Uniós százmilliókból épül az új húsnagyhatalom Felcsúton

  • Magyar Krisztián
  • 2014. november 18.

Kis-Magyarország

Flier János 430 milliót kapott a Darányi-tervből, hogy állattartó telepet építsen Felcsúton. Flier János helyi vállalkozó, a helyiek szerint ő kezeli Orbánék földjeit is. Eközben Mészáros Lőrinc is építkezik. Sőt, Alcsúton pékséget és hentesboltot is nyitott a felcsúti polgármester.

Állattartó telepet épít Flier János, amihez 430 millió forint uniós és állami támogatást kap – minderről csak egy hatalmas tábla tanúskodik egyelőre, amibe Felcsúttól mintegy 200 méterre, a Bodmér felé vezető úton botlottunk.

false

 

Úgy tudjuk, a telep – ahol a fényképünk tanúsága szerint a munkálatok már előrehaladott fázisban vannak – korábban szántó volt. A terület egyébként Mészáros Lőrinc egyik vállalkozásának a telephelye közvetlen szomszédságában található.

false

Információink szerint Flier még 2012-ben pályázott a nemzeti vidékstratégia végrehajtási programjában, a Darányi Ignác Tervben kiírt állattartó telepek korszerűsítésére létrehozott alapra. A Felcsút határában épülő telepen a gazdálkodót ismerő helyiek szerint szarvasmarhákkal foglalkozik majd a helyi Fidesz-vezető férje. (A családról hamarosan bővebben.)

De mi is az a Darányi-terv?

A Darányi Ignác Terv állami vidékfejlesztési alap, forrásai jelentős részét az

Darányi-keretek – Mire igényelhetők?

A fiatal gazdák induló támogatása Keretösszeg: 4 milliárd forint

A mezőgazdasági termékek értéknövelése Keretösszeg: 5 milliárd forint

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok alakulásához és működésének ösztönzéséhez szintén igényelhető támogatás
Keretösszeg: 1,4 milliárd forint

A genetikai erőforrások megőrzése Keretösszeg: 3,6 milliárd forint

Nem mezőgazdasági tevékenység kialakítása
Keretösszeg: 7 milliárd forint

A tanyarendszer fejlődésének elősegítése Keretösszeg: 1,5 milliárd forint

Forrás: http://eupalyazatiportal.hu

európai uniós támogatások biztosítják. A Darányi-tervet azért indította el a kormány 2012-ben, hogy támogassa a vidéki Magyarország fejlődését, ennek egyik kiemelt eleme az agrár- és élelmiszer-gazdaság fellendítése volt. A 2014-ig mintegy 300 milliárd forint képezte a Darányi Ignác Terv uniós pénzügyi keretét. (Keretes írásunkban olvashat a különböző keretösszegekről.) A Földművelésügyi Minisztérium szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus legnagyobb nyertesei lesznek.

A 2014-ig fenntartott EU-forrásokból jutott vélhetően Flier Jánosnak is. A Földművelésügyi Minisztériumnál szerettük volna megtudni, hogy Flier János pályázatában mit vállalt, pontosan mire kapta a 430 millió forintot, van-e önrésze a beruházásnak. Választ a tíz napja feltett kérdésinkre még nem kaptunk. Kerestük a felcsúti gazdát is, hogy a beruházásról kérdezzük, de eddig őt sem tudtuk elérni.

Egy egekbe vezető kapcsolat

Flier János felcsúti vállalkozó a kétezres évek elején közel került a Fideszhez. Feleségével kezdték el 2002 környékén kialakítani a helyi polgári köröket. Flier Jánosné 2010-ben a Fidesz színeiben Felcsút polgármesteri székéért is indult, ám néhány szavazattal alulmaradt a később eltávolított Varga Györggyel szemben. Ferenczi Krisztina újságíró korábbi interjúnkban így jellemezte Flier Jánost: „A helyiek szerint Flier modora túl nyers, túl darabos. Meglehetősen magának való alaknak írják le őt azok, akikkel beszéltem.”

A helyiek szerint Flier János kezeli Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó környékbeli földjeit is. A helyiek az Orbán családhoz fűződő jó viszony eredményeként tekintenek arra, hogy Flier János és családja az állami földpályázatokon több száz hektár földet kapott.

Lévai Anikó

Lévai Anikó

Fotó: MTI

Sőt – amint az atlatszo.hu 2012-es cikkében olvasható – „Lévai Anikónak közös földtulajdona van a Fejér megyei állami földbérletek dobogós helyezettjével, a felcsúti Flier Jánossal, aki családtagjaival együtt az országos átlag tízszeresét, 377 hektárt nyert el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) 10 évre titkosított földpályázatán. A közös szántó Orbán Győző (a miniszterelnök édesapja – a szerk.) ingatlanforgalmazó cége, a CZG Kft. 13 hektáros, Hatvan pusztai műemléki majorja fölött fekszik, melyet a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által közelmúltban elnyert állami földbérletek ölelnek körül.”

Mészáros Lőrinc is ráfekszik a húsra?

