hamarosan Magyarország is támogatni fogja, és ennek egyik hozadéka lehet a magyar fél számára rendkívül kedvező katonai ügylet aláírása is. Ez utóbbi által egyebek mellett Gripen vadászgépekhez juthat az ország."

A Magyar Külügyi Intézet állami tulajdonban álló, kutatóintézeti és agytröszt feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság, mely önbevallása szerint a kormányfő tágabb munkakörnyezetébe tartozik, tulajdonosi joggyakorlói feladatait és jogköreit pedig a miniszterelnök politikai igazgatója – jelenleg Orbán Balázs – látja el.

Mint arról lapunk is beszámolt, kedden véget vetett a Fidesz-frakció annak az időhúzásnak és a találgatásnak, valamint végtelenített komédiának, amelyben előadták, hogy a fideszesek Orbán Viktor akaratával szembemenve ellenezték a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását. Merthogy jövő hétfőn, ha minden igaz, megszavazza a kormány Svédország ratifikációját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk