Kiürítették a dobai kastélyban működő pszichiátriai intézetet

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. november 17.

Kis-Magyarország

A Veszprém megyei Dobán október 31-én végleg bezárta kapuit a pszichiátriai intézet, hivatalos nevén a Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás Osztálya. Itt az év elején még közel kétszáz rászorulót gondozott a mintegy százfős személyzet.

Most az intézmény honlapján csak egy cím és egy telefonszám található. A telefont azonban több napon át senki nem vette fel, hiába próbálkoztunk. A hírt még a bezárás napján (október 31.) tette közzé a legnagyobb közösségi oldalon egy – feltehetőleg helybéli – személy. Fotót is mellékelt az intézetnek korábban otthont adó, most elhagyatott Erdődy-kastélyról és hatalmas parkjáról. A bejegyzés szerint a dolgozókat elbocsátották vagy áthelyezték, a betegeket szintén áthelyezték, illetve elküldték.

A veszpremkukac.hu 2020. február 3-i híradása szerin a 90 hektáros angolparkot 2015-ban újították fel, 324 millió forintból. További információkért kérdésekkel fordultunk a fenntartó veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójához, Lippai Norberthez és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójához, Gondos Miklóshoz. Azt szerettük volna megtudni, mi az oka dobai pszichiátriai osztály megszüntetésének, mi történt az ápoltakkal és a személyzettel, illetve arra is kíváncsiak lettünk volna, mi lesz az Erdődy-kastély további sorsa.

Ismételt kérésünk ellenére választ egyik helyről sem kapott a Narancs.hu. Ha megérkezik, közzétesszük.

„Át kellett szervezni az ellátást”

A KESMA-hoz tartozó Veszprém Megyei Napló című lap online változatának, a veol.hu portálnak 2020. február 19-én viszont nyilatkozott Lippai Norbert, a Csolnoky kórház főigazgatója. Elmondta, hogy az 1839-ben épült dobai Erdődy-kastélyban működő pszichiátriai intézetnek „a közelmúltban (...) át kellett szervezni az ellátását”. Röviddel alább azt is megtudhattuk, mit is kell értenünk az intézet ellátásának átszervezésén. Az bizony az intézet kiürítését, megszüntetését jelenti.

De ez a csak a szöveg tüzetesebb átolvasása után derül ki. Az indok: „a műemléki épület állagának nagymértékű romlása, a tető beszakadása”. Érdemes még egy mondatot szó szerint idézni a cikkből: „A telephely kiváltásáról a betegek és a dolgozók biztonsága érdekében döntöttek.”

De egy másik kormánypárti sajtóorgánumban is arról jelent meg hír az év elején, hogy a dobai kastélyban működő pszichiátriával minden a legnagyobb rendben. A Magyar Hírlap január 8-i cikkében a Gurmai Zita MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszoló Rétvári Bencét idézték. A humántárca parlamenti államtitkára azt írta az ellenzéki képviselőnek a pszichiátria esetleges nyári bezárásával kapcsolatos kérdésére, hogy "ilyen tartalmú előterjesztést a tárca nem készített, a kormány nem tárgyalt és nem is kért". Rétvári biztosította a képviselőt arról, hogy beteg nem marad ellátatlanul, ahogyan eddig, úgy ezután is mindenki hozzáfér a számára szükséges egészségügyi ellátáshoz. A Csolnoky Ferenc Kórház a legszükségesebb, kisebb volumenű felújításokat folyamatosan végzi.

Több ellenzéki és helyi sajtóorgánumban viszont arról lehetett olvasni (foglalkozott a témával a hvg.hu és az Ajkai Szó Online), hogy kiürítik a pszichiátriának otthont adó kastélyt, ami védettséget élvez, így elvileg nem lehet eladni.

Azt sem ekkor, sem azóta nem tudhattuk meg, hogy a döntést kik hozták, de az ápoltak és a személyzet eltűnt az Erdődy-kastélyból, és az épület üresen áll.

Figyelmébe ajánljuk