Rendőrök vittek el egy szolnoki önkormányzati képviselőt

Kis-Magyarország

Ligeti Józsefnél házkutatást tartottak, információink szerint a feleségét is elvitték.

Ligeti József házánál reggel jelentek meg a rendőrök. Érdeklődtünk a hatóságnál, miért tartottak házkutatást a képviselőnél; a rendőrség cikkünk megjelenése után küldött válaszában azt közölte, "az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYFÜ)" továbbították megkeresésünket. Délután a KNYFÜ is tájékoztatta a Narancs.hu-t a rendőri akcióval kapcsolatban. Közleményük szerint "az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség gazdasági csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az eljárásban négy személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg, minden gyanúsított szabadlábon védekezik. Az ügyről a büntetőeljárás eredményessége érdekében további adat nem közölhető."

Ligeti 2019-ben ellenzékiként került a képviselő-testületbe, a Szolnoki Többség (SZT) nevű ellenzéki frakció tagja lett. A választás előtt rendkívül harcias írásokban támadta a Fideszt és a helyi fideszes polgármestert, Szalay Ferencet. Az önkormányzati választás után Szalay maradt Szolnok polgármestere, viszont az SZT alkotta a többséget a testületben. Így annál meglepőbb volt, hogy Ligeti egy másik SZT-s képviselővel, Fajcsák Károllyal 2020. április végén kilépett a frakcióból. Nagy botrányt okozott döntését sajtótájékoztatón jelentette be. Azzal vádolta ellenzéki képviselőtársait, belső magánlevelezéseket lobogtatva, hogy szerinte a hatalomért kezdtek el marakodni és ebben nem kívánt részt venni. Őt a város ügyei érdeklik, nem pedig a pozíciók, indokolta döntését. 

Fajcsák Károly megnyugtatta képviselőtársait, hogy ellenzéki marad - írta tavaly június végén az Átlátszó. Mégis kettejük távozásával viszont kiegyenlítődtek az erőviszonyok a szolnoki városházán, vagyis odalett az ellenzéki többség. Az Átlátszó cikke azt is megjegyezte Ligeti SZT-ből való kilépésével kapcsolatban, hogy a város az elnökletével vezetett, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesületnek juttatott egy nagy értékű ingatlant. Fotók tanúsága szerint nemrég Szalay Ferenccel együtt tűnt fel egy Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! aláírásgyűjtő pultnál.

Ligeti háza előtt szerda délelőtt két rendőrautó és egy civil, de feltehetőleg szintén rendőrségi autó állt. Amikor a helyszínen fotóztunk, egy nő jött ki az épületből, és feljelentéssel fenyegetőzött a fényképkészítést látva. Kérdésünkre, hogy miért szálltak ki a rendőrök, csupán annyit mondott: "Mi köze hozzá?"Lapunknak nyilatkozó szemtanúk szerint a rendőrök bilincsben vitték el Ligeti Józsefet és a feleségét.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.