Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 33. szám, (2001.08.16. (2001-08-16)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Elegem van már ebből a magyar vircsaftból! - csapott az asztalra Wolfgang Schüssel a Puchberg melletti, alig húsz lelket számláló Hof községbe kihelyezett kormányülésen, sörhabbal öblítve le szája sarkáról a gulyásszaftot. - Akármerre járok-kelek gyönyörű országunkban, mindenütt magyar szakácsokba, pincérekbe, vendéglősökbe ütközöm. Mintha az osztrák konyha nem lenne elég jó! Mintha mi nem tudnánk tisztességgel fölszolgálni a gombóclevest meg a császármorzsát! És még kérkednek is a magyarságukkal! Ahelyett, hogy csendben meghúzódnának a mosogatópultnál vagy a sparhelt sarkában, van pofájuk fennen hirdetni, hogy itt vagy ott magyar a gazda. Tegnap túra után a nejemmel betértünk a Schneeberg oldalán álló Sparbacherhüttébe, hát ott még ki is van írva, hogy a vendéglátók magyarok, és hogy bizony ők azok, akik korábban a Rax tetején lévő jó kis Habsburghaust üzemeltették. Pedig bizony isten, a múlt héten ott is megfordultam, és lám, most is magyar volt a ház ura és asszonya.

Publicisztika

Publicisztika

Tatár György: A civil jelmez (Szórványos gondolatok a Közel-Keletről)

1998-ban alkalmam volt végignézni az izraeli tévé Po-politika című politikai vitaműsorának egyik adását, amelyben ismert baloldali értelmiségiek ültek szemben az állam védelmi szerveinek néhány magas rangú szakértőjével. Utóbbiak annak hosszú távú veszélyét taglalták, hogy a palesztin fennhatóság alatt álló Autonómia területein - úgy tűnik - nem a pre-állami intézményrendszer és gazdaság kiépítése folyik, hanem az Izrael elleni jövőbeli terror kiterjedt intézményesülése: gyakorlatilag nem akad olyan társulás - a népjóléti intézményektől a médián és az erőszakszerveken át az oktatási és pénzügyi szervezetekig -, amelyek ne állnának szoros személyi és intézményi kapcsolatban a legkülönbözőbb legális és féllegális fegyveres testületekkel, testőrségekkel és elhárító alakulatokkal. Arafat közvetlen parancsnoksága alatt - az Oslóban rögzített 15 000 helyett - megközelítőleg 40 000 "rendfenntartó" áll, ami a lakosság méretére vetítve a világ legnagyobb rendőrségét alkotja. Mindezeket az intézményeket keresztül-kasul átszövik a szomszéd országok palesztin népességével és a fundamentalista terrorszervezetekkel való törzsi és klánkapcsolatok, amelyek mentén nagy lendülettel folyik az Oslóban ugyancsak megtiltott robbanóanyag és nehézfegyverzet becsempészése. Ráadásul igen élénk a fluktuáció az egyes fegyveres csoportok között: a palesztin rendőrség sok száz tisztje egyben tagja valamelyik terrorra szakosodott iszlám szervezetnek is. Izraelnek tehát, hangsúlyozták, az eddigiektől eltérően rövidesen nem más arab államok területéről átszivárgó terrorcsapásokkal kell számolnia, melyek korlátozhatók a kiinduló államokat érintő megtorlások fenyegetésével. Ami kialakulóban tűnik lenni, az az önálló állammal rendelkező intézményes terror, amelynek valamennyi alrendszere - adórendszerétől diplomáciáján át a sajtójáig - a terror útján történő felőrlő háború szolgálatában áll. Mint szuverén állam rendelkezhet majd katonai szövetségesekkel is, ami a tömeggyilkos terror minden egyes megtorlásakor egy általános közel-keleti háború veszélyével fog fenyegetni. A fejlett világ ideológiai beállítódásai is számukra lesznek kedvezők: minden olyan ország a világon, amely kereskedelménél vagy politikai aspirációinál fogva a stabil Közel-Keletben érdekelt, inkább fog nyomást gyakorolni az egy szem Izraelre, mint többtucatnyi arab államra vagy egymilliárd muszlimra. Az emberi jogokat védő nemzetközi szervezetek pedig - amelyeknek ma már mellesleg olyan tagállamai is akadnak, ahol nyílt rabszolga-kereskedelem van - nem fogják tétlenül tűrni, hogy Izrael korlátozza a nyomorgó palesztin tömegek, köztük a terroristák vendégmunkásként való belépését a területére, vagy a rokonlátogatásokat Izrael és a palesztin állam között. Márpedig, hangzott a szakértők végső megállapítása, az öngyilkos emberbombát csak elindulásában lehet megakadályozni. Ha egyszer elindult, többé senki nem állítja meg.

Publicisztika

Srebrenica

"Egyszerűen csak odahozták a buszokat. És tudták, mert olyan káosz volt Srebrenicában, hogy ha odahozzák azt az öt buszt, vagy akárhány járművet, az emberek elmennek velük. Csak elmenekülni akartunk onnét, menekülni."

Publicisztika

Egy ember az örökkévalóságnak

Van egy sajtófotó, a napokban jelent meg az Észak-Magyarország címoldalán, az éppen aktuális kihelyezett kormányülésről szóló beszámoló illusztrációjaként. Egy idős, fehér hajú asszony kézcsókkal illeti a miniszterelnököt. Nem tudható, mi történik a következő pillanatban. Orbán esetleg riadtan hátrahőköl, jaj, édes néném, mit nem tetszik csinálni; vagy csak tűri, tettetett közönnyel, mint Don Corleone Clemenza hódolatát a Keresztapa utolsó jelenetében. Nem is ez az érdekes. Mint ahogy az sem, hogy mi vesz rá egy öregasszonyt ilyesmire, bár ez is megérne egy esettanulmányt. Legmesszebbvivő tanulságokkal talán annak a lapszerkesztői szándéknak a vizsgálata szolgál, amelyik a címoldalra szánta ezt a fotót. Feltételezhető éppenséggel az is, hogy ugyanazon reflexek munkáltak a szerkesztőben, mint a néniben. A hit, hogy ez örökké fog tartani, ez az átkozottul ismerős hit, amit - úgy látszik - egy darabig még nem lehet kiölni a fejekből. A miniszterelnök fejéből sem.

Belpol

Belpol

A Fradi konszolidálása: Hol van a kutya elásva?

és az elhangzottak alapján nyugodtan kimondható: elképesztő az a tájékozatlanság, ami még a bennfentes (a zöld vaslelátón rendszeresen megjelenő) köröket is jellemzi Fradi-ügyben. Mindenki nyomja a sódert a nagy dohányról meg a gátlástalanul terjeszkedő "MTK-s" (ez a legvisszafogottabb jelző) Várszegiről, de a többségnek igazából fogalma sincs arról, mi is történt. Még az ősfradisták zömének sincs lövése arról, milyen körülmények között is működik az ország legnépszerűbb egyesülete,

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Ujjlenyomatszkenner A kínai rendőrség tinta helyett nagy felbontású fotószkennerrel rögzíti a gyanúsítottak ujjlenyomatát. A szkenner nagy felbontásának köszönhetően a hagyományos felbontás többszörösével minden apró részletet rögzíteni tudnak a hatóságok.

Külpol

Kulturális hírek

76 éves korában elhunyt Maróthy János zenetörténész. Főbb munkái közé tartozikn SUGE KNIGHT SZABAD Csaknem öt év után elhagyhatta a börtönt Marion "Suge" Knight, a Death Row Records főnöke, akit egy korábbi, próbaidős szabadlábra helyezést tartalmazó ítélet feltételeinek megszegése miatt ültettek le.

Képzőművészet

Képzőművészet

Felvonulás : Anno decibel

a díszmenet, s körülöttük nyilván önfeledt dolgozók és tanulók teszik tömegesen azt, amit ilyenkor tenniük kell. Annál is inkább, mert a szeretet nyara után általában a gyűlölet tele szokott eljönni.

Képzőművészet

Jelentésfelmutatás (A Werckmeister harmóniákról)

Igaz, Esterházy új regényének fogadtatása bizonyos fokig cáfolta már ezt a szkepszisemet, és most valami hasonló történik-történhet Tarr Béla filmje körül is. Erős visszhangról persze most sincs szó, olyanról például, amilyen a régi Jancsó-filmeké volt, de mint a Magyar Narancsban kialakult vita is tanúsítja, valami megmozdult, legalább a kritikusok körében.

Film
Könyv
Zene

Zene

A világ nem elég (Madonna New Yorkban)

A név kötelez, ám mégis egy negyvenhárom éves, kétgyermekes anyával állunk szemben, úgyhogy mindenki átérezte a pillanat jelentőségét, egyszerre hatalmas szerverek fagytak le, remek árukapcsolások és újabb jegyeladási rekordok születtek.

Zene

Harcoltam a tipikus franciaságom ellen" (Denis Péan, Lo´Jo)

Denis Péan: A zenekar egy Angers nevű francia kisvárosban alakult meg 1982-ben. Kezdetben nem csupán zenéltünk, hanem Lo´Jo Triban nevű közösségünkkel a művészeti ágak teljes keresztmetszetét próbáltuk képviselni. Beletartozott ebbe a cirkusz, a festészet, a filmezés, bármi, ami a tradicionális elképzelésektől távolabb esett, hiszen vadóc tinédzserekként mindenképpen a mainstream irányzatoktól eltérőt akartunk csinálni. Ráadásul Angers nagyon konzervatív város, így a begyöpösödött mentalitás ellen is fel kellett lépnünk. Kísérleteztünk a különféle zenékkel, számunkra nem létezett elsődleges francia zenei kultúra, próbáltunk minden műfajt beolvasztani. Úgy éreztük, hogy egy zenei csomópontban élünk, nálunk kereszteződnek a keleti, az afrikai és a nyugati muzsikák. Ezekből a hatásokból akartuk kikeverni azt a saját stílust, amely előtte sohasem létezett.

Zene

"Ezek nem viccelnek" (Khaled)

Magyar Narancs: 1985-ig, az első orani rai-fesztivál megrendezéséig Algériában földalatti mozgalomként működött a rai. Milyen emlékeket őriz abból az időből?

Tudomány

Tudomány

Kéthetente anyák napja (Csecsemők állami gondoskodásban)

Szigorú házirendjükkel a magyar csecsemőotthonok ma is inkább kórházra emlékeztetnek, noha egészséges gyerekeket látnak el. Főként három év alattiakat, akiket édesanyjuk magánéleti, lelkiállapotbeli problémái vagy lakáskörülményei miatt nem tud hazavinni a szülés után. A gyerekeket csoportban helyezik el. "Nyolcukhoz tartozott egy gondozónő, az anyák számára kéthetente vasárnaponként biztosítottak látogatási időt. A még anyatejet adók a szoptatószobában cumisüvegként vártak a sorukra, az étkezések közötti időszakokra az újszülöttet nem kapták meg az uralkodó szemléletmód és az előítéletek miatt. Így nem alakult ki a szülők kompetenciája, ragaszkodása. A gondozónők minduntalan kivették kezükből a gyereket. Erre voltak kiképezve, tudták, hogyan kell szakszerűen pelenkázni, fürdetni. Az anya ügyetlenkedett, vagy nem a leírtak szerint foglalkozott a csecsemővel. Rászóltak, előbb-utóbb frusztrálta a méltatlan helyzet, feleslegesnek érezte magát. Nem csoda, hogy elment, amikor a szoptatási időszak letelt."

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Szúnyog

Aszúnyog a házi légy közeli rokona, legalábbis egy rendbe, a kétszárnyúak közé tartoznak. A szúnyog azonban sokkal szebb - gyönyörködni nem szoktunk benne, inkább gyorsan agyoncsapjuk, de tagadhatatlan, hogy nincsenek rajta olyan tüskés kinövések, melyek nagyításban olyan undorítóvá teszik a legyet.