Interjú

„Kiraktuk hétfőn, hogy pénteken »ott tali«”

Osváth Zsolt youtuber, a gyermekvédelmi tüntetés egyik szervezője

Belpol

Hatalmas tömeget mozgatott meg február 16-án kilenc tartalomgyártó, akik egy pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelem miatt döntöttek a demonstráció megszer­vezése mellett. A tüntetés sikere utáni folytatásról, az üzenet célzottjáról és az intézeti gyerekek lehető­ségeiről beszélgettünk az ország egyik legismertebb videósával.

Magyar Narancs: Aktívan szerepelt a 2022-es választási kampányban az ellenzéki oldalon, majd utána közölte, visszavonul a közélettől. Másfél év elteltével most sok tízezer ember, egyes számítások szerint akár százezres tömeg előtt beszélt egy ön által is szervezett tüntetésen.

Osváth Zsolt: Egészen pontosan úgy fogalmaztam, hogy a politikai szerepvállalásom ebben a formában befejeztem. A tömegszámláló szoftverek becslése alapján 150 ezer ember volt pénteken a Hősök terénél. De most azt is felrúgtam volna, ha korábban azt mondom, hogy soha többé nem szólalok meg: amikor megtesz az ember ilyen kijelentéseket, akkor nem gondol arra, hogy a köztársasági elnök egyszer egy pedofilsegédet enged rá a gyerekekre.

MN: A tömeg méretének láttán azonnal elindult a magyarázatkeresés, hogyan lettek ennyien. Miért sikerült?

OZS: Kellett ez az elnöki döntés, és az, hogy pattanásig feszült mindenki. Sokan érzik, hogy ami most van, az tarthatatlan, legyen szó közbeszédről, a propaganda visszaéléseiről. Csak hát nincs, aki megszólítsa ezeket az embereket, vagy ha megszólítja, nem elég hiteles. És itt a másik rész: kilenc hiteles tartalomgyártó fogott össze, akikkel együtt szívesen mutatkoznak mások, és úgy gondolják, jó ehhez a csapathoz tartozni, mert nem fognak összegyurcsányozódni vagy összedonáthannázódni, vagy MSZP-ződni, bár nekik nem is tudom, ki most az elnökük. Kilenc független és hiteles ember mondta, hogy gyertek ki.

MN: Hirtelen önök lettek az ellenzéki reménységek. Mit lehet elvárni önöktől?

OZS: Tőlünk ténylegesen azt lehetett várni, ami pénteken volt. Megígértük, hogy péntek este kimegyünk, színpadra állunk, elmondjuk, mi az, amin változtatni kéne. Kéréseket fogalmaztunk meg a döntéshozók felé és azt mondtuk, összegyűjtünk legalább 25 millió forintot arra, hogy egy szexuális abúzust elszenvedő fiatal felnőttnek megoldjuk a lakhatását. Vállaltuk, hogy népszerűsítjük az eseményt a platformjainkon és megszervezzük a demonstrációt, amit a saját zsebünkből finanszírozunk. Ezeket teljesítettük, sőt túlteljesítettük. Az emberek emiatt nagyon várják a folytatást, már felszólítottak arra, hogy alakuljunk párttá vagy mozgalommá, induljunk az EP-választáson. Jóval többet látnak belénk az emberek, mint amik mi tudunk lenni: tartalomgyártók, akik a karrierjük elején annyit vállaltak, hogy heti szinten legalább egy szórakoztató – vagy egyesek szerint szánalmas – videót csinálnak. Nem kormányváltást ígértünk, nem a törvényjavaslatok megfogalmazása a dolgunk. Rendszeresen foglalkozunk közélettel és társadalmi problémákkal a videókban, ezért fontos, hogy felszólaljunk.

MN: Tehát nincsenek további lépések?

OZS: Csak annyit mondtam, hogy jelenleg itt tartunk és ennyit vállaltunk. Hogy lesz-e folytatás, erről nem született döntés, és ameddig nem született, addig fontos tisztázni, hogy ez a demonstráció a vállalt feladat elvégzése volt. Érezzük a társadalmi nyomást, nyilván, de nem szállunk el, mértékletességre szólítottuk fel egymást és magunkat: átgondolt, tervezett és higgadt döntésekre van szükség ahhoz, hogy felmérjük az igényt és azt, mit tudunk kiszolgálni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk