Egy korábban Jakab Pétert gyalázó fideszes képviselő lehet érintett a "sümegi medveügyben"

Kis-Magyarország

A Tapolcai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti és két sümegi férfival szemben, akik tavaly egy barnamedvének a fejjel együtt kipreparált bundáját adták-vették egymás között, majd próbálták azt az interneten keresztül értékesíteni. Információink szerint az egyik érintett egy sümegi fideszes önkormányzati képviselő.  

A vádirat szerint a medvebőrt az ügy egyik sümegi illetőségű vádlottja vásárolta meg 2019 végén, 2020 elején 400 euróért, majd azt röviddel ezután ugyanilyen áron eladta a budapesti férfieak, aki azt a Sümegen lévő házában tartotta. 2020 őszén a vádlott azonban úgy döntött, hogy megválik a preparátumtól, s ezért megkérte egy szintén sümegi ismerősét, hogy értékesítse. A férfi 2020. október 9-én hirdetést adott fel az egyik internetes oldalon „Kikészített medvebőr eladó” címmel.  

A rendőrség a medvebőrt lefoglalta, és az arra illetékes kormányhivatalnak adta ki, amely a preparátum elkobzásáról rendelkezett - folytatódik a közlemény. A barnamedve fokozottan védett állat, amelynek adásvétele nem engedélyezett. A bűncselekményt azonban nemcsak magára az élő állatra, hanem annak származékára is el lehet követni, amely alatt az elpusztult élőlényt, valamint annak bármely részét és az abból készült, illetve abból származó összetevőt tartalmazó terméket vagy készítményt is érteni kell.

Az ügyészség a vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és az elkövetők próbára bocsátását indítványozta az ügyben döntést hozó Tapolcai Járásbíróságnak.

Lapunk úgy tudja, az ügy egyik érintettje Remete József helyi fideszes önkormányzati képviselő, aki egyben a sümegi Kinizsi Vadásztársaság titkára is. Remete alig másfél évvel ezelőtt arról híresült el, hogy a legnagyobb közösségi oldalon minősíthetetlen és nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazta Jakab Péter, a Jobbik elnökét. Az ennek nyomán kitört tiltakozás hatására végül törölte a posztot, amelyben f.szopónak és idiótának nevezte az ellenzéki párt első emberét.

Remete József képviselősége mellett a Veszprém megyei kisváros közétkeztetésében játszik fontos szerepet. Az elmúlt időszakban több megbízást kapott a kormánypárti városvezetéstől. Az ügyben kerestük a képviselőt, de egyelőre nem válaszolt. Amint ez megtörténik, közöljük válaszát.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.