Koronavírus: lezárták a Savaria Egyetemi Központ egyik épületét, polgármesteri intézkedések (Frissítve!)

  • Kupi Györgyi
  • 2020. március 9.

Kis-Magyarország

Szombathelyen lezárták és fertőtlenítik az ELTE-Savaria Egyetemi Központ egyik épületét. Az itt működő Nevelési Tanácsadó egyik munkatársát vitték a hét végén Covid-19 tesztre a budapesti Szent László Kórházba. Eredmény még nincs. A polgármester intézkedési tervet hirdetett. (Frissítve!)

Bár a szombathelyi városvezetés azt ígérte, a várost érintő bármilyen koronavírusos hírt azonnal közreadnak az önkormányzati honlapon, a lakosság csak a helyi sajtóból értesült arról, hogy vasárnap a Szent László Kórházba szállítottak egy szombathelyi nőt, aki egy koronavírusos brit állampolgár feleségének a testvére. A nővérek a lappangási idő alatt találkoztak.

A nyugat.hu információját Wächter Walter László megyei tiszti főorvos megerősítette, és megjegyezte, "hogy a kormányhivatal megyei népegészségügyi főosztálya folytatja az ilyenkor előírt járványügyi vizsgálatot, és felkutatják, hogy a Budapestre szállított Vas megyei nő kivel találkozott az elmúlt napokban”.

Bár hétfő reggelig nem derült ki, hogy valóban koronavírusos-e az épületben dolgozó nő, hétfő délelőtt az ELTE-SEK vezetése úgy döntött, hogy lezárják és fertőtlenítik az egész házat – értesült az ugytudjuk.hu.

A Savaria Egyetemi Központ központi épülete

A Savaria Egyetemi Központ központi épülete

Fotó: elte.hu

Szombathelyen is lefújták a március 15-i ünnepséget

A nyugat.hu-hoz olyan információ jutott el, amely szerint azokat a szülőket, akik a gyerekükkel az elmúlt napokban a Nevelési Tanácsadóban jártak, e-mailben kérték arra, hogy ne vigyék a gyereküket oktatási intézménybe.

Az ügyben telefonon kérdeztük volna a szombathelyi önkormányzat sajtósát, hogy tervez-e az önkormányzat valamilyen intézkedést, de egyelőre nem tudtunk beszélni vele. Ha elérjük, vagy a városháza (esetleg a kormányhivatal, melynek honlapján semmilyen információ nincs az ügyről) hivatalos tájékoztatást adna ki, cikkünket frissítjük.

A város polgármestere, Nemény András (MSZP) a már a vizsgálatra szállított nőről szóló hírek megjelenés előtt lefújta a március 15-ei nyilvános, közterületen tartandó ünnepséget a vasi megyeszékhelyen.

Frissítés! A polgármester elrendelte és kéri

Szombathely Megyei Jogú Város polgármestereként a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében az alábbi intézkedéseket rendelte el Nemény András 2020. március 9-én, délután.

- A polgármesteri hivatalban 2020. március 9. napján a jegyzővel közösen elrendelte, hogy a dolgozók lehetőleg tartózkodjanak a külföldre történő utazástól, amennyiben pedig erre mégis sor kerül, úgy a hazaérkezéstől számított 14 napig szabadságon kell lenni az érintett dolgozónak. Ugyanez vonatkozik valamennyi önkormányzati tulajdonú/fenntartású gazdasági társaság/költségvetési intézményekre is.

- A polgármesteri hivatalban, különösen annak ügyfélterében a megfelelő kézfertőtlenítés lehetőségét biztosítják, a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát növelik, egyúttal kérik a cég- és intézményvezetőket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a társaság/intézmény dolgozói, valamint az ügyfelek/ellátottak részére a megfelelő kézfertőtlenítési, higiéniai feltételek folyamatosan biztosítottak legyenek. Amennyiben a beszerzéshez a társaság/intézmény költségvetésében nem áll rendelkezésre a szükséges költségvetési fedezet, úgy azt az önkormányzat haladéktalanul biztosítja.

Nemény András intézkedéseket rendelt el

Nemény András intézkedéseket rendelt el

Fotó: Nemény András/Facebook.com

- A város által fenntartott bölcsődék, óvodák, szociális és egészségügyi intézmények számára az önkormányzat költségvetésében a koronavírus megelőzésére biztosított 50 millió forint összegű előirányzat terhére átcsoportosítottak a fertőtlenítőszerek beszerzéséhez szükséges költségvetési forrást.

- A 2020. március 15-i városi ünnepség lemondásáról döntöttek.

- Kérik a cég- és intézményvezetőket, hogy 2020 márciusában a szokásos vagy halasztást nem tűrő nyilvános rendezvények kivételével a programok elhalasztása érdekében a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

- Kérik a cég- és intézményvezetőket, hogy amennyiben a társaság/intézmény működése során a koronavírussal kapcsolatban bármilyen rendkívüli esemény történik, vagy önkormányzati döntést, segítséget igénylő kérdés merül fel, úgy arról haladéktalanul tájékoztatást kell adni vagy egyeztetést kell kezdeményezni.

(Címlapfotókon a Savaria Egyetemi Központ-ELTE központi épülete Szombathelyen, nem ezt az épületrészt zárták le.)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.