Megbukott a KDNP-s polgármester, pár nap múlva felgyújtották a rázós szerződéseket őrző hivatalt

  • Matkovich Ilona
  • 2014. november 20.

Kis-Magyarország

Püspökszilágyon bűncselekmény révén semmisítettek meg döntő bizonyítékokat. Akad itt gyanús ügy elég: kőlopás, inkasszó, milliós tartozások. Harrach Péter embere a főszereplő. Egy rémisztő történet Magyarországról.

Elszomorító látványt nyújt Püspökszilágy polgármesteri hivatalának jelenlegi állapota. Múlt szombaton jártunk ott, és néztük meg a leégett hivatalt:

A leégett hivatal

A leégett hivatal

Fotó: A szerző felvételei

 

Az október 17-én keletkezett tűz – mondják a faluban – nem független az október 12-ei választás eredményétől. Igaz, már a választás előtti napokban sok furcsaság történt a 700 lelkes, Pest megyei kis faluban. Október 10-én, a választás előtti pénteken például eladták a falu teljes gépparkját. Ezután Szabó R. Lórántné, a Püspökszilágyi Településfejlesztési és Üzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója a kft. teljes irat- és megmaradt eszközállományát átadta az akkori polgármesternek, Tordai Sándornak, és a vezetői jogokat a 2014. október 15-ig tartó határozott idejű megbízása végéig nem kívánta gyakorolni.

Elégetett iratok

A volt polgármestert többször is próbáltuk elérni, de nem sikerült. (Vonalas telefonvonala például már ki van kapcsolva.) Úgy tudni, hogy egy terepjárót, a falu ebédszállító kisteherautóját és egy UAZ terepjárót adott át tartozás fejében a Deponátor Magas- és Mélyépítő Szolgáltató Kft.-nek, amely korábban a csatornázást, a kőszállítást, az útépítést, valamint a szabadtéri színpad építését végezte. A terepjárót már elvitték, de az ebédszállító autó még a faluban van, az UAZ-t évek óta senki nem látta. Egyelőre nem tudni, mivel szállítják majd az ebédet, ha az ebédszállító autót is elviszi az új tulajdonosa.

Erdős Zoltán, a falu új polgármestere mindössze hét szavazattal nyerte meg az október 12-ei választást. A civil életben ügyvédként dolgozó, független polgármester szívesen rendelkezésünkre bocsátott volna minden általunk kért iratot, csakhogy nincsenek ilyenek. Ugyanis az alakuló testületi ülés utáni hajnalon, október 17-én – épp aznap, amikor a hivatalos átadás-átvételre a kormányhivatali képviselő jelenlétében az önkormányzat épületében sor került volna – felgyújtották a polgármesteri hivatal épületét. Az átadás-átvételhez szükséges, az önkormányzatra és az önkormányzati kft.-re vonatkozó iratokat a jegyzői, illetve a népesség-nyilvántartó irodában gyűjtötték össze. Ez a két irodahelyiség, benne a teljes számítógéppark, valamint a tetőszerkezet teljesen leégett. A kár több mint 100 millió forint.

false

A Lánglovagok weboldalán látható, hogy a tűz nem terjedt át a másik épületszárnyra, az itt összegyűjtött iratok nem semmisültek meg teljesen. „Nyomozás indult a püspökszilágyi polgármesteri hivatalban múlt pénteken keletkezett tűzeset ügyében, mivel idegenkezűség gyanúja merült fel” – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság három nappal később a távirati irodával. „Sajtóértesülések szerint a helyszínen talált kannából valószínűleg valaki benzint locsolt szét, s azzal lobbantotta lángra az irodákat, ám ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg” – írta a stop.hu.

Brutális kőlopás

A Cserhát és a Gödöllői-dombság összeölelkezésénél fekvő, alig több mint 700 lelkes Püspökszilágynak minden utcája aszfaltozott, rendezett az iskola, az óvoda épülete, van művelődési háza és tájháza. Igaz, utóbbi kettő szinte mindig zárva volt. (Cikkünk megjelenése után a korábbi polgármester, Tordai Sándor közölte: mindkét intézmény folyamatosan a lakosság rendelkezésére állt, hiszen a művelődési házban működik a könyvtár és jóga, valamint egyéb foglalkozásokat is tartottak, a tájházat pedig egy sokgyermekes bőrdíszműves család mutatta be igény esetén a látogatóknak - a szerk.) A közel negyven éve a falu mellé telepített Radioaktív Hulladéktároló és Üzemeletető Kft. évi több tízmillió forinttal egészíti ki az éves közel 100 milliós büdzsét.

A faluban még sincs béke. A 12 éve regnáló, most leváltott Tordai Sándor polgármester vezetési stílusát és az általa vezetett önkormányzat gazdálkodását sokan kritizálták. Azt mondják, a polgármester nem fogadta be a javaslataikat, nem lehetett felszólalni a testületi ülésen, a nyilvánosságot kizárva önkényesen intézte a falu ügyeit. Habár Tordai Sándor polgármester minden választáskor függetlenként indult (most is), korábban az emberek baloldali szimpátiájáról ismerték. 2013 júniusában azonban ő lett a négy kistelepülés, Püspökszilágy, Penc, Csővár, Rád közösen létrehozott KDNP alapszervezetének az elnöke. Tordai az alakuló ülésen elmondta, hogy céljuk a nemzeti-keresztény értékrend közvetítése. Az alakuló ülésen, csakúgy, mint a négy falu választási kampányán Harrach Péter kereszténydemokrata országgyűlési képviselő is részt vett.

