A bűnvádi eljárás alatt lévő volt Békés megyei főállatorvost bízta meg munkával az újkígyósi önkormányzat

Kis-Magyarország

Rövid közleményben adta hírül Újkígyós a Facebook-oldalán, hogy a békési kisvárosban az eddigi állatorvos helyett a volt megyei főállatorvos végez szolgáltatást január 22-től. Különös fénytörést ad a történteknek, hogy ugyanabban az ügyben mindkettőjüket súlyos bűncselekményekkel vádolja a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a Gyulai Törvényszék előtt hamarosan kezdődő büntetőperben.

Az elmúlt hét pénteken került fel a Békéscsabához közeli, mintegy 4700 lelkes viharsarki kisváros közösségi oldalára, hogy az eddig praktizáló állatorvos helyett a jövőben Bakos Pál állatorvos végzi a településen a szolgáltatást. A tájékoztatóból azt is megtudni, hogy Bakos hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön rendel Újkígyóson, ám ezen felül a megadott mobilszámán kereshetik őt a helyi állattartók.

Lapunk nyomtatott kiadásában nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Bakos Pál volt Békés megyei főállatorvossal és a volt újkígyósi állatorvossal, Sz. Károllyal szemben nemrégiben emelt vádat a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség. Egyikük az első- , míg másikuk a per kilencedrendű vádlottja. Az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy, előnyért a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és közokirat-hamisítással vádol tíz személyt. Köztük az említett két állatorvos mellett még a tótkomlósi állatorvost is, aki nem más, mint a történtekkel összefüggésben a nevét vállaló Pertich Attila.

Az ügyészség azzal vádolja az állatorvosok mellett asszisztenseiket, egy informatikust, szállítókat és kutyaszaporítókat, hogy az összes idevágó szabályt és előírást megsértve Németországba és Spanyolországba kerültek ki nagy mennyiségben állatok a közreműködésükkel. Nagy többségben a törvény által előírt 15 hetes életkorukat be nem töltött kölyökkutyákról, kisebb részben macskákról van szó. Más esetben Szlovákiába küldtek ki magyar kisállatútleveleket, az ottani kutyaneppereknek segédkezve abban, hogy nyugat-európai országokba törvénytelenül és nagy haszonnal értékesítsenek kölyökkutyákat.

Ezen cselekményükkel csak ez a Békés megyéhez köthető elkövetői kör – áll a regionális nyomozó ügyészség vádiratában – kizárólag 2019 szeptembere és 2020 szeptembere közötti egy évben 5103 kutya és macska illegális külföldi kiszállításában segédkezett, anyagi előnyökért. Egy összehangolt akció keretében, egyszerre közel tucatnyi helyszen 2021 májusában csaptak le a bűnszervezetre a NAV-nyomozók, amelynek – más fejlemények mellett – az lett a következménye, hogy a térségi főállatorvost előbb őrizetbe vették, majd néhány hétre előzetes letartóztatásba helyezték, ezzel egyidőben pedig a Békés megyei kormányhivatal menesztette állásából.

Ezek fényében érdeklődtünk Botyánszki Pál László (független) újkígyósi polgármesternél, hogy tudják-e, bűnvádi eljárás alatt álló állatorvosok cseréltek helyet most a kisvárosban. Mint kiderült, ennek tudatában, de egyben a kínzó szakemberhiány szorításában született meg ez a döntés. A városvezető azt mondta, ez a szakma, a háziorvosokhoz hasonlóan, az utóbbi időben nagyon elöregedett, s alig lehet egy-egy állomáshelyre állatorvost találni. Hozzátette, eddig állatorvosuk, Sz. Károly olyan egészségügyi problémákkal küzd, ami akadálya a további munkavégzésének, így kényszerhelyzetben cselekedtek. „Szegény ember vízzel főz” – mondta a helyzetre utalva Botyánszki.

„Bakos Pál a tisztánlátás végett és korrekten maga közölte önkormányzatunkkal, hogy bűnvádi eljárás hatálya alatt áll, s hamarosan a vádlottak padjára kell ülnie. Az ügyben megkerestük a törvényességi felügyeletet ellátó Békés megyei kormányhivatalt, ahol közölték, hogy Bakos, legalábbis egyelőre, nincs eltiltva foglalkozása gyakorlásától, engedélyét nem vonták vissza, másrészt a jogerős ítélet megszületéséig mindenki ártatlannak tekintendő” – mondta a Narancs.hu-nak az újkígyósi városvezető. Megjegyezte, így a szorult helyzetben, az állatorvosi szakmát is sújtó létszámhiány miatt addig alkalmazzák az egyébként lassan a nyugdíjkorhoz közelítő volt megyei főállatorvost, ameddig ez jogileg lehetséges.

Botyánszki hozzátette, Bakost nagyon felkészült állatorvosnak tartja; a közeli Csorváson lakik, onnan jár át Újkígyósra, és éppen cikkünk keletkezésének napján, hétfőn tartotta meg első rendelését új állomáshelyén. Végül a polgármester elmondta, a település önkormányzatának egyetlen fillérjébe sem kerül, hogy új állatorvosa van.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség Gyulai Törvényszékhez benyújtott vádirata nyolc év letöltendő szabadságvesztést, nyolc év közügyektől és ugyanennyi időre a foglalkozástól való eltiltást, valamint 33 millió forintos vagyonelkobzást és 1,5 millió forint pénzbírságot javasol a bíróságnak arra az esetre, ha Bakos Pál elfogadja az ellene felhozott vádakat és lemond a védekezésről. Sz. Károly esetében kétéves börtönt helyez kilátásba a vádhatóság ötéves próbaidőre felfüggesztve, illetve közel 1,3 milliós vagyonelkobzásra, valamint arra tesz javaslatot, foglalkozásától 2 évre tiltsák el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk