Zsigeri felháborodás – Tüntetés a független újságírásért

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. jún. 04., 07:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Több mint ezer ember tiltakozott kedd este a sajtószabadság korlátozása és az Origo főszerkesztőjének kirúgása ellen. A hirtelen szervezett, mégis tömegeket megmozdító demonstrációval mintha valami újrakezdődött volna.

Egy nappal azután, hogy hétfő este váratlanul felmondtak az Origo főszerkesztőjének, a Kettős Mérce blog tüntetést szervezett Sáling Gergő mellett, általában a sajtószabadságért, valamint a kormányzat által megtámadott civil szervezetek mellett.

A Fekete hétfőre keresztelt nap után kedden öt órakor több százan gyűltek össze az Origo Dob utcai székháza előtt, ahol a szervezők közül Papp Réka Kinga és Kerényi Máté olvasott fel a szolidaritásukat kifejező médiumok cikkei közül. A terv kezdetben csupán az volt, hogy néma vonulást hoznak össze a szerkesztőségtől a Kossuth térig – a Facebook-eseményt kedden reggel, hét órakor hirdették meg, és körülbelül tíz óra alatt rengeteg embert mozgósított –, ám a sok demonstráló láttán valamit mondani is kellett. „Picit beszéljenek a cikkek” – mondták a szervezők. Majd egymás után olvasták fel – két megafonba mondatonként ismételve egymást, hogy az üzenet biztos, ami biztos, mindenkihez eljusson – az Index, a 444 és az Átlátszó állásfoglalását.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A szolidáris kiállást természetesen tapsvihar követte, akárcsak a folytatást, bár a civilek vegzálója, a hírhedt vadász Lázár János említése mindenkiből kihozta a a pfújolást.

Ezt követően az Origo szerkesztőségének véleményét olvasták fel, majd az ekkorra már legalább kétszer akkora tömeget a tüntetés útvonaláról tájékoztatták. Eddigre már nagyon sokan gyűltek össze azért, hogy kifejezzék szolidaritásukat; a tömeg a Dob utcából a körútra fordult, majd a Nyugati tér felé haladt. Becslések szerint ezerötszáz-kétezer ember is a Kossuth tér felé tartott, köztük nagyon sok újságíró – több origós kolléga –, politikusok, művészek, sok-sok civil. A belvárost megbénító demonstrálók többnyire csendesen haladtak, demokráciát és sajtószabadságot követeltek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Kérdésünkre az esemény szervezője, Jámbor András elmondta, hogy amikor hétfőn elolvasta az Origo-főszerkesztő kirúgásáról szóló cikket, annyira felhúzta magát, hogy úgy érezte, tényleg ez volt az utolsó csepp a pohárban.

„A paksi hitelszerződés megszavaztatása, az új budapesti választási rendszer, az, hogy a tavaszi országgyűlési választások során vélhetően történt ajánlási csalásokat el akarják rejteni, maga a reklámadó és persze a civilek betámadása mind-mind önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy tüntetést szervezzen az ember.” Ez a zsigeri felháborodás volt az, ami miatt a szervezők a demonstráció mellett döntöttek.

„Eddig is lehetett sejteni, hogy a kormánynak van befolyása a különböző médiumoknál, ezt tették tisztán láthatóvá azzal, hogy kirúgatják az egyik legnagyobb internetes portál főszerkesztőjét. Ez elfogadhatatlan.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

Azt a fontos tényt, hogy Sáling Gergőt nem Lázár János, hanem egy piaci óriás, a Deutsche Telekom kezében lévő portál rúgta ki, nem szabad elfelejteni, méghozzá azért nem, mert Lázár János nem egy hatfős családi céget fenyített be – hangsúlyozta az eseményen Papp Réka Kinga.

„Az előző Fidesz-kormány alatt is nagy ügy lett a sajtószabadság, de akkor »csak« csináltak egy médiatörvényt, ami felszámolja a sajtószabadságot mint olyat Magyarországon. Viszont idáig nem érvényesítették különösebben a hatalmukat, bár ez a törvény arra alkalmas, hogy mindenkit rettegésben tartsanak, és bármikor bevethessék. Most viszont az van, hogy született egy olyan személyi döntés, amely teljesen megkérdőjelezhetetlenül azért történt, mert a kormány egy fontos tagját – nevezzük alkirálynak – megtámadták egy ügyben, ami ráadásul nem is a legfajsúlyosabb sztori. Csupán szimbolikus, hogy még a bíróság is úgy ítéli meg, hogy ez esetben Lázár János valóban közérdekű adatot titkolt el” – tette hozzá a Narancsnak Papp Réka Kinga.

A Kossuth térre érkező tömegnek a szervezők töredelmesen bevallották, hogy „két embert vártunk, de nagyon örülünk, hogy ennyien vagytok” – majd megismételték az esemény üzenetét, hogy miért elengedhetetlenül fontos érték a demokrácia, a sajtó szabadsága. Sőt, azt is hozzátették, hogy egyesek már-már azt hitték, a néhány éve kezdetét vevő tüntetéssorozatok szép számú résztvevői eltűntek, belefásultak a közélet mocskába, ám ezután bizton állítható, hogy semmiképp sem tűnt el a kritikus tömeg. A sajtószabadságért folytatott tiltakozás több fronton folytatódik.

A múlt héten jelent meg az Origón Pethő András cikke arról, hogy „közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt”. Az Origo által indított perben a bíróság kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek részletes tájékoztatást kell adnia a szóban forgó utazások költségeiről, mivel azok közadatnak minősülnek. Ezt követően Lázár János inkább úgy látta jónak, ha saját zsebből befizeti a költségvetésnek azt a kétmillió forintot, és nagy kegyesen lemond az utazási költségtérítésről.

Hétfőn elsőként a 444 számolt be róla, hogy kirúgták az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. Az Origo semmitmondó nyilatkozatot adott ki arról, hogy Sáling nem politikai okok miatt távozott. Az exfőszerkesztő – a valasz.hu-nak adott interjúban – „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem tudta, hogy a Lázár Jánosról szóló cikkek miatt menesztették volna. Eközben viszont maga Lázár János szólította fel Sálingot, hogy nyilatkozzon.

Az Origóval szolidaritást vállalt több médium, de szélesebb körű figyelemfelhívó akcióra készül csütörtökön a magyar sajtó.

szerző
Czenkli Dorka
publikálva
2014. jún. 04., 07:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Cyrano
  2014. június 05., csütörtök 12:24
  Így_jártál:
  Kiegészíteném tiszapolgárit:
  mindezt nem hónapokig szervezték, a mi pénzünkből ( ne tévedjen: a magáéból is - ennyivel kevesebb jut oktatásra, egészségügyre stb) ellenünk.
  Csatlakozom az örvendezéshez.
 2. 3
  uborkaszezon
  2014. június 05., csütörtök 11:27
  Így_jártál

  Te, ez a Libajnai annyira szuper, a postán meg a kisboltban mindenkinek elmeséltem, ők is azt mondják, hogy klassz. Libajnai, érted, Li-Bajnai… óriási!
 3. 2
  tiszapolgári
  2014. június 05., csütörtök 10:31
  „Mit mondhatnék erre?”

  Például azt, hogy a tüntetést nem a Fidesz-irodákban szervezték, a tüntetőknek nem toltak a seggük alá különbuszokat, nem importáltak lengyel vendégmunkásokat, és főleg, hogy nem a csuda bátor nagyfőnököt kellett megvédeniük.
  Úgyhogy örvendjünk együtt!
 4. 1
  Így_jártál
  2014. június 05., csütörtök 09:40
  A Magyar Narancs és a Rékuci örvendezik mintegy 1000 tüntetőnek.
  Pár nappal korábban Libajnai örvendezik 1-2 EU képviselőjüknek.
  Mit mondhatnék erre? Én is örvendek.
  :-)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra