A veszprémi fideszes polgármester is behúzza a felezőt a focistáknál

Kis-Magyarország

80 millióról 40 millió forintra vágná Porga Gyula a harmadosztályú veszprémi fociklub támogatását.

A veszprémi foci szerencséje forgandó. Tavaly szeptemberben még az új stadion tervezési pályázatával foglalkoztak, amihez az MLSZ támogatását kérték, csütörtökön a veszélyhelyzet miatt egyedül kormányzó fideszes polgármester akár új funkciót is kereshet a pályának. Porga Gyula ugyanis előterjesztése szerint a felére akarja csökkenteni a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft. (VLS) támogatását.

Pedig tavaly a harmadosztályban játszó VLS Veszprémet 52 millióval támogatta az önkormányzat, 20 millióval többet költött a klubra, mint az előző évben. Mi több, a városvezetés vállalta, hogy 2020-2021-ben az apanázst évi 80 millió forintra növeli. Ezt akarja csütörtökön a polgármester 40 millióra nyesni.

Mehetnek Isten hírével

Szabó Péter, a VLS Kft. ügyvezetője kérdésünkre azt mondta, ez a csökkentés az 1912-ben alapított klub megszűnését eredményezheti, tekintettel arra, hogy az első négy hónapban a 80 millió teljes időarányos részét, 30 milliót elköltöttek. Amennyiben az önkormányzat megfelezi a támogatást, a hátralevő 9 hónapra 10 millió forint marad belőle. Szélnek lehetne ereszteni a játékosokat, saját magát állíthatná be a kezdő tizenegybe - mondta.

Szabó reméli, ez nem fog bekövetkezni, javaslatait megküldte a polgármesternek és a város országgyűlési képviselőjének, a fideszes Ovádi Péternek is.

Porga Gyula, kevesebb jelölt mellett hozta a régi eredményt

Porga Gyula

Fotó: hu.wikipedia.org

Mint megtudtuk, a klubnak az önkormányzat a legnagyobb támogatója, ezen felül az MLSZ-től kapnak évi 30 milliót. Jegybevételük nem keletkezik, hiszen mérkőzéseik ingyenesek, igaz, 80-100 főnél nem ül több drukker a padokon, bár a hazai mezőnyben még ez az adat sem rossz.

Még ez is sok

Katanics Sándor DK-s önkormányzati képviselő a 40 millió forint támogatást is túlzónak tartja. "Nem kimondottan a foci támogatását sokallom, azt gondolom, Veszprém erőn felül költ az élsportra"- állapította meg.

"A válság miatt alig lesz útkarbantartás, s a város úthálózata, egyes városrészek közút-hálózata borzalmas állapotban van. Az intézményeink támogatása rendkívül szűkre szabott, és most derült ki az is, hogy az egészségügyi alapellátásra költött összegek is rettentően kevésnek bizonyultak" – sorolta a képviselő, mire lehetne többet költeni.

Porga a kézilabda kiemelt státuszát meghagyva a többi sportklubnál is csökkentené a támogatást (a focistáknál nem csak a profiknál, az utánpótlásnevelésnél is), továbbá a kosárlabdázóknál, futsalosoknál és atlétáknál is visszavenne. A veol.hu beszámolója szerint nehéz sors vár a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubra, amennyiben az önkormányazt 12,5 millió csökkenti az eddigi 25 milliós támogatást. A VEDAC abban reménykedik, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség megtoldja ezt a pénzt.

Nem oda Buda!

Ugyanakkor Porga nincs egyedül az ötletével. Mintha a fideszes polgármesterek lázadoznának a miniszterelnöki akarattal szemben és sorban negligálják Orbán Viktor hobbiját. Nyíregyháza vezetője a múlt héten összesen 70 millió forinttal húzta meg a másodosztályos fociklub támogatását saját hatáskörben.

Mint emlékezetes, a nemrég megválasztott győri polgármester, a Borkai-érában háttérbe szorított Dézsi Csaba András még a járvány berobbanása előtt közölte, hogy a győri ETO focistáit nem tartja érdemesnek arra, hogy a város támogassa a klubot. Ráadásul ebben az ügyben még vitázott is a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport főszerkesztőjével.

(Nyitóképünk illusztráció, nem VLS játékosa látható rajta.)

Figyelmébe ajánljuk