Szombathelyi drogügy – Fideszes belharc áldozata lett Lazáry?

  • Kupi Györgyi
  • 2013. október 8.

Kis-Magyarország

A Vas megyei székhelyen senki sem szereti a kokainos videót, még a baloldaliakat is elrettenti Czeglédy Csaba akciója. Több forrásunk állítja: annyira mocskos a szombathelyi közélet, hogy ennek most csak a felszíne látszik. Az árulás sem kizárt. Helyszíni riport.

Még szeptember 26-án, épp az aktuális képviselő-testületi ülés időpontjára időzítve hozta nyilvánosságra Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető azt a felvételt, amelyen Szombathely egyik fideszes alpolgármesterére hasonlító férfi épp kokaint „vesz magához”.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Az ügy azóta nagy nyilvánosságot kapott, és több fordulót is megélt: Czeglédy akkor feljelentést is tett, de hasonlóképp járt el az ügyben megnevezett Lazáry Viktor is, aki szerint a szocialisták a kokainváddal csak be akarják sározni. Ő rágalmazás miatt fordult a hatóságokhoz, és ezzel egyidejűleg felfüggesztette párttagságát. A fideszes alpolgármester már túl van a vizeletmintás drogteszten, ami negatív lett. Ez viszont – állítják ellenlábasai – annyit ér, mint halottnak a csók, ugyanis így nem lehet kimutatni a régebbi fogyasztást. (Erről majd később.)

Konszenzus: a drog tűrhetetlen
A városban a kipattanása óta beszédtéma az ügy, és egy dologban máris konszenzus van. „Ha bűnös, bűnhődjön. Egyáltalán nem kell drogozni, városvezetőként meg főleg nem” – mondja a magyarnarancs.hu-nak egy korábban Fideszre szavazó kisvállalkozó. Egy a helyi politika világában biztosan mozgó forrásunk szerint „nem a drogvád a legnagyobb problémája Lazárynak, nyomás alatt van már hosszú évek óta, azért is, mert nem oda való, ahol most van”.

Czeglédy Csaba ajándékoz

Czeglédy Csaba ajándékoz

Fotó: MTI

Egy a magyarnarancs.hu-nak nyilatkozó szocialista politikus ugyanakkor nincs elájulva Czeglédy Csaba akciójától. Noha szerinte a videó meggyőző, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megjelenése meg főleg, megjegyzi, „nem jó városmarketing ez”. Czeglédy eljárásáról, a titkos felvételről, a kétnapos lebegtetésről (Czeglédy a nyilvánosságra hozatal előtt két nappal 48 órás ultimátumot adott az általa akkor még meg nem nevezett városvezetőnek arra, hogy lemondjon tisztségéről – a szerk.) azt mondja: „Csabáról azt lehet tudni, hogy bárkiről bármit hall, annak a végére jár, Csaba ellenségének nem jó lenni.” Amit igazán „vérlázítónak” tart, az Puskás Tivadar polgármesternek a közgyűlésen elhangzott nyilatkozata, miszerint „nincs ügy”.

További érintettek?
Czeglédy Csaba akciója megosztja a helyieket, nem találtunk olyat, aki egyértelműen kiállt volna mellette. „Ha a videó igaz, akkor kapja meg az alpolgármester, ami ezért jár, ha nem, akkor kapja meg a Czeglédy. Az is inkább az állampolgárokkal foglalkozna, mint hogy a képviselőtársát lebuktatja. Majd kinyomozza az NNI. Nem ez az első eset, hogy egymást ölik.” (Többen Czeglédyhez kötik azt a kiszivárogtatott hangfelvételt, amely 2010-ben került elő, és amelyben 10 százalékos visszaosztásról beszélnek helyi vállalkozók egy ügyintéző hölggyel. A pénzt a felvétel szerint a helyi Fidesz prominensei kapták volna – a szerk.)

A helyi Fidesz szerint
„Annyit tudok a dologról, mint ön. Egyébként Czeglédy Csaba (évekkel korábban – a szerk.) két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, jogerősen el lett ítélve adócsalásért” – közölte az atv.hu
kérdésére Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő. A Fidesz frakcióvezető-helyettese – aki tagja a szombathelyi önkormányzatnak is, az Országgyűlésbe pedig a Fidesz–KDNP Vas megyei listájáról jutott be – szerint Ceglédy „Szombathelyen évek óta kriminalizálja a közéletet, ebből kifolyólag a mostani akciója is azt gondolom, hogy beleillik abba a lejáratássorozatba, amelyet a Vas megyei városban folyamatosan csinált”. A drogvádakra visszatérve Ágh azt mondta, Lazáry Viktor az elmúlt napokban többször elment drogtesztre, minden mintája negatív volt. Az atv.hu közbevetésére, hogy a vizeletből nem lehet kimutatni a régebben szívott kokaint, a hajból viszont igen, Ágh úgy felelt: „meg kell kérdezni azt az orvost, aki a vizsgálatot végezte”.
Forrás: atv.hu




Lázáry kékben, még 2005-ben

Lazáry kékben, még 2005-ben

Fotó: MTI

Ráadásul – mint az utóbb kiderült – Czeglédy Csaba sajtóban tett nyilatkozata szerint a felvételnek van folytatása, amit ugyan még nem látott, de úgy értesült, még két fideszes politikus érintett a „kokainpartiban”. Ha mindez igaz és napvilágra kerül, hogy kik vannak még a felvételen, akkor nemcsak a potenciális fideszes polgármesterjelölt Lazáry kerül partvonalon kívülre, hanem a szombathelyi Fidesz kemény magja is – állítják a helyi politikát jól ismerők.

Egy magát konzervatívként meghatározó szombathelyi erre mondja azt: „Az a jobbik eset, ha nyilvánosságra kerül a teljes felvétel, már amennyiben létezik. Ha nem kap ugyanis nyilvánosságot, akkor felhasználható zsarolásra. Ha utóbbi bekövetkezik, akkor majdnem mindegy, ki nyeri a választást Szombathelyen, ki lesz a polgármester, legyen a felvétel akár egy politikai rivális, akár egy drogdíler vagy annak rokona, barátja, esetleg üzletfele kezében. Durva világ jöhet a városra.”

Ez csak a felszín
Másik forrásunk szerint viszont „tisztuljon a közélet!” Az már viszonylag keveseket foglalkoztat a városban, hogy mindez milyen áron valósulna meg. Csupán néhány netes kommentben vetődik fel: ki kriminalizálja itt a szombathelyi közéletet? Az a politikus, aki esetleg felszív egy-két csík kokaint, vagy aki felvételek nyilvánosságra hozásának belengetésével presszionál politikust, ráadásul személyhez fűződő jogot, ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva nyilvánosságra is hozza a kukkolás eredményét, ahelyett, hogy azt egyenesen a rendőrségre vinné.

A magyarnarancs.hu tapasztalatai szerint a helyi fideszes választókat nem rendítette meg az alpolgármester esetleges érintettsége – még azokat sem, akik szerint a kábítószerezés nem fér össze a közéleti tevékenységgel –, míg az inkább balra húzó bizonytalanok körében egyenesen visszatetszést szült a felvétel nyilvánosságra hozása. Az pedig továbbra is kérdés mind az interneten, mind beszélgetőtársaink körében, hogy ha a felvétel nem hamisítvány, akkor ki volt a leskelődő? Abban egyetértés van, hogy aligha a szocialisták jutottak be a fideszes kemény mag partihelyére – már ha az létezik. (Egy nem igazán jó hírű szórakozóhelyről szólnak a helyi pletykák.) És ha igaz – ezt több forrásunk megerősítette –, hogy fideszes belharc áldozata lett Lazáry, akkor miért kellett ehhez a Czeglédy-féle felhajtás? Ha tényleg létezik a felvétel, simán le lehetett volna léptetni „belülről” az alpolgármestert anélkül, hogy az ellenzék kezébe ütőkártyát adnak. Vajon Lazáry lett-e koncnak az ellenzék elé dobva, vagy pont fordítva: az ellenzék szánta „figyelmeztetésül” a felvételt a másik két állítólagos érintettnek?

E kérdésekre egyelőre nincs válasz, ügy azonban – akármit mond a polgármester – van.

Már Lazáry haját szeretnék
Szombathelyen egy ideje várható volt a „drogbalhé” kirobbanása. Tavaly a jobbikos Balassa Péter képviselő dobta be a képviselők drogtesztelésének ötletét, idén márciusban Czeglédy Csaba melegítette fel az ötletet, melyet két tartózkodással a teljes közgyűlés megszavazott, a Fidesz-frakció is. Egyetlen képviselő, az orvos dr. Prugberger Emil korelnök, a Fidesszel frakciószövetségben lévő Pro Savaria Egyesület képviselője emelt szót a teszt ellen azért, mert méltatlannak tartotta a nyilvánvalóan nem drogozó közgyűlési többség gyanúba keverését.
Eredetileg vérvizsgálatról volt szó, majd – azzal az érvvel, hogy a vizelettel többfajta drogot lehet szűrni – módosították a döntést, amely minden képviselőre vonatkozott. A képviselők nem kapkodták el a dolgot, a Vas Népe cikke szerint a nyár közepén még csak négy képviselő „tisztázta” magát. Elsőként a másik fideszes alpolgármester, Marton Zsolt és a szocialista frakcióvezető, Czeglédy Csaba. Néhány hete a nyugat.hu foglalkozott a kérdéssel, ekkorra már többen jelezték, hogy túl vannak a teszten, és az negatív lett. Most, hogy Lazáry kétszer egymás után negatív tesztet produkált, a szocialisták az alpolgármester haját szeretnék, mondván, hogy a hajban régebbi (nem egy-két napon belüli) drogfogyasztást is ki lehet mutatni. Kérdés azonban, hogy ez csak Lazáryra vonatkozna, avagy mindenki másra.

Figyelmébe ajánljuk