Másként zenélők ("Ezeknek az együtteseknek fellépési lehetőséget ne adjanak" - részlet Szőnyei Tamás könyvéből)

Könyv

A magyar új hullám állambiztonsági szempontból veszélyt rejtett magában: intellektuális töltettel rendelkezett, amit nagyon nem szerettek a popzenében.

1980. december 8-án este Mark David Chapman hét lövéssel megölte John Lennont a New York-i Dakota-ház bejáratánál. Letartóztatásban volt már, amikor az értelmetlen tragédia híre bejárta a világot, s mindenfelé spontán megemlékezésre gyűltek össze a döbbent rajongók. Lennont Magyarországon is rengetegen szerették. Liverpoollal vagy New Yorkkal ellentétben azonban itt nem lehetett csak úgy összejönni. Illetve lehetett, de kockázatos volt. Nem hagyták úgy lezajlani a budapesti Lennon-megemlékezéseket, ahogy a világ bármely normális szegletében illett volna - békében. Itt igazoltattak és előállítottak, adatokat vettek fel és kihallgattak. Az 1980. december 11-i Napi Operatív Információs Jelentés (NOIJ) szerint:

1980. december 10-én az I. István Gimnázium kapujára ismeretlen személy kézzel írott cédulát helyezett el, az alábbi szöveggel: "Aki egy csokor vagy egy szál virágot szeretne letenni John Lennonért, jöjjön december 10-én, szerdán 14.30-14.45 között a 15-ös busz Szabadság téri megállójánál lévő parkba. Akár esik a hó, akár nem!"

Intézkedés:

Figyelőszolgálatot szerveztünk és megállapítottuk, hogy a jelzett időpontban egy kb. 8-10 fős csoport jelent meg a Szabadság tér déli sarkában, ahol egy "Virágot Lennonnak" feliratú, háromszögletű fekete táblát helyeztek el. A táblára három szál vörös szegfűt kötöttek. A csoport tagjairól és a tábláról a csoport egyik tagja fényképfelvételeket készített.

Kérésünkre az V. ker. Rendőrkapitányság Közbiztonsági Osztályának beosztottai a helyszínre érkeztek és a még ott tartózkodó 5 személyt igazoltatták: Bornai Tibor (Budapest, ...), Ács Enikő (Budapest, ...), Hajas György László (Budapest, ...), Hegedűs György (Budapest, ...), Márton András (Budapest, ...) alatti lakos. Elmondták, hogy valamennyien amatőr zenészek, és így akartak megemlékezni John Lennon haláláról.

Az intézkedő rendőr elvtársak a tér elhagyására és a tábla eltávolítására szólították fel őket.

Az operatív tisztekből álló figyelőszolgálatot 19 óráig fenntartottuk.

És másnap kezdődött elölről. A december 16-i NOIJ beszámolt róla, hogy 12-én és 13-án a belváros különböző helyein 21 darab, fekete filctollal, más-más kézírással írt felhívás invitálta Lennon tisztelőit 13-án, 10.30-ra a Hősök terére.

Az operatív és közrendvédelmi állományból alakult akciócsoport tagjai udvarias felszólításokkal és igazoltatásokkal akadályozták a széles körű csoportosulás kialakulását. (...) 17 órára kb. 200-250 fiatal gyűlt össze. Kiszorításukat követően a jugoszláv nagykövetség előtti területen várakoztak, majd további intézkedéseink hatására kisebb-nagyobb csoportokban elindultak a Népköztársaság útján - a forgalmat nem akadályozva - a November 7. tér irányába. Két fekete drapériát vittek John Lennon felirattal, 1 fő gyertyát égetett és a Beatlesek egyik számát, a "Védjük a békét" énekelték. A menetből - intézkedéseink nyomán - többen lemaradtak, míg a kíváncsiskodók körül esetenként számuk gyarapodott. A Vörösmarty térre érve körülállták a fenyőfát, ismét elénekelték a fenti éneket, majd a Felszabadulás térre mentek. Létszámuk ekkor kb. 30 fő volt. Itt a csoportosulás - a folyamatos intézkedések miatt - feloszlott, a fiatalok különböző közlekedési eszközökkel eltávoztak.

Az intézkedő rendőr elvtársak nem tudhatták, hogy az első nap igazoltatott, hazazavart, majd beidézett fiatalok egy részét (Bornait és Mártont) bő másfél év múlva a televízióban láthatják viszont - és immár országosan ismert zenészi mivoltukban lesznek érdekesek az elhárítás számára. Azt sem tudhatták, hogy a második napon, a fiatalok közül találomra kiemelt és igazoltatott Bárdos Deák Ágnessel egy leendő alternatív sztárt fogtak, akit majd fél év múlva idéznek be egy koncerten óvatlanul elejtett provokatív mondata miatt. Nem tudhatták, hogy a majdani KFT és Kontroll Csoport tagjai kerültek horogra Lennon halálának köszönhetően, csak azt tudták: ügyelniük kell, nehogy valami nemkívánatos esemény történjék.

Nem kerülhette el a háromperhármat Yoko Ono sem, amikor fél évvel a gyilkosság után, nyilván magyar származású titkára, Sam Havadtöy hatására néhány napra Budapestre látogatott pihenni, kikapcsolódni. Álnéven jelentkezett be a Hilton szállodába, de nem volt ez komoly inkognitó, hisz bekukkantott az East együttes lemezfelvételére, a hotelben pedig fogadta a magyar popzene prominenseit. A kötetlen találkozóról a belügy egyik hivatalos kapcsolata jelentett, aminek tömörítvénye bekerült az 1981. július 22-i NOIJ-ba:

Yoko Ono budapesti látogatása során találkozott a popzene néhány képviselőjével. BR"DY JÁNOS mint a szabadfoglalkozású zenészek szakszervezetének elnöke a vendég anyagi támogatását kérte azoknak a popzenészeknek a megsegítésére, akik állami támogatásban nem részesülnek.

Yoko Ono arra ösztönözte titkárát, hogy ne kooperáljanak a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattal, hanem létesítsenek saját stúdiót, és ezzel segítsék elő a vállalat monopóliumának megtörését.

Az információ forrása ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

H

A "Dalos" fedőnevű titkos megbízottal (fn. tmb.) történt találkozója után az alábbiakat vetette papírra 1981. október 24-én Gábor Róbert hadnagy:

A jelentés alapján megállapítható, hogy a könnyűzenei területről készített értékelő jelentésünk helyesen tartalmazza azt a megállapítást, hogy az engedéllyel nem rendelkező együttesek egyik fő célja a koncertjeiket látogató közönség megnyerése, de nem a zene erejével, hanem a színpadon tanusított "balhés" magatartáson keresztül. Operatív szempontból figyelmet érdemel az a körülmény, hogy a jelentésben szereplő együttesek kb. 1 éve ÁB szempontból a látókörünkben vannak, és ennek ellenére egyre több - elhárítási területünkhöz tartozó - művelődési házban és ifjúsági klubban kapnak fellépési lehetőséget.

Feladat:

A tmb. feladatul kapta, hogy lehetőségének figyelembe vételével továbbra is kísérje figyelemmel ezeknek az együtteseknek a tevékenységét és azokról jelentsen.

Intézkedés:

Elhárítási területünkhöz tartozó művelődési házak vezetőit tájékoztatjuk a problémás együttesekről, és javasoljuk, hogy ezeknek az együtteseknek fellépési lehetőséget ne adjanak.

Épp elég koncertjét láttam az új hullám/new wave címkével megjelölt zenekaroknak ahhoz, hogy bizton állíthassam: a "balhé" sem céljuk, sem tudatos eszközük nem volt. Másoknak talán igen, nekik nem. Nem azért volt baj velük (volt velük baja az ÁB-nek, az állambiztonsági szolgálatnak), mert ők a balhét keresték, hanem mert vették a bátorságot, és szabadnak tételezték fel magukat, úgy zenéltek, mintha egy szabad országban éltek volna. Másként, mint ahogy akkor itt szabad volt.

A jelentés 1981. októberi dátumától visszaszámítva az állambiztonsági látókörbe kerülés egy évét, 1980 őszébe érkezünk. Augusztus 23-án, a Fekete Bárányok (Beatrice, Hobo Blues Band, P. Mobil) előtt mutatkozhatott be a Hajógyári-sziget közönségének a Bizottság, s 1980. október 29-i az első állambiztonsági papír, ahol - a szeptemberben debütált URH-val együtt - leírva láttam a nevét: a NOIJ beszámolt arról, hogy Kőbányai János újságíró és Nagy Feró a Józsefvárosi Ifjúsági Klubban beszélgetett a fiatalok problémáiról és a Beatrice helyzetéről, s az énekes felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy november 8-9-én a Műegyetemen lép fel a Beatrice, a Bizottság és az URH.

Mivel a Bizottság vezetői képzőművészek voltak, s közülük többen Szentendrén laktak, a Pest Megyei RFK III/III. Osztálya főhadnagyának, Hargitai Gábornak referált róluk a "László" fn. tmb., aki 1980. szeptember 11-én, tehát két és fél héttel a zenekar bemutatkozása után a Vajda Lajos Stúdióval (VLS) kapcsolatos feladatot kapott:

Jelentette, hogy "ÉA >>Vajda Lajos>pincetárlatukat>Bizottságegyüttes, amelynek tagjai között budapesti lakosu fiatalok is vannakÉ"

A tmb. kérdésemre elmondta, hogy a zenekar tagjainak neveit nem sikerült megállapítania, valamint a stúdió tagjainak politikai véleménynyilvá-nításaira, ellenséges politikai céljaikra, terveikre vonatkozóan nem rendelkezik ismeretekkel. (É)

Értékelés:

A tmb. jelentése állambiztonsági operatív szempontból informatív minősítésű.

A "Vajda Lajos" stúdió tagjai - korábbi társadalomra veszélyes tevékenységük miatt - érdeklődési körünkbe tartoznak. Időszakos utóellenőrzésük indokolt.

Intézkedés:

Hivatalos kapcsolatunk útján a stúdió jelenlegi tagjainak, valamint a "Bizottság" nevű együttes tagjainak megállapítása, azonosításuk, személyük priorálása a BM. Nyilvántartó Központ Osztályain.

A jelentésben említett ef Zámbó István, a VLS és a Bizottság egyik alapító tagja 1969-ben egy engedély nélküli főtéri happening miatti rendőrségi intézkedés nyomán vizsgálati fogságban találta magát. Fél évet töltött rács mögött. Szabadulása után, immár rovott múltú egyénként a többiekkel együtt magán tudhatta az elhárítás figyelmét.

H

Intellektuális töltetet nagyon nem szeretett látni a popzenében a kultúrpolitika és a szolgálatában álló elhárítás. Szemük előtt lebeghetett a csehszlovák példa: a nálunk is aláírásgyűjtéshez vezető Charta '77 című ellenzéki nyilatkozatot az váltotta ki, hogy letartóztatták és bíróság elé állították a Plastic People Of The Universe nevű underground zenekar tagjait, akik engedély híján barátaik lakodalmain, vidéki házakban léptek fel, s egyik emlékezetes estjüket Václav Havel birtokán adták. Ez óvatosságra inthette a magyar hatóságokat is: nem jó, ha hagyják elfajulni a dolgokat, de az se, ha túl durván avatkoznak be.

Részlet a szerző Nyilván tartottak - Titkos szolgák a magyar rock körül 1960-1990 című kötetéből, mely a Magyar Narancs kiadásában jelent meg.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.