Letöltendő börtönbüntetést kapott a férfi, aki csákánnyal ütött agyon egy kutyát

Kis-Magyarország

Jogerősen egyéves börtönbüntetést kapott az a férfi, aki tavaly szeptemberben brutálisan elpuszított egy kutyát a Békés megyei Kötegyánban. A hír akkor szinte a teljes magyar sajtót bejárta. A vádlott egy félreértés miatt oltotta ki az állat életét.

A Gyulai Járásbíróság jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki 2019. szeptember 23-án a viharsarki kisközségben csákánnyal agyonütött egy nagytestű kutyát. Az állatkínzás mellett lopás is volt a férfi rovásán, ezért a büntetőperben 1 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat a bíróság, amely jogerőre is emelkedett, tájékoztatta a Narancs.hu-t a Gyulai Törvényszék. Az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámítják a büntetésbe, emellett 150 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére és a kutya gazdája polgári jogi igényeinek megtérítésére kötelezte a bíróság a férfit.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly októberi sajtóközleménye nyomán csaknem a teljes magyar sajtót bejárta a hír, hogy még szeptemberben egy kötegyáni lakos csákánnyal agyonütött egy kutyát. Hangzatosnál hangzatosabb címeket adtak beszámolóiknak a lapok és portálok, de ezt nagy csend követette. Az idén szeptemberben a Narancs.hu számolt be arról, hogy a Gyulai Járási Ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is halmazati büntetésként végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától

A vádirati tényállás szerint a férfi 2019. szeptember 23-án este bódító hatású szereket fogyasztott, amitől hallucinációi lettek. Mivel az esti órákban az udvaron nem találta a nevelt gyermekeit és a szemben lévő szomszéd udvarán ugattak a kutyák, a bódító szerek hatására azt gondolta, hogy a gyerekeket akarják az állatok megtámadni.

Fajtajellegében nyugodt

Ezért a későbbi vádlott saját házának udvaráról magához vett egy jókora csákányt, és az utcai kapu befeszítésével behatolt a szemközti ház udvarára. Bár a gyermekei nem voltak az udvaron, a férfi a csákánnyal ötször nagy erővel fejbe ütötte az ott tartózkodó egyik American XL Bully fajtájú kutyát úgy, hogy az ütések közül kettő betörte az állat koponyáját, ami a kutya pusztulását okozta.

A nyomozás megállapítása és a vádirat szerint a szomszéd kutyái fajtajellegükből adódóan nyugodt temperamentumúak voltak, ez tette lehetővé, hogy a férfi két célzott ütést tudott mérni az állat fejére.

Figyelmébe ajánljuk