De nem csak Flier építi állattartó telepét Felcsúton, illetve a falu közelében. Ottjártunkkor úgy láttuk: az állattartásban eddig is jeleskedő Búzakalász 66 Kft. (erről mindjárt bővebben is) többhektáros ingatlanán az utóbbi hetekben lázas építkezés folyik. „Mészáros cége Alcsútdoboz külterületén új sertéstelepet épít” – tudta meg a magyarnarancs.hu felcsúti forrásoktól. Többen arról számoltak be, hogy a közelmúltban elkezdődött beruházás meglehetősen gyors ütemben halad. A területrendezés után jelenleg az épületek alapjainak betonozása folyik, de már egy hatalmas kazal szalmabálát is a területre szállítottak. A helyiek úgy tudják, még októberre elkészül itt a sertéstelep.

A takarmány már ott van

A szalma hátul

 

A tempó olyannyira feszes, hogy ottjártunkkor még hétvégén is dolgoztak a munkások. A meglehetősen kieső helyen lévő területen egy alkalommal a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia – Mészáros Lőrinc az akadémia alapítványának elnöke is – kisbuszát is ott találtuk (utóbbi alább látható képünkön). Látogatásunk során a munkásokat felügyelő férfi az autónkhoz lépve próbálta megakadályozni, hogy további fotókat készítsünk az építkezésről.

false

 

Mészáros alighanem terjeszkedik, mert a Búzakalász 66 Kft.-nek az Alcsútdobozhoz tartozó Göböljáráson már van egy állattartó telepe.

A hvg.hu idén februárban írt Mészáros húsbizniszeiről. A polgármester-vállalkozó még 2013-ban vágott bele a „sertésüzletbe” is, sőt veszprémi vágóhídján keresztül ma már multinacionális láncoknak is szállít felvágottat, kolbászt, szalonnát. „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint cége, a Búzakalász 66 Kft. 7,4 millió forint sertésjóléti támogatást kapott a kormány által biztosított keretből. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM) kapott információk alapján ez akár 3,4 ezer disznót is jelenthet, ugyanis a VM szerint tavaly hozzávetőlegesen, átlagosan 2150 forintnyi támogatás jutott egy sertésre. (…) 2011-ben még 8 milliós földalapú támogatást kapott, 2013-ban már ennek 7,5-szeresét, több mint 60 milliót” – olvasható a cikkben. „Több alcsútdobozi lakos is azt mondta a hvg.hu-nak, nem tudnak arról, hogy a környékükön lenne nagyobb sertéstelep.” Azaz lehetséges, hogy ami épül, már az lesz. Mészáros Lőrincet azonban nem tudtuk az ügyben megszólaltatni: a felcsúti milliárdos jó ideje nem áll szóba a sajtó azon részével, amely pénzügyeiről faggatná, így nem tudtuk meg tőle, hogy kapott-e állami támogatást a fejlesztéshez, vagy sem. Ettől függetlenül azonban jól látszik: Felcsút a közeljövőben komoly állattartó településsé léphet elő, és ebből következően jogosult lesz komoly állami támogatásokra. Az már csak hab a tortán, hogy az új vidékstratégia az állattartást jobban fogja támogatni, mint az eddigi.

Pékség és hentesbolt

Korábbi cikkünkben írtuk: Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft.-n és rokonságán keresztül 1327 hektár területet nyert Alcsútdoboz, Kajászó, Óbarok és Vál térségében. A Búzakalász –

Már a villában él

Úgy tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc beköltözött abba a – vagyonnyilatkozatában amúgy nem szereplő – felcsúti villába, amely tavasszal még felújítás alatt állt, és le is fotóztuk akkor.

melynek egyik földjét parlagfű borította pár hete, erről a magyarnarancs.hu írt először – az állattartáson és az állattenyésztésen kívül, illetve sok más tevékenység mellett még húsfeldolgozással, növénytermesztéssel, malomipari termékek, köztük friss pékáru gyártásával és forgalmazásával is foglalkozik. A jelek szerint pedig egyre sikeresebben, hiszen a Búzakalász 66 Kft. az Opten céginformációs rendszer nyilvántartása szerint 2011-ben 276 millió, 2012-ben 1,16 milliárd, míg tavaly 2,14 milliárd forint nettó árbevételt produkált.

 

Meccsen

Meccsen

Fotó: MTI

A közelmúltban egyébként Mészáros Lőrinc cége a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon nyitott

false

egy pékséget és egy hentesboltot is, ahol információink szerint Mészárosék a Búzakalász 66 saját termékeit kínálják a helyieknek. A bolt neve Vál Völgye Pékség és Hentesüzlet, és a boltban kapott blokk (oldalt látható) szerint a Búzakalász 66 az üzlet tulajdonosa is. Annak ellenére, hogy Alcsútdobozon a közelben egy Coop-üzlet is van, a Búzakalász boltja nem prosperál rosszul – legalábbis ezt tapasztaltuk, amikor ott jártunk, és a pékségben vásároltunk. Mészáros Lőrinc új üzletében egy bicskei újságban feladott hirdetés szerint már Erzsébet-utalványt is elfogadnak.

Mészáros Lőrincnek két női kihívója is lesz

Még hetekkel ezelőtt egyáltalán nem volt biztos, hogy Felcsúton Mészáros Lőrinc ismét harcba száll a településvezetői székért október 12-én. Az utóbbi napokban azonban kiderült: az elmúlt években milliárdossá váló, egykoron gázszerelő kisvállalkozóként élő polgármester folytatni szeretné, amit elkezdett. Jelenleg úgy tűnik, hogy a miniszterelnök barátjának két kihívója is lesz: a független Horváth Judit (vele készült interjúnkat itt olvashatja), valamint az LMP színeiben induló Szatmári Ildikó.

Figyelmébe ajánljuk