Miközben zabálja az adófizetők pénzét a buszos cég, a fideszes vezető rokonai ingyen utaznak

Kis-Magyarország

A lejtmenetben lévő V-Busznál kapott ingyenes utazási igazolványt a fidelitászos kötődésű ügyvezető barátnője és anyja.

A Narancs.hu információi szerint jogosulatlanul veheti igénybe a kedvezményes bérlettel a Veszprém-Busz Kft. utazási szolgáltatásait a fideszes barátokkal körbevett Pálinkás Norbert ügyvezető két közeli hozzátartozója: barátnője és édesanyja.

Pálinkás barátnője, még márciusban vette át az év végéig érvényes ingyenes utazási igazolványát, azzal a hivatkozással, hogy édesanyja a V- Busz Kft. dolgozója, irodavezetője, Pálinkás titkárságának vezetője.

Jár vagy nem jár?

Ez a hivatkozás azon bukik meg, hogy Pálinkás barátnőjére nem vonatkozik a V-Busz Kft. kollektív szerződésén túli kedvezmény, Veszprémben ugyanis a családtagnak nem jár automatikusan ingyenes utazás.

A V-Busz egyik járműve

A V-Busz egyik járműve

Fotó: Facebook/V-Busz

Erre a cég 8 órában dolgozó munkavállalóján kívül az a hozzátartozója jogosult, aki házastársa vagy regisztrált élettársa, gyermekei közül az, aki önálló keresettel nem rendelkezik és nappali tagozaton tanulmányt folytat, lakcíme megegyezik édesanyja lakcímével. Információink szerint e feltételek nem teljesülnek Pálinkás barátnője esetében.

Szintén nem járna ingyenes utazási igazolvány Pálinkás édesanyjának, aki nem a V-Busznál, hanem a Magyar Postánál dolgozik. Rá szintén nem vonatkoznak a kedvezményre jogosító feltételek. Információink szerint ezt a bökkenőt azzal igyekeztek kisimítani, hogy az ügyvezető édesanyja a nyáron kérelmet terjesztett be az ingyenes utazási igazolványra, amelyben arra hivatkozott, a Magyar Posta a V-Busz üzleti partnere, amelynek székhelyét és telephelyét sokszor kell felkeresnie ügyintézés céljából.

Úgy tudjuk, Pálinkás elfogadta édesanyja kérelmét, jóváhagyta számára a 2019-re vonatkozó ingyenes utazási igazolványt. A narancs.hu információi szerint a kollektív szerződésben biztosított feltételeken túlmenően kiállított kedvezményes igazolványok ügyében belső vizsgálatot tartottak a V-Busznál, amely semmilyen rendellenességet nem állapított meg.

Öntik bele a közpénzt

Az önkormányzati tulajdonú V-Busz Kft. megmentésérének legújabb mentőcsomagjáról csütörtökön tárgyal a veszprémi közgyűlés. Döntenek arról, hogy az eddig a V-Busznak használt buszokat bérbeadó cégtől 470 millióért buszokat vegyenek, ebben az évben 750 millióért bérelték a buszokat.

Arról is határozhatnak, hogy a járatok üzemeltetésével alvállalkozót bízzanak meg, és hogy az idei 850 millió forintos önkormányzati támogatáson túl évközben folyósított 600 millió forintos mentőövek után jövőre 475 millió forintig hitelt vehessen fel a cég.

A V-Busz vezetését januárban vették el a szakmai előkészítést végző Mihálszky Gábortól, a BKV korábbi közlekedési vezérigazgató-helyettesétől, és bízták a Fidelitasban edződött barátokkal körbevett Pálinkásra. Pálinkás NER-közeli káderpolitkájáról, a V-Busz eddigi megállíthatatlan lejtmenetéről itt írtunk.

A Pálinkás hozzátartozóinak kiállított utazási igazolványokról kérdeztük Porga Gyula fideszes polgármestert és a veszprémi jegyzőt, Mohos Gábort, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Ami a cég sajátos káderpolitikáját illeti, nemrég írtuk meg, hogy a cég leigazolta Hagyó Miklós vád alá helyezett és elítélt egykori szocialista főpolgármester-helyettes támogatóját, akinek a nevéhez számos BKV-s botrány fűződik. Ráadásul az illető tavaly arról vált híressé, hogy a Fideszhez köthető kamupártot alapított és vezetett.

Cikkünk megjelenése után megkaptuk a polgármester válaszát. Porga Gyula szerint a „belső ellenőri jelentés foglalkozott a felvetéssel és megállapította, hogy nem történt ilyen cselekmény“.

A Narancs birtokában lévő információk és bizonyítékok azonban ellentmondanak a polgármester állításainak.

NER-es káderelhelyezés: volt kamupárt-vezetőt igazolt a fideszes buszos cég

Miközben a veszprémi busztársaság tovább gurul a lejtőn, a fideszes hátterű cég leigazolta Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes egykori támogatóját. Szerdán a veszprémi közgyűlés pénzügyi bizottságának fideszes többsége 5-1 arányban támogatta, hogy a Veszprém Busz Kft. hitelt vegyen fel, ami már nem is nevezhető szokatlannak az elmúlt hónapokban dobott önkormányzati mentőövek fényében.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.