Diákokat "vezényelnek ki" Novák Katalin gyulai programjára

Kis-Magyarország

Az egyik iskola szülőknek küldött tájékoztatásából kiderül, egész osztályokat visznek ki a köztársasági elnök érkezésére szerdán. A tankerület szerint csupán lehetőséget adnak azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének ott lenni. 800 diákról van szó.

„Januárban Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin tesz háromnapos látogatást Békés vármegyében, melynek során Gyulán lesz a szállása. Ne lepődjenek majd meg, ha a város valamely pontján elnök asszonnyal találkoznak. Rendkívüli megtiszteltetés városunk számára – és valahol a gyulai polgárok nemzedékeken át tartó városfejlesztő munkájának elismerése is az –, hogy amikor a magyar államfő Békés vármegyébe látogat, akkor Gyula várost választja szálláshelyül, ekként ideiglenes székhelyül. Fogadjuk őt valamennyien nagy szeretettel és tisztelettel!” – jelentette be nem akármekkora tiszteletköröket leírva még január 13-i városházi ünnepi beszédében Görgényi Ernő gyulai kormánypárti városvezető, aki 2010 óta áll a békési fürdőváros élén.

Mára kiderült, hogy esetleges spontaneitásból származó meglepetésről a legkevésbé sem lesz majd szó, erről éppen a fideszes polgármester gondoskodik a helyi oktatási intézmények vezetőinek írt levelében. A legnagyobb tanulói létszámmal rendelkező gyulai általános iskola egyik hatodik osztályának szülei és osztályfőnöke által használt zárt Facebook-csoport bejegyzése jutott el portálunkhoz. Ebben az Implom József Általános Iskola egyik hatodik osztályának osztályfőnöke a gyerekek szüleit tájékoztatja arról, hogy miképpen vesznek részt január 24-én, szerdán azon az eseményen, ahol Novák Katalin köztársasági elnök felkeresi a Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus erődítményét, a gyulai várat. (Bizonyára más helyi iskolákat is invitált a rendezvényre a városvezető.)

Az osztályfőnök jelezte a szülőknek, hogy osztályfőnöki órán erről már beszéltek a gyerekekkel, de ahhoz képest némi változás történt. Eszerint az államfő „január 24-én délelőtt fél 9-kor érkezik a várba, s aznap ott lesz a köztársasági elnök hivatala. A vár előtt pedig ünnepélyes zászlófelvonásra és őrségváltásra kerül majd sor, éppen úgy, ahogy a Sándor-palota előtt szokás.” A tanár azt is megírta, hogy „mindez turistalátványossága és elismert eseménye a budai várnak”.

A szülőknek írt üzenetben hozzátette: „Dr. Görgényi Ernő polgármester úr meghívását tolmácsolva hívják és várják a tanulókat és pedagóguskísérőiket ezen egyedi és ünnepélyes eseményre.” Majd jelezte, ezen a napon 7 óra 30 percig kell az iskolába érkezni, hogy tíz perccel később indulni tudjanak a gyulai várhoz. Még az előtt oda kell érni, hogy Novák Katalin megérkezne a középkori erődítményhez.

 
Forrás: Olvasónktól

Mindezzel kapcsolatban megkerestük a gyulai tankerületet afelől érdeklődve, hány gyulai vagy Gyula környéki iskolát, hány osztályt és összesen hány tanulót érint az államfő programján történő részvétel. Megkérdeztük: a tankerülethez tartozó oktatási intézmények miért fogadták el Görgényi Ernő polgármesternek egy nyilvánvaló politikai eseményre szóló meghívását. Rákérdeztünk arra is, úgy kell-e ezt érteni, hogy a gyerekeket lényegében kivezénylik Novák Katalin programjára. Amint érkezik válasz a tankerülettől, közöljük.

A városban közben a vár környékének lezárásával folynak az előkészületek az államfői látogatásra:

 
Fotó: A szerző felvétele

A Fidesztől egyébiránt sosem állt távol, hogy diákokat kampánycélokra használjon fel. A legutóbbi esetet mi is megírtuk: Dézsi Csaba András győri fideszes polgármester a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban tartott kampányelőadást a napokban. Pintér Bence, a győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint kötelező volt a részvétel a jelen lévő két végzős, tehát júniusig jó eséllyel választókorba lépő diákokból álló osztályok számára.

FRISSÍTÉS

A Gyulai Tankerületi Központ az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünkhöz. „A kérdésben szereplő állítás nem felel meg a valóságnak, nincs szó diákok kivezényléséről. Novák Katalin köztársasági elnök asszony ünnepi keretek között 2024. január 24-én reggel érkezik a gyulai várba, mivel a vár lesz erre a napra az elnöki hivatal otthona. Elnök asszony részt vesz az ünnepélyes zászlófelvonáson és az őrségváltáson is. Ez a nyilvános esemény a Sándor-palota előtt is igen közkedvelt, itt Gyulán egyedi, különleges alkalom. Éppen ezért tájékoztattuk erről a gyulai iskolákat, hogy adjanak lehetőséget azoknak a diákoknak, akik szeretnének részt venni ezen az alkalmon. A részvétel önkéntes, az iskolák visszajelzése alapján 800 diák és 82 kísérő megy el az eseményre.

(Címlapképünk illusztráció. Fotó: MTI/Sándor-palota)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk