Tiborczék volt albérlője lett Felcsút miniszterelnöki biztosa

  • narancs.hu
  • 2016. február 5.

Kis-Magyarország

Miután Orbán Viktor kinevezte, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztosként fáradozhat Felcsút és térsége felemelkedéséért. Bicske volt polgármestere Tiborczéknak is megköszönheti, hogy most már hivatalosan is Orbán keze alá dolgozhat. Ízelítő a friss Narancsból.

Január elsejétől külön miniszterelnöki biztosa van annak a környéknek, amelynek Felcsút is fontos része. Tessely Zoltán úgy lett a kormányfő kedvenc faluját és annak közvetlen környezetét is magában foglaló térség majdnem mindenkinél fontosabb embere, hogy országgyűlési képviselőként választókerületében is azt a területet „felügyeli”, amelyet most Orbán kijelölt neki. Az illetékes minisztériumoktól hiába próbáltuk megtudni, mi is a valódi oka a volt bicskei polgármester kinevezésének, elég komolytalan válaszokat kaptunk; a Kormányzati Tájékoztatási Központban a kérdéseinket elintézték ennyivel: „Tessely Zoltán miniszterelnöki biztossá történő kinevezésére azért került sor, mert ő a körzet országgyűlési képviselője.” A Miniszterelnökségi Sajtóirodánál egy fokkal bőbeszédűbbek voltak: „A Budapest közelségében fekvő, páratlan természeti szépségű és turisztikai lehetőségekkel bíró bicskei térség méltán elvárható felzárkóztatása indokolta Tessely Zoltán kinevezését.” Vagyis a hivatalos magyarázat: szép, de nem elég fejlett.

Tessely Zoltán

Tessely Zoltán

Fotó: MTI

Tessely kinevezése nem érte váratlanul azokat, akik tisztában vannak azzal, hogy az új miniszterelnöki biztos évek óta segíti az Orbán család és Mészáros Lőrinc ügyleteit a környéken. Bicske polgármestereként Tessely sokáig asszisztált ahhoz, hogy Orbán Győzőék cége a helyi vasútállomás két rakodójába hordja a gánti bányájukból kitermelt dolomitot annak ellenére, hogy a közelben lakók folyamatosan tiltakoztak a túl nagy por és zaj miatt. Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy a Fejér megyei városban Mészáros Lőrinc több önkormányzati közbeszerzést is valódi verseny nélkül nyert meg, de az új miniszterelnöki biztos azt is segíthette, hogy Bicskén hitelből bízzák meg az akkor még Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.-t a közvilágítás korszerűsítésével. Ez utóbbi ügylet annak fényében is érdekes, hogy Tessely Zoltán gyakorlatilag a Tiborcz családnak köszönheti a felemelkedését. Az országgyűlési képviselőt jól ismerő forrásaink közül többen is megjegyezték, hogy a fideszes politikus a 2000-es évek elején a Bicskéhez közeli Csabdin élő Tiborczék közbenjárásával került a politikai pálya közelébe; állítólag ők mutatták be Orbán Viktornak, és egy darabig albérlőként lakhatott náluk azon a tükröspusztai birtokon, ahol néhány éve Orbán Ráhel és Tiborcz István összeházasodott.

Az új miniszterelnöki biztos politikai pályafutásáról, illetve arról, hogy milyen szerepe lehet Tesselynek a felcsúti kisvasút meghosszabbításának előkészületeiben és a bicskei foci hirtelen felvirágoztatásában, a Magyar Narancs legfrissebb számában olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk