Varga miniszter tréfálkozik, majd birokra kél a számokkal

  • narancs.hu
  • 2015. október 14.

Hírnarancs

Kocsis Máté perre megy, Pintér Sándor beszámol, a válogatott ellenfélre vár, Matyi Dezső lekapcsol, a természet bosszút áll – hírek egy rút őszi napon.

Ungár vs. Kocsis

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója is, kétmillió forintra pereli Ungár Klára volt SZDSZ-es (még korábban fideszes) politikust, és bocsánatkérést is vár tőle, amiért Ungár egy Facebook-posztban azt állította róla (és Szájer József EP-képviselőről), hogy meleg. Kocsis akkor a következő szavakkal érvelt: „nem vagyok buzeráns!” Azt is hangsúlyozta továbbá, hogy „olyan messze áll tőlem a homoszexualitás, mint Makó Jeruzsálemtől”. Kocsis már akkor jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet: nos, a Népszabadság információja szerint Ungár már kézhez is kapta a keresetet. Ha a bíróság megállapítja, úgy kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie, s ha veszít, úgy a következő nyilvános bocsánatkérő szöveget is közzé kell tennie: „Ezúton is elnézést kérek dr. Kocsis Mátétól, amiért megsértettem jó hírnevét és emberi méltóságát azzal, hogy valótlanul állítottam, hogy homoszexuális. Állításom hamis rágalom volt, melynek semmiféle valóságalapja nincs.”

A miniszter most már több lábra állna

A legjobb, amit a kormány tehet a Volkswagen-botránnyal kapcsolatban, az a kivárás, mondta a nemzetgazdasági miniszter a biztosítók szövetségének (MABISZ) szerdai éves konferenciáján a Portfolio.hu beszámolója szerint. Varga Mihály tréfásan bevallotta: 1988 végéig biztosítási ügynök volt az Állami Biztosítónál, és lakásbiztosítások megkötésével igyekezett jövedelmet szerezni. Akkor is, most is ígéretet kellett eladni – humorizált még a miniszter, aki ezt követően kénytelen volt áttérni a jelen tényeire, s ez majdnem sikerült is neki. Varga szerint az elmúlt két évben a magyar kormány törekedett arra, hogy ne legyen egyoldalú a magyar export (az autóipar ennek 13%-át adja), s diverzifikáljon a kkv-k felé. Ebből ugyan semmi sem látszik, de Varga optimizmusa töretlen: évi 2,5 százalékos növekedést vár a következő két évben, ami kevesebb, mint amennyit a sikereitől megittasult országvezetés korábban vizionált, de több, mint amennyire a piac beárazott minket a számunkra különösen húsba vágó VW-botrány után.

Letelepedési kötvény

Végre ma is megtudtunk valamit: leggyakrabban kínaiak vásárolnak letelepedési államkötvényt, legalábbis Pintér Sándor belügyminiszter szíves közlése szerint (a szúrós bajszú belügyminisztert a PM-es Szabó Tímea kérdezte arról, hogy milyen állampolgárok vásároltak kötvényt 2012 és 2014 között). Két évvel ezelőtt 429, 2014-ben 1667, idén szeptember 30-ig pedig 390 kínai vett letelepedési kötvényt. Az oroszok közül 2013-ban ketten, 2014-ben 118-an, idén 53-an vásároltak. Tavaly még 14 iráni is szerepelt a bontásban, amely 37 nemzetet nevesít, míg a további vevők száma nem éri el évente a tucatnyit nemzetenként. Vannak közöttük, egyebek mellett, egyiptomiak, pakisztániak, szírek, törökök és ukránok is.

Oltás

Megvonhatják a családi pótlékot azoktól a családoktól, akik nem adatják be hat évnél fiatalabb gyereküknek a fertőző betegségek elleni, kötelező oltásokat – legalábbis egy most fogalmazódó törvényjavaslat ehhez kötné a családipótlék-jogosultságot (korábban már a rendszeres iskola-, illetve óvodalátogatást is feltételül szabták). A Medicalonline című szaklapban ismertetett tervek szerint az illetékes kormányhivatalnak az oltóorvos lenne köteles jelenteni arról, hogy kiket nem tudott beoltani, a szülőknek pedig egy hónapon belül nemcsak pótoltatni, hanem igazolniuk is kell az aktuális védőoltás beadatását. A hivatal mindaddig felfüggeszti a családi pótlék folyósítását, amíg a vakcina beadása nem történik meg.

E lépést az oltásellenesség elleni küzdelem egyik lépéseként feltétlenül üdvözölni tudjuk.

Labdarúgás

Mondhatni síri hangulat uralkodik a magyar foci ún. berkeiben: válogatottunk (ezúttal tényleg rajta kívül álló okok miatt: pechünkre nyertek a törökök és a kazahok is) nem tudta kihasználni a látszólag nekünk kedvező, stupid szabályok kínálta lehetőséget, és kénytelen lesz pótselejtezni. A sportlap híre szerint a verhetetlen magyar tizenegy a kiemelt kalapba kerül a vasárnapi sorsoláson, azaz elkerüljük a nálunk lényegesen erősebb svédeket, ukránokat és bosnyákokat. Nem kerülhetjük el ugyanakkor a dán–ír–norvég–szlovén négyes valamelyikét, és bizony egyik esetben sem fogadnánk nagy pénzben a mieinkre. Ha hinni lehet a híreknek, némely válogatottak nem is bízták a véletlenre a sorsukat. Az UEFA már vizsgálódik a továbbjutást végül eldöntő örmény–albán meccs eredménye (0-2) miatt: állítólag albán lapok (!) szellőztették meg, hogy játékosaik örmény labdarúgókat fizettek le. A magunk részéről nem vesszük készpénznek ezeket az aljas pletykákat, s azt sem vagyunk hajlandók elhinni, hogy ilyen korrupt lenne a nemzetközi futballélet, pláne, hogy fejétől volna büdös a hal.

Kapuberúgás

Közben zajlik az élet a magyar futball tektonikus mozgásokban gazdag mélyrétegeiben: lapunk nem pont futballtárgyú cikkeinek (lásd itt, itt vagy itt) visszatérő hőse, Matyi Dezső, a gondoktól gyötört Alexandra-könyvbirodalom feje, ma lekapcsoltatta a patinás pécsi futballklub, az első osztályból licencproblémák miatt rögtön a megye I.-be sorolt PMFC honlapját. Tettének oka a sportlap cikke szerint az lehet, hogy a klub volt elnökeként hétvégén többször is megpróbált behatolni a csapat uránvárosi sporttelepére, ahová nem engedték be, habár nyomatékul magával vitt néhány erős embert és ügyvédet is. Magyarázat: Pécs városa, mely megvette tőle a csapatot, le szeretné vonni a vételárból a mostanában kiderült közüzemi tartozások összegét. Úgy gondoljuk, amíg hazánk mágnásai vagy/és magas állású státusférfijai a reménytelen magyar futball végzetes hatású gyámolításán túl nem találnak maguknak más passziót (például a műgyűjtést), addig az efféle esetek csak ismétlődni fognak.

Eső

Szép őszi kirándulóidőre várnak? Egyelőre ne tegyék: mediterrán ciklon van felettünk, vissza-visszatérően zuhog az eső. A hét további napjain – ahogy e hétre szóló prognózisunkban is írjuk – hol előre-, hol hátraszambázik e rendszer és annak felhőzete, ennek megfelelően az átmeneti csapadékszünetért újabb esőkkel áll bosszút a természet. Ahogy holnap a ciklon melegszektorába kerülünk, több fokkal emelkedik a hőmérséklet: délen-délkeleten akár 20 fok közelébe. Eközben viszont egy meleg, nedves szállítószalag is fölénk húzódik: a sima esőn felül még záporokat is kaphatunk a nyakunkba.

Figyelmébe ajánljuk