MÓDRA ILDIKÓ: TRAPP

  • Kovács Bálint
  • 2011. április 7.

Könyv

A legjobb mesekönyvek gyerekeknek és felnőtteknek egyformán szórakoztatóak, kedvesek, humorosak, a nyelvezetük nincs lebutítva, és még szépek is. Pont, mint a kiszuperált cirkuszi lóról, Trappról és új otthonáról, a Talált Állatok Osztályáról szóló könyv, amelyet Módra Ildikó leleményes nyelvezettel írt meg.
Sziporkázó humora hol bájos a gyerekek örömére, hol pedig a felnőttekre kacsint (egy latintanár házából jött túlművelt macska szerint például az "így múlik el a világ dicsősége" latinul macskanyelven kezdődik: "sic transit..."). Lenyűgöző szóképeit - mint mikor a "szoknyába bújtatott kérdőjelként" a férjét felelősségre vonó asszony előtt "a csizmába szalad a kigondolt magyarázat" - Szalma Edit ötletteli festményei elevenítik meg: szerethetően bumfordi figurái (még az ecset nyoma is látszik rajtuk) kiemelkedően igényesek.

A hosszú, nyolcfejezetes mesében - akár a Micimackóban - nem egy történet bonyolódik: az állatok visszaemlékezésein keresztül ismerjük meg a csődbe ment cirkusz és a ló új lakótársainak históriáit - na meg megannyi ember-, vagyis bocsánat, állattípust. Akad itt kacsa, aki A rút kiskacsa meséjének csak az elejét hallotta, ezért hattyúvá változásában reménykedik; együttesben kukorékoló kakas, aki szívesen szembemenne az elvárásokkal, és feloszlatná már rockzenekarát; lánynak nevelt fiú kutya és egy félős házőrző. Meg persze Trapp, aki legjobb barátjától, egy emberkislánytól való elszakadása miatt szomorú a mese megható végéig.

Naphegy, 2010, 88 oldal, 2990 Ft

Figyelmébe ajánljuk