Rövidülhet a díszkivilágítás a fővárosban

  • narancs.hu
  • 2022. június 27.

Belpol

A főpolgármester-helyettes szerint nem azért merült fel az ötlet, hogy pénzt takarítsanak meg.

Fővárosi cégek képviselőivel és civil szervezetek vezetőivel egyeztetett a főváros a Budapesti Energiacsúcs nevet viselő sajtónyilvános tanácskozáson – írja a Telex. Az eseményt azért rendezték meg, hogy a főváros bemutassa az energiaválság enyhítésének érdekében hozott azonnali intézkedéseket.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: „A háború egyik eszköze a tankok mellett a fosszilis energiával való politikai háború”. Hozzátette: Budapestnek már van klímastratégiája, így nem kell nulláról indulni, de az orosz-ukrán háború árnyékában az energiakérdés gazdasági és demokráciai jelentőségűvé vált. A cél, hogy 2030-ig a budapesti közszolgáltatásokat a fővárosi közműcégek energiatermelése fedezze, ehhez azonban a rengeteg bővítés és fejlesztés mellett a „város energiaigényét” is csökkenteni kell. A főpolgármester szerint ez az ambiciózus terv „az Európai Unió és a magyar kormány támogatása nélkül nem valósulhat meg”.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint a mostani energiaválság miatt mindenkinek át kell gondolnia, hogy miképp tud kevesebbet fogyasztani és elsősorban például az önkormányzatok, hogyan tudják rövid távon csökkenteni energiafelhasználásukat. A takarékoskodás egyik fontos eleme – a közlekedés mellett – a közvilágítás, beleértve a díszkivilágítást is. Tüttő leszögezte: a közvilágítás korlátozását nem tervezik, de kevesebb árammal akarják üzemeltetni azt, ehhez pedig korszerű lámpákra van szükség. 

A díszkivilágítással kapcsolatban viszont már azonnali intézkedésekről van szó, mivel annak észszerű rövidítése érdemi megtakarítást hozhat a fővárosnak.

Emellett épületenergetikai fejlesztések is szóba kerültek, ami 18 épület esetében valósul meg a közeljövőben.

A beszélgetésen összegyűlt politikusok, közműcégek vezetői és energiával foglalkozó szakértők több dolgot is felvetettek, amivel a főváros javítani tudna az energiafelhasználásán. Az egyik legfontosabb elemként a kommunikáció és annak hiánya jelent meg, emellett pedig az energetikai korszerűsítések elérhetőségének javítása is előtérbe került, hogy azoknak is hozzáférhetőek legyenek az ilyen programok, akik energiaszegénységben élnek.

Tüttő szerint azért dolgozták ki a most prezentált javaslatokat, hogy példát mutassanak, és behozzák a közbeszédbe a témát. Éppen ezért a főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: „Nem azért gondolkozunk a díszkivilágítás rövidítésében, hogy pénzt takarítsunk meg.” A hiányként felmerülő kommunikációra és társadalmi kampányokra utalva Karácsony Gergely elmondta, vigyáznak vele, mert azok közpénzből „nem magától értetődőek”, de a nyár folyamán lesz az energiafogyasztással kapcsolatos tájékoztató kampány.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk