Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tagja lett Barabási Albert-László

  • narancs.hu
  • 2024. május 8.

Tudomány

A hálózatkutatás világszerte ismert professzora a budapesti Central Caféban üldögélt, amikor érkezett a jó hír.

A Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) tagjai közé választották Barabási Albert-László fizikust, hálózatkutatót, a bostoni fizikus, hálózatkutató, a bostoni Northeastern University professzora. University professzorát – írja a Northeastern Global News. A hálózattudomány 2005 óta önálló kutatási terület, nem csupán a matematika vagy a fizika része. Barabási 1995 óta dolgozik a területen, és az első a Northeastern tanárai közül, akit bevesznek a NAS tagjai közé.

A NAS április 30-án jelentette be, hogy 120 rendes taggal és 24 nemzetközi taggal bővül, így tagjainak száma 2617-re, nemzetközi tagjainak száma pedig 537-re bővül.

A kutató éppen a budapesti Centrál Kávéházban tartózkodott, amikor telefonhívásban a taggá választásáról tájékoztatták. Szerinte szimbolikus jelentőségű adalék, hogy Karinthy Frigyes éppen ebben a kávéházban találta ki a „hat lépés”-elméletét, miszerint bárkivel összeköttetésbe léphetünk a világon egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van.

Barabási Albert-László A képlet című könyvéről ebben a cikkben írtunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk