1500 slukk egy éjszaka alatt - ezért különösen veszélyes az Elf Bar

Élet + Mód

Színes, édes, gyümölcsös, viszonylag olcsó és kis helyen is elfér. Nem füstöl, nem büdös, a szülők és a tanárok nem feltétlenül fognak gyanút, ha meglátják a gyerek kezében. Ugyan Magyarországon illegális a kereskedelme, mégis könnyű hozzájutni. Ez az Elf Bar. De mi a baj vele, és mit kellene tenni, hogy többet tudjunk róla?

„A dohányzás legújabb generációja.” „Élményben verhetetlen.” „Mindenhol elfér.” „Kevésbé egészségtelen.” Legelőször is ezekbe a hívószavakba futunk bele, ha rákeresünk arra, mi is az Elf Bar, amiről az elmúlt hetekben annyi szó esett a médiában és a közösségi médiában egyaránt. A manórúdnak is nevezett, aprócska színes henger nem más, mint egy eldobható elektromos cigaretta, ami előre fel van töltve folyadékkal és különféle ízekben, különféle szívási kapacitással kapható. Ha tovább keresgélünk, hamar belefutunk az olyan posztokba és blogbejegyzésekbe, mint a „hogyan változtatja meg az életed az Elf Bar?” vagy az „Elf Bar, mint a dohányzás alternatívája – mutatjuk az előnyöket!” A hangzatos marketingszövegek ellenére a szakértők mégis óva intenek az Elf Bar használatától. De vajon miért?

Sosincs vége

Az elektromos cigaretták (e-cigi) és az úgynevezett IQOS-ok hosszú évek óta jelen vannak a dohánytermékek piacán. Abban különböznek a „normál” cigitől, hogy elektronikus eszközök, nem képeznek füstöt, helyette gőzt vagy dohánypárát bocsátanak ki. Míg az IQOS olyan dohánytöltetet hevít, ami valódi dohányt tartalmaz, addig az e-cigikben ún. e-likvid, vagyis egy nikotin tartalmú folyadék van. Ezekben tehát nem keletkezik sem füst, sem égéstermék. A legnagyobb különbség az e-cigik, az IQOS-ok és az Elf Bar között, hogy utóbbit nem kell vagy lehet tölteni; ha kifogy belőle a folyadék, akkor el kell dobni. (Vagyis amellett, hogy káros lehet az egészségre és függőséget okozhat, még a környezetet is jelentősen megterheli.) Azzal viszont, hogy előre fel van töltve és 800, 1500, 2500 vagy akár 5000 szippantást is tartalmaz, megadja azt az érzést, amit sem az elektromos, sem a „rendes” cigik nem tudnak:

olyan, mintha sosem lenne vége. És éppen ez az egyik ok, amiért a szakemberek szerint veszélyes.

„A dohányzáskor nemcsak a nikotin váltja ki a függőséget, bár tény, hogy az is gyorsan addikcióhoz vezet, hanem az aroma és maga a szippantás is” – magyarázza Szemelyácz János addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke. Ahogy a szakember mondja, a dohányzáshoz sokan pozitív cselekményeket kötnek, egyfajta jutalomként tekintenek rá: elszívnak egy cigit, amikor befejeznek egy fontos munkát, a reggeli kávé mellé, szex után, vagy jó társaságban. A nikotin mellett ezek az apró kis szokások, a szippantás aktusa és a cigaretta, vagy e-cigi aromája is fontos. Az Elf Barnál mindez megvan: finom, édes, gyümölcsös ízek, több száz vagy ezer szippantás anélkül, hogy újra kellene tölteni vagy meg kellene tekerni, és persze a nikotin, két vagy öt százalékos adagokban.

 
Málnástól a dinnyésig minden van

„A fiatalok ezért nagyon kedvelik, ráadásul kis helyen is elfér, egyszerűen el lehet dugni a szülők vagy a tanárok elől, nem kell hozzá se papír, se gyufa és nem büdös” – mondja a szakember. Hozzáteszi, az, hogy „nincs vége”, igen veszélyes tud lenni. „Láttam már olyat, hogy egy fiatal egy éjszaka alatt elszívott egy 1500 slukkos Elf Bart.” Az addiktológus számokkal érzékelteti, mennyire sok is a több ezer szippantás, amilyen kapacitással bír egy Elf Bar.

Hetvenezer szippantás egy olyan dohányos éves adagja, aki naponta egy doboz cigarettát szív el. Egy 5 ezer slukkos Elf Barból tehát elég 14 darab, hogy ez a szám kijöjjön. Ez elég durva.

Ártalomcsökkentésre nem jó

A szakemberek szerint az is probléma, hogy egészen pontosan nem tudjuk, milyen anyagok vannak az Elf Barban a nikotin mellett. Növényi glicerinek minden bizonnyal, de ahhoz, hogy ennél pontosabb képet kaphassunk, precíz vizsgálatokra lenne szükség. Zacher Gábor „új járványnak” nevezte az Elf Bar elterjedését, a több helyen nyilatkozó Toldy-Schedel Emil kardiológus, aki a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke is, pedig azt mondta, hogy „ennél szarabb konstelláció nincsen”. Az ártalomcsökkentés már csak azért sem működik, mert az ártalomcsökkentő eszközöknél pontosan tisztában kell lenniük a szakembereknek, hogy mit tartalmaznak, milyen anyagokból állnak. Ráadásul azokat az eszközöket, anyagokat csak ártalomcsökkentésre lehet használni, új belépőket nem eredményezhetnek, márpedig az Elf Barnál rengeteg ilyen új belépő van. Ezért bár a webshopokon és az Elf Barral kapcsolatos tájékoztató oldalakon sokszor olvashatjuk, hogy "leszokáshoz is ideális választás lehet", a szakemberek szerint ez egyáltalán nem igaz.

 
Mangós, limonádés, őszibarackos
Fotó: Facebook/Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ahogy például a hvg.hu-nak nyilatkozta a kardiológus: az Elf Bar „pont azt teszi függővé, aki előtte nem dohányzott.” Az ártalomcsökkentés az Elf Bar esetében Szemelyácz szerint is értelmezhetetlen; neki van olyan kliense, aki füvet és cigarettát is szív, és mindig van nála Elf Bar is, hogyha más éppen nem áll a rendelkezésére, vagy olyan helyen van, ahol az előbbieket nem lehet szívni, a utóbbi még mindig ott van. „Vagyis egyfajta kiegészítő eszközként használja az Elf Bart, nem ártalomcsökkentésként” – teszi hozzá az addiktológus. Szemelyácz János azt mondja, egyre több olyan kliens fordul meg nála, aki használja az Elf Bart, de olyan nincs, aki kizárólag ezt használja, ettől lett függő és erről akarna leszokni.

Bár a sajtóban csupán néhány hete van szó e termékről, a szakemberek nem most találkoztak vele először. Szemelyácz János arról mesél, hogy már a télen írtak neki szülők azt kérdezve, mi az az Elf Bar, mit lehet róla tudni, tartalmaz-e drogot, mi van benne. A szakember szerint egyre többet beszélünk a jelenségről, de még mindig nem eleget: fontos lenne, hogy a szülőket, a tanárokat megfelelően felvilágosítsuk, és társadalmi diskurzus kezdődjön.

Szerintem nem kell szörnyen megijednünk, foglalkoznunk kell a jelenséggel, hiszen most van egyfajta felfutása az Elf Barnak, de majd ez is elmúlik, ahogy más őrületek is elmúltak

– véli az addiktológus. Azt viszont sürgeti, hogy kezdődjön gyors és mindenre kiterjedő kutatás arról, pontosan milyen anyagok vannak az Elf Barban, mennyire károsak az egészségre és milyen mértékben okoznak függőséget. A szakember szerint egy ilyen kutatás fontos lenne a fiatalok védelmében, és akár benne is lehetne a kormány ifjúságvédelmi stratégiájában.

Trafik vagy nem trafik?

Az Elf Bart jelenleg Magyarországon legálisan nem lehet beszerezni, hozzájutni mégis nagyon könnyű. A 24.hu videójából kiderül, hogy elég csupán a belvárosi Erzsébet térre kimenni, ha az ember venni akar egyet. A sajtóban megjelent beszámolók szerint ugyanez a helyzet Budapest más forgalmas terein, pályaudvarain vagy aluljáróiban is. Egyszerűen hozzá lehet jutni webshopokon keresztül; az egyik legnagyobb site, amelyik Elf Barokat ajánl, elérhetősége szerint Párkányból postázza a terméket. Szlovákiában vagy Romániában ugyanis legális az Elf Bar forgalmazása. A közösségi médiában kutakodva számos oldalt találtunk, ahol szintén lehet Elf Bart rendelni, sőt olyannal is találkoztunk, ahol javítást reklámoz az oldal (bár az kérdéses, hogy egy eldobható szerkezetnél ez mennyire reális vagy csupán az egész oldal kamu). A hvg.hu nemrég arról számolt be, hogy egy nagykovácsi Csomagpont figyelmeztette a szülőket, egyre több gyanús szállítmány érkezik hozzájuk: 13-14 éves gyerekek hetente vesznek át csomagokat, jellemzően ezer forintos címletekben fizetve értük.

 
A nagy fogás
Fotó: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) be is jelentette június közepén, hogy átfogó akciót hirdetnek az Elf Bar kereskedelme ellen. Június közepéig 105 ellenőrzést zártak eredményesen, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Pest és Bács-Kiskun megyében tartották. Sajtótájékoztatójukon közölték: amellett, hogy az árusok illegális termékkel kereskedtek, mindezt adószám hiányában, bejelentés, bizonylat és eredetigazolás nélkül tették, ami miatt négymillió forintnyi mulasztási bírságot is kiszabtak rájuk. A hatóságok azt is elárulták, hogy több mint 20 büntetőeljárást folytatnak az Elf Bar illegális kereskedelme miatt, négy ember van letartóztatásban, az eddig lefoglalt mintegy 30 ezer Elf Bar piaci értéke pedig meghaladja a 250 millió forintot. És bár az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, mégsem árulják trafikokban, mert akkor zárjeggyel kellene ellátni és csak ízesítés nélküli változatban lehetne értékesíteni - viszont éppen az ízesítés az Elf Bar lényege.

Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

A hatóságok jelezték: nem fogják támogatni, hogy az Elf Barokat dohányboltokban is árulhassák. Ezt pedig minden valószínűség szerint meg is tehetik majd, hiszen ahogy a hvg.hu írja: egy, a gazdaságszabályzással kapcsolatos salátatörvény-tervezetben az szerepel, hogy ezentúl az SZTFH elnöke „rendeletben határozza meg, milyen árukat lehet a dohányboltokban árusítani és milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani”.

Szemelyácz János szerint viszont nem lenne ördögtől való, ha az Elf Barokat trafikokban is be lehetne szerezni. Ott ugyanis elvileg a 18 éven aluliak nem vásárolhatnak; persze, jegyzi meg az addiktológus, bármelyik kiskorú megkérhet egy 18 éven felülit, hogy vegyen neki valamit a dohányboltból, mégis, legalább kontrolláltabb és bizonyos szempontból nehezebb lenne az Elf Barok beszerzése. Ráadásul akkor be kellene vizsgálni, hogy pontosan mit tartalmaz, így több tudásunk lenne arról, mi is van az Elf Barban. „De a legfontosabb az lenne, hogy akkor még inkább benne lenne a köztudatban, mindennapos téma lenne, beszélnénk róla” – mondja a szakember. Szerinte az államnak már eddig is jelentős erőforrásokat kellett volna beletolnia abba, hogy legyen az országnak megfelelő alkohol-, drog-, vagy dohányzásstratégiája; hogy aki le akar szokni, annak legyen rá lehetősége, kapjon hozzá segítséget. Ezt még most sem lenne késő megtenni, jegyezte meg Szemelyácz János.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.