Harrach Pétertől balra Tordai Sándor

Harrach Péter baloldalán Tordai Sándor

Fotó: harrachpeter.fidesz.hu

 

Püspökszilágyon egyelőre az Életházban rendezték be az új hivatalt, és adományokból próbálják működtetni. „A kassza mínuszban van, a választási héten aszfaltoztak le egy utcát, és annak a számlája nincs kifizetve a Strabagnak, ez mintegy 15 millió forint kiadást jelent majd. A NAV több mint egymilliós inkasszót tett az önkormányzat számlájára be nem fizetett járulékok és ÁFA miatt. A hagyományos málnafesztivál helyett szeptember 13-án megtartott kampánygyűlésnek is be tudható falunapi sátorbérlet közel négyszázezres számláját is ki kell fizetni. Idetartozik, hogy október 10-én az önkormányzati Kft. ügyvezetője átadta a Kft. maradék vagyonát, 1 millió 450 ezer forint készpénzt Tordai Sándor volt polgármesternek, aki a gépjárművek feletti további tartozást egyenlítette ki ebből a Deponátor Kft. felé” – mondja Erdős Zoltán polgármester, aki a jövőben a négyfős testület élén két támogató és két ellenzéki képviselővel közösen dolgozik majd.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztalt, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

 

Az új polgármestertől megtudtuk, hogy az új ciklust vagyon nélkül, a hivatali épület helyreállításának anyagi terhével, a hivatali infrastruktúra kiépítésével kell kezdeniük, tehát hitelt kell felvenni a működésre. (Kerestük a nevezett céget, de egyelőre nem sikerült nyilatkozatot kicsikarnunk.)

A megdöbbentő esetekből azonban akad még Püspökszilágyon. Tavaly, egy kora tavaszi napon a falu egyik lakosa, Szabó Péter kirándulni indult a Püspökszilágy fölött emelkedő Malató-hegyre. A falu keleti bejáratát őrző keresztnél befordult az erdőbe, és megdöbbenve vette észre, hogy a hegy egyik oldalában a régi kőbányában hatalmas gödör tátong. „A területről láthatóan rengeteg követ, andezit ásványi anyagot termeltek ki. Tudomásom volt arról, hogy ez önkormányzati és egyben Natura 2000 terület, mely része a Nyugat-Cserhát és Naszály kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területnek, ezért közérdekű bejelentést tettem a Budapesti Bányakapitányságon. Hamarosan meg is kaptam a választ, hogy a kitermelésre senkinek nem volt engedélye.” Szabó azt mondja, az volt a legfurcsább, hogy senki nem gondolta, hogy mindez engedély nélkül történik, annyira nyíltan csinálták. „Mintegy egy éve láttuk, hogy hordják valahonnan a követ a focipályához, és a csatornázás utáni útépítéshez. Egy, az ügyben szereplő tanú látott egy óriási gépet is a gödör szélén, amivel ott helyben összezúzhatták a követ. Aztán a gép a bejelentésem után eltűnt. Jelenleg környezetkárosítás bűntette miatt folyik a nyomozás, de lopás bűncselekménye is felmerül, hiszen ami a földfelszín alatt van, az állami tulajdon, így az kőkitermelésre először engedélyt kell kérni a Bányafelügyelettől, majd megfizetni a bányajáradékot és csak utána kezdődhet a kitermelés és az értékesítés.”

A kiürített bánya

A kiürített bánya

 

A nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik. Többen mégis úgy hiszik, a volt polgármester jól ismerte az autókat.

Sok-sok törvénytelenség

Egy püspökszilágyi lakos szerint a mostani választás – amely 73 százalékos részvétel mellett zajlott – a közélet tisztaságáról és az átlátható faluvezetésről szólt. „Igazából durva konfliktus nincs, ez egy vallásos falu, de sajnos a választás óta különösen tapintható a feszültség és a megosztottság. Ami biztos: olyan cselekmények, mint a polgármesteri hivatal felgyújtása nem jellemző a falusiak viselkedésére, itt békés, barátságos emberek laknak. Mindenki nagyon várja, hogy kiderüljön, ki volt az elkövető. Sokan azt mondják, minek kellett bolygatni az ügyeket, hiszen a falu eddig a nyugalom szigete volt. Sajnos annyi törvénytelenség történt, hogy ezeknek végre ki kellett derülni” – mondja a férfi, aki szerint a faluból elköltöznek a fiatalok, és egyre több az eladó ház. A termelőszövetkezet megszűnésével és a nagyüzemi termelés elterjedésével alig van kereslet az élőmunka iránt, és míg korábban a régió komoly mezőgazdasági beszállítója volt Püspökszilágy, ma már csak néhány gazda tart állatot. Igaz, földhöz sem jutnak a fiatal állattartók, és az értelmiség sem költözik vissza az amúgy gyönyörű fekvésű zsákfaluba.

Figyelmébe ajánljuk