Miért nincs Békéscsaba a Szabad Városok Szövetségében?

Kis-Magyarország

Békéscsaba tavaly októberben nagy többséggel elvileg független polgármestert választott. A nem fideszes polgármester városát azonban nem találjuk a Szabad Városok Szövetségében. Az okoknak néztünk utána.

Tavaly decemberben szövetséget kötött tíz, ellenzéki vezetésű megyei jogú város polgármestere, a hírt Botka László szegedi polgármester jelentette be a Facebookon. A Tisza-part nagyváros mellett Hódmezővásárhely, Érd, Miskolc, Szombathely, Eger, Pécs, Salgótarján, Dunaújváros és Tatabánya képviselteti magát a csoportban. E csoport nemrégiben Dunaújvárosban adott randevút egymásnak.

Nem hívták és nem kereste a kapcsolatot

Hívták-e, várják-e Békéscsabát a szövetségbe? – kérdezte a Narancs.hu Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. A vásárhelyi városvezető érdeklődésünkre elmondta, személyes jó viszonyt ápol Szarvas Péter békéscsabai polgármesterrel, de nem ebbe az együttműködésbe. „Mégiscsak irányadó, hogy a békéscsabai polgármester megválasztását támogatta a Fidesz” – húzta alá Márki-Zay.

Arra a kérdésre, hogy Békéscsaba bármilyen módon kereste-e a kapcsolatot a Szabad Város Szövetségével, határozott nemmel válaszolt a Hódmezővásárhely első embere.

Kérdéseinkkel megkerestük Szarvas Péter békéscsabai polgármestert is, ám tőle semmilyen válasz nem érkezett.

Tíz szabad megyei jogú város polgármestere

Tíz szabad megyei jogú város polgármestere

Fotó: Botka László/Facebook.com

Szarvas Péter a szavazatok közel 80 százalékával lett polgármester a 2019. október 13-i helyhatósági választáson. A mögötte álló Hajrá Békéscsaba Egyesület azonban sokkal inkább csak politikai jelölőszervezet, mint valódi civil szervezet, amelynek furcsa ügyeiről már írtunk. Ugyanakkor tény, hogy Békéscsaba tavaly ősszel azon kivételes megyeszékhelyek közé tartozott az önkormányzati választáson, ahol a Fidesz-KDNP nem indított saját jelöltet, hanem beállt a „független” Szarvas Péter mögé.

Szarvas a kilencvenes évek elején a Fidesz tagja volt, míg a 2000-es évek legelején a mostani kormánypárt külsős tagként delegálta a békéscsabai képviselő-testület pénzügyi bizottságába. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében 2016-ban Békéscsabán Szarvas a barátjának nevezte őt, akivel többször is fociztak együtt.

A Szarvas Péter mögött álló

A Szarvas Péter mögött álló "civil" egyesület

Fotó: A szerző felvétele

„Lila fideszes”

Szarvas függetlenségének látszatát az sem erősítette, hogy tavaly a Fidesz rendezte Bálványosi szabadegyetemen járt, ahol minden szembejövő vezető fideszes politikussal közös fotót készített – igaz, ezeket a fényképet már nem találni Szarvas Péter közéleti Fb-oldalán. A békéscsabai ellenzék „lila fideszesnek” nevezi Szarvast, aki egy kicsit lájtosabb, mint a valódi Fidesz-tagok és tudatosan használja a békéscsabai sportklubok által használt lila szint.

(Címlapfotónkon Orbán Viktor és Szarvas Péter 2016-ban, a Modern Városok Program békéscsabai roadshowján, a fotó forrása: Szarvas Péter/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk