Interjú

„Kiraktuk hétfőn, hogy pénteken »ott tali«”

Osváth Zsolt youtuber, a gyermekvédelmi tüntetés egyik szervezője

Belpol

Hatalmas tömeget mozgatott meg február 16-án kilenc tartalomgyártó, akik egy pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelem miatt döntöttek a demonstráció megszer­vezése mellett. A tüntetés sikere utáni folytatásról, az üzenet célzottjáról és az intézeti gyerekek lehető­ségeiről beszélgettünk az ország egyik legismertebb videósával.

Magyar Narancs: Aktívan szerepelt a 2022-es választási kampányban az ellenzéki oldalon, majd utána közölte, visszavonul a közélettől. Másfél év elteltével most sok tízezer ember, egyes számítások szerint akár százezres tömeg előtt beszélt egy ön által is szervezett tüntetésen.

Osváth Zsolt: Egészen pontosan úgy fogalmaztam, hogy a politikai szerepvállalásom ebben a formában befejeztem. A tömegszámláló szoftverek becslése alapján 150 ezer ember volt pénteken a Hősök terénél. De most azt is felrúgtam volna, ha korábban azt mondom, hogy soha többé nem szólalok meg: amikor megtesz az ember ilyen kijelentéseket, akkor nem gondol arra, hogy a köztársasági elnök egyszer egy pedofilsegédet enged rá a gyerekekre.

MN: A tömeg méretének láttán azonnal elindult a magyarázatkeresés, hogyan lettek ennyien. Miért sikerült?

OZS: Kellett ez az elnöki döntés, és az, hogy pattanásig feszült mindenki. Sokan érzik, hogy ami most van, az tarthatatlan, legyen szó közbeszédről, a propaganda visszaéléseiről. Csak hát nincs, aki megszólítsa ezeket az embereket, vagy ha megszólítja, nem elég hiteles. És itt a másik rész: kilenc hiteles tartalomgyártó fogott össze, akikkel együtt szívesen mutatkoznak mások, és úgy gondolják, jó ehhez a csapathoz tartozni, mert nem fognak összegyurcsányozódni vagy összedonáthannázódni, vagy MSZP-ződni, bár nekik nem is tudom, ki most az elnökük. Kilenc független és hiteles ember mondta, hogy gyertek ki.

MN: Hirtelen önök lettek az ellenzéki reménységek. Mit lehet elvárni önöktől?

OZS: Tőlünk ténylegesen azt lehetett várni, ami pénteken volt. Megígértük, hogy péntek este kimegyünk, színpadra állunk, elmondjuk, mi az, amin változtatni kéne. Kéréseket fogalmaztunk meg a döntéshozók felé és azt mondtuk, összegyűjtünk legalább 25 millió forintot arra, hogy egy szexuális abúzust elszenvedő fiatal felnőttnek megoldjuk a lakhatását. Vállaltuk, hogy népszerűsítjük az eseményt a platformjainkon és megszervezzük a demonstrációt, amit a saját zsebünkből finanszírozunk. Ezeket teljesítettük, sőt túlteljesítettük. Az emberek emiatt nagyon várják a folytatást, már felszólítottak arra, hogy alakuljunk párttá vagy mozgalommá, induljunk az EP-választáson. Jóval többet látnak belénk az emberek, mint amik mi tudunk lenni: tartalomgyártók, akik a karrierjük elején annyit vállaltak, hogy heti szinten legalább egy szórakoztató – vagy egyesek szerint szánalmas – videót csinálnak. Nem kormányváltást ígértünk, nem a törvényjavaslatok megfogalmazása a dolgunk. Rendszeresen foglalkozunk közélettel és társadalmi problémákkal a videókban, ezért fontos, hogy felszólaljunk.

MN: Tehát nincsenek további lépések?

OZS: Csak annyit mondtam, hogy jelenleg itt tartunk és ennyit vállaltunk. Hogy lesz-e folytatás, erről nem született döntés, és ameddig nem született, addig fontos tisztázni, hogy ez a demonstráció a vállalt feladat elvégzése volt. Érezzük a társadalmi nyomást, nyilván, de nem szállunk el, mértékletességre szólítottuk fel egymást és magunkat: átgondolt, tervezett és higgadt döntésekre van szükség ahhoz, hogy felmérjük az igényt és azt, mit tudunk kiszolgálni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.