Fekete seregek: szélsőjobboldali szervezkedés a neten

  • B. Simon Krisztián
  • 2019. szeptember 21.

Külpol

Orosz oligarcha, homofób amerikai uszító, olasz pénzmosó is feltűnik a CitizenGO nevű petíciós platform vezetésében. A szervezet szívesen gyűjt támogatókat Magyarországon is – leginkább a Fidesznek kedves ügyekhez. Most épp a Coca-Cola ellen.

„Az LMBT-lobbi szintet lépett, mára már nyíltan a gyermekeket és a családokat célozzák meg üzeneteikkel” – áll a CitizenGO platform Hagyja abba a Disney a gyermekek LMBT irányú manipulálását! című petíciójában. A tiltakozóknak az szúrja a szemét, hogy a Disney-parkok támogatásukról biztosították az LMBTQ közösséget, és világszerte megtartották a maguk Magical Pride parádéját, hovatovább egyes Disney-filmekben „homoszexuális történetszálak” jelentek meg. Mivel a Disney filmjei és parkjai családoknak szólnak, a CitizenGO úgy véli, a vállalat belekezdett a legkisebbek agymosásába.

A CitizenGO ötéves projekt, számos aláírásgyűjtő akcióval – kvázi az emberi jogi kampányokat folytató Avaaz és a MoveOn platformok szélsőjobbos megfelelője, amely főként a szexuális és a reproduktív jogok terén követel fordulatot. Honlapja tetején külön kiemeli a „győzelemre” vitt projekteket: itt szerepel a Magyarországon 16 ezer aláírót vonzó Támogatom a gender szakok megszűnését című petíció is, no meg a világszerte 263 ezerszer aláírt Vonják vissza a Jézust butácska képregényszuperhősként ábrázoló sorozat kiadását!

a citizengo oldala

a citizengo oldala

Fotó: Internet


A magyar témák közül mostanában a momentumos Cseh Katalin szerepvállalása mozgatja meg a petícióírók fantáziáját. A Botmixerrel a gyermekek ellen? Mondjon le Cseh Katalin! c. felhívásban például azért mennek neki, mert pár évvel ezelőtt egy abortuszról szóló rádióbeszélgetésen zavartan nevetett, amikor elhangzott, hogy a vákuumos terhességmegszakításhoz használt csövet bizonyos körökben csak botmixernek nevezik.

A napokban pedig elindult a CitizenGO magyarországi történetének egyik legnagyobb kampánya, amely azt kéri Budapest városvezetésétől, hogy takarítsa el a metrómegállókból a Coca-Cola azonos nemű párokat mutató, érzékenyítő plakátjait.

A nyugat mákonya

A nyugat mákonya

Fotó: Sióréti Gábor

A petíciót lapzártánk idején már 23 ezren támogatták. A kampány összhangban van a fideszes zeitgeisttal, hiszen a párt parlamenti képviselője, Boldog István a hétvégén bejelentette: mindaddig nem hajlandó Coca-Cola-termékeket fogyasztani, amíg a plakátokat el nem távolítják. A közösségi médiában mindeközben a Hit Gyülekezete terjesztette hívei között a CitizenGO petícióját.

A petíciók szerzői legtöbbször az oldal munkatársai, de elvben bárki indíthat saját aláírásgyűjtést: gyakori felhasználó a férfiak egyre hátrányosabb helyzete ellen kampányoló Férfihang és a kormányzati médiában családi értékekről szakértő Emberi Méltóság Központ. Utóbbi szervezet igazgatóhelyettese, Schittl Eszter egyben a CitizenGO magyarországi kampánykoordinátoraként is aktív, de elmondása szerint a két szervezet anyagilag független egymástól, és a kampányaikat sem koordinálják. Ezenkívül Szondi Miklós rovásírás-oktató itt követeli, hogy kerüljön be a Nemzeti alaptantervbe a „székely-magyar rovásírás oktatása”, de indított itt petíciót az Artisjus is a jogdíjak tervezett megszüntetése ellen – mondjuk, ezt hamar törölték.

A támogatottság látszata

„Óriási tévedés. Például a Frivaldszky Gáspár vezette civil szervezet itthon képviseli évtizedek óta a szabad vasárnapot, de nemzetközi mozgalom is szerveződött már e köré” – mondta Semjén Zsolt pár éve a Mandinernek, amikor a vasárnapi boltzár iránti társadalmi igényt firtatták. Frivaldszky évekig a KDNP-nek dolgozott, szerepelt a párt EP-választási listáján, és a KDNP első Szabad Vasárnap kampányának is ő volt a koordinátora.

A CitizenGO honlapján 2014 novemberében valóban indult egy petíció A vasárnap legyen a családé és a feltöltődésé címen, ezt cikkünk készülte idején valamivel kicsivel több mint 2400 ember írta alá. Érdekes, hogy a boltzárról a kormány épp a CitizenGO felhívása előtt kezdett el tárgyalni, és a petíció meghirdetése után egy hónappal, 2014 decemberében már el is fogadták a törvényt: a vak is látja, hogy „valódi társadalmi igényekre” reflektált a kormány döntése. „A legtöbb petíciónkat akkor indítjuk, amikor egy-egy ügy aktualitást nyert, a politika terítékére kerül, vagy a közbeszéd tárgyává válik.

Így volt ez a szabad vasárnap esetében is. Visszakeresve az eseményeket, látjuk, hogy azután indult a petíció, hogy a KDNP előállt a javaslattal” – írta a Narancsnak ezzel kapcsolatban Schittl Eszter, ugyanakkor hozzátette, hogy pártokkal nem koordinálnak kampányaikról, és támogatást sem kapnak a magyar államtól vagy a kormánypártoktól.

De nem ez volt az egyetlen eset, amikor politikai projektek találkoztak a CitizenGO kampányával. Sneider Tamás jelenlegi és Hegedűs Lórántné egykori jobbikos képviselő is a CitizenGO-ra hivatkozott, amikor írásos kérdést intézett Kövér László házelnökhöz arról, bekerül-e a családi életre nevelés a Nemzeti alaptantervbe.

A családon belüli és a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló Isztambuli Egyezmény ellen pedig nem sokkal azután kezdett a platform aláírásgyűjtésbe, hogy 2017 elején Szél Bernadett írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az igazságügyi miniszterhez az egyezmény régóta húzódó ratifikálásáról.
A CitizenGO szerint az egyezmény a „gender­ideológia trójai falova”.

Büszkeség

Büszkeség

Fotó: pxhere.com

Az oldal emellett rendszeresen kampányol a keresztény menekültek és a közel-keleti keresztény közösségek megsegítéséért is, de a Közel-Keletről menekülő muszlimokról, bár ők alkotják e populáció többségét, hallgatnak. Egy alkalommal pedig fél tucat nőjogi aktivistát nevesítettek, akik a lengyel nagykövetség előtt tartott tüntetésükön egy performansz keretében abortusztablettákból vettek magukhoz úrvacsorát. A CitizenGO felhívását követően Frivaldszky és társai polgári pert is indítottak a „vallásgyalázó” aktivisták ellen.

Kampányeszköz

A CitizenGO nemzetközileg aktív szervezetként is figyelemreméltó. Nemrégiben a német TAZ napilap és a brit OpenDemocracy portál tárta fel közös kutatásában a szervezet mögötti turpisságokat. Tudósítójuk támogatónak adta ki magát, így jutott el a World Congress of Families (WCF – Családok Világkongresszusa) nevű szervezeten keresztül a CitizenGO ötletadójához, a spanyol Ignacio Arsuagához.

Ignacio Arsuaga alapító

Ignacio Arsuaga alapító

Fotó: Wikimedia

Az alapító menten el is dicsekedett neki, mennyi politikussal van jó kapcsolatban – nemcsak Spanyolországban, de a német AfD-ben (Alternatíva Németországért), az olasz Ligában és a Fideszben is –, majd elmagyarázta, hogyan lehet a honlapon keresztül „indirekt” módon támogatni egy-egy választási kampányt. Mint mondta, a CitizenGO-t alapítványként nem kötik a kampányköltéssel kapcsolatos megszorítások, így bármekkora összeget fogadhat adományozóktól. Bár elmondása szerint pénz nem folyik tőlük a pártokhoz, simán le tudnak vezényelni olyan kampányokat, amelyek rossz színben tüntetik fel a nekik tetsző politikai erők ellenfeleit.

Az Arsuaga-interjú után meg is jelentek Spanyolországban a lejárató plakátok. „Ezek többé-kevésbé nyíltan arra buzdították a választókat, hogy a Voxra (az idén 10 százalék fölötti támogatással a képviselőházba jutott szélsőjobboldali pártra – a szerk.) szavazzanak” – mondta a Narancsnak Alexander Nabert, a kutatást végző riporter.

Egy másik közkedvelt kampány­eszközük az úgynevezett „szólásszabadságbusz”, amely Európában és az Egyesült Államokban is rója az utakat – de Magyarországra még nem jutott el. Többek között olyan üzenetek olvashatók rajta, mint „A fiúknak péniszük van. A lányoknak vaginájuk. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!” A szervezet legutóbbi éves beszámolója alapján csak 2017-ben közel 2,3 millió eurót (nagyjából 890 millió forintot) költött kampányokra.

A háttéremberek

A CitizenGO vezetésében egy rakás érdekes figura forgolódik. Az olasz Luca Volontè például 2013-ig vezette az Európa Tanácsban az Európai Néppárt parlamenti közgyűlési csoportját. Az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű nemzetközi oknyomozó projekt információi szerint Vo­lontè Novae Terrae nevű alapítványa közel 2 millió eurót kapott Azerbajdzsánból köztes cégeken keresztül, és nagy valószínűség szerint ennek a kenőpénznek köszönhető, hogy a parlamenti közgyűlés végül nem fogadta el az azerbaj­dzsáni emberi jogi problémákról szóló jelentést. Jelenleg az olasz hatóságok is vizsgálják Volontè ügyeit. Az OpenDemocracy pedig olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítják, hogy a Novae Terrae legalább egyszer 12 ezer eurót utalt a CitizenGO-nak.

Szintén a vezetőség tagja az orosz Alekszej Komov, akit Anton Sehovcov politológus a Kreml és az európai szélsőjobb kapcsolatairól szóló könyvében Konsztantyin Malofejev „ortodox oligarcha” táskacipelőjeként azonosít.

Konsztantyin Malofejev

Konsztantyin Malofejev

Fotó: Wikimedia

A Putyinnal és az európai szélsőjobb prominenseivel is jó kapcsolatot ápoló Malofejevet az EU 2014-ben beutazási tilalommal sújtotta. De a CitizenGO prominensei között találjuk az amerikai Brian Brownt is, ő a WCF elnöke, s ebbéli minőségében a melegek jogainak egyik legádázabb ellenzője.

Az OpenDemocracy információi szerint a pénzszerzésben járatos Brown állja egy, a CitizenGO-nak dolgozó adománygyűjtési tanácsadó fizetését (a portál szerint a szexuális és a reproduktív jogokat támadó európai mozgalmak nem kevés pénzhez jutnak az Egyesült Államokból: becslése szerint az amerikai keresztény jobboldal az elmúlt évtizedekben mintegy 50 millió dollárral támogatott kampányokat a kontinensen).

A CitizenGO működtetői azt állítják, hogy döntően kis összegű magánadományokból működnek, ám Arsuaga eldicsekedett a fedett újságírónak, hogy 40 ezer eurót fizetett nekik Carlos Slim milliárdos fia, Patrick Slim, akit a spanyol El País „mexikói abortuszellenes milliomosnak” nevez a róla szóló riportban.

A hálózat

A WCF fontos kapcsolódási pont – mivel éves kongresszusainak rendszeresen szponzora a CitizenGO, Arsuaga pedig az Interna­tional Organization for the Family elnökségi tagja, amely szervezet a WCF egyik főszervezője. A melegellenes és abortuszellenes szervezet alternatívát igyekszik kínálni az EU és az ENSZ képviselte emberi jogi gondolkodással szemben. A szélsőjobbos trendeket dokumentáló Southern Poverty Law Center egyenesen orosz oligarchák mozgatta gyűlöletcsoportként tartja őket számon.

Mint írják, Malofejev és egy Vlagyimir Jakunyin nevű orosz mágnás tekinthetők a legfőbb szponzoroknak. De a magyar kormány is szimpatizál a szervezettel: 2017-ben 400 millió forintot ítélt meg a Családok XI. Világkongresszusát is magába foglaló nemzetközi konferencia megszervezésére, az idei veronai világkongresszuson pedig maga Novák Katalin család- é́s ifjúságü̈gyi állam­tit­kár képviselte hazánkat.

A brüsszeli European Parliamentary Forum on Population and Development nevű thinktank kutatója, Neil Datta megírta, hogy Agenda Europe néven működik a színfalak mögött egy másik szexuális és reproduktív jogokat korlátozó szerveződés is, amelynek tagsága komoly átfedést mutat a WCF-fel és a CitizenGO-val. Ebben Arsuaga, Brown és Volontè mellett már a kulcsemberek között szerepel Frivaldszky Gáspár felesége, Frivaldszky Edit, aki az Emberi Méltóság Központ vezetője és a CitizenGO gyakori petícióírója.

Az Agenda Europe egyetlen nyilvános életjele egy (azóta már titkosított) blog, de a német közszolgálati televízió megszