Magyar Narancs reggae-kamion: A 33.

  • G. B.
  • 2001. augusztus 16.

Képzőművészet

14.00 DJ Rastamás, T. B. Homelock (LB 27)

T. B. Homelock (LB 27)

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 zenekarvezetője több mint tíz éve foglalkozik intenzíven reggae-vel. ´ az egyik leglelkesebb reggae-lemezgyűjtő széles e hazában, sok száz lemezéből, CD-jéből, melyek átfogják szinte a teljes jamaicai spektrumot, gyakran koncertek után, Miksa és Rastamás társaságában tart bemutatót, a bulikat önfeledt reggae-partyba vágva. T. B. nevéhez fűződnek az 1997 januárjában beindított emlékezetes, Trenchtown Reggae Partyk, melyek az idén ősszel a tervek szerint újból beindulnak. T. B. zenéivel éteren át elsősorban a Pararádión (www.para.c3.hu) találkozhatnak.

Áfonya

(Rasztaműhely/Fix Rádió)

A Fix Rádióban hétfőn hajnalonként fogható Rasztaműhely egyik műsorvezetője és DJ-je mind gyakrabban szerepel különböző bulikon és fesztiválokon, hogy a dubról, a reggae-ről és a dancehallról alkotott hangzatait egyre több fülhöz eljuttassa. Áfonya egyébként már több mint négy éve foglalkozik komolyabban a reggae-vel és kapcsolódó műfajaival. Idén nyáron különleges megtiszteltetésben részesült: beküldött mixtape-je révén felvételt nyert szeptember 16-tól a New York-i Red Bull Zeneakadémia 2 hetes intenzív DJ-tanfolyamára a reggae műfajban, ahol olyan neves nagyságoktól leshet el fogásokat, mint a dancehall-pápa David Rodigan.

Super H

(Rasztaműhely/Fix Rádió)

A rasztaműhely másik tagja, akit régebben Deszka néven ismerhettek meg. Deszka nemcsak dallamos dubjaival és lendületes dancehall-lal, hanem saját készítésű hangeffektjeivel is színesíti a műsort. Áfonyával közösen egyre több bulin lehet vele és zenéivel találkozni. Első generációs dubokat bemutató mix-CD-je hamarosan hozzáférhető lesz a www.dance-hall.hu internetes oldalon.

Gonnok (Tilos Rádió)

Sajátos zenei világában a reggae a közös nevező, de gyakran elvezet a hip-hopba, bigbeatbe, breakbeatbe is. 1993 óta a Tilos Rádió műsorkészítője, önálló adása a Kristálykert, amely szerdánként 0:00 órától hallható. Gonnok főállásban az Afrofilia lemezboltot vezeti Budapesten.

Selekta Bosi

(Love Alliance/Tilos Rádió)

Boskovics Gábor 1996-ban egy külföldi Soundsystem dancehall partyján kapott rá a műfajra. A lelkes lemezgyűjtő, Bosi nem rendelkezett DJ-ambíciókkal, a szerencse, no és a dancehall műfaj térhódítása azonban erre az útra terelte. 2000 eleje óta képviseli a legkülönbözőbb bulikon itthon és külföldön a műfajt. Nemcsak DJ-ként, hanem a www.dancehall.hu munkatársaként is a műfaj egyik legaktívabb harcosa itthon. Jelenleg az első magyar dancehall soundsystem, a Love Alliance megalapításán, a jamaicai lemezimport beindításán és a Tilos Rádióval közösen külföldi soundsystemek Magyarországra hozatalán fáradozik. Márciusban megjelent első mixtape-je, a Dancehall Massive nagy sikert aratott a műfaj rajongói körében.

Mr. Skunk

(Love Alliance/Tilos Rádió)

Noha egyre gyakrabban tesz zenei kirándulást a dancehall világába, fő területe azonban továbbra is kedvenc műfaja, a dub. Már több mint három éve aktív DJ, láthattuk számos rendezvényen, fesztiválon országszerte. Népszerű reggae-műsorai közismertek a Tilos Rádióból, ahol a dub és a dancehall mellett szívesen mutat be jó néhányat rocksteady és roots lemezgyűjteményéből is. Műsora szombat délutánonként négytől hatig, gyakran Bosival közösen, tehát a Tiloson fogható. Skunkék a Love Alliance-szel az autentikus jamaicai dancehall soundsystem kultúra magyarországi meghonosítását kísérlik meg véghezvinni a jövőben.

Gaulamin

(I and I Records/Tilos Rádió)

Akit régebben Christiannak hívtak. 1996 óta aktív DJ, aki igényes válogatásaival főként kevésbé hozzáférhető zenékkel igyekszik megismertetni közönségét. Fő területe és kedvence a reggae és a dub. A Tilos Rádióban már 1993 óta közreműködő, 1998 óta pedig a közkedvelt I and I Records egyik alaptagja. Fellépett Magyarország minden sarkában, valamint Szabadkán és Bécsben is. A tervek szerint a jövőben Gaulamin a Ladánybene dub projektjében is közre fog működni, és zenekészítéssel próbálkozik. Addig a lemezjátszók mögül erősíti tovább a hazai dub és reggae mozgalmát.

Rastamás (LB 27)

Árokszállási Tamás, aki TB Homelockhoz hasonlóan a zenekari munka mellett ugyancsak szívesen foglal helyet a lemezjátszók mögött, hogy értékes bakelit- és CD-gyűjteményéből bemutasson jó néhányat. Kellemes válogatásaival a dub, a dancehall és a roots világból kiválóan ért a hangulat fokozásához, és nem kis szerepe van a Ladánybene koncertek utáni, immár mind sűrűbben sorra kerülő reggae-partyk egyre növekvő népszerűségében.

Nesta (Est FM)

Az egyik legnépszerűbb budapesti kereskedelmi rádióadó reggae-felelős DJ-je és műsorvezetője.

g. b.

A reggae-kamion tervezett programja

15.15 Áfonya, Super H (Rasta Műhely - Fix Rádió)

16.30 DJ Nasta (Est FM)

17.15 DJ Gonnok (Tilos Rádió)

18.00 DJ Gaulamin (I and I Records - Tilos Rádió)

18.45 Selekta Bosi, Mr. Skunk (Love Alliance)

20.00 Ladánybene 27-koncert

21.15 Közös jamminÛ az összes résztvevővel

A várható káoszra való tekintettel változás lehetséges!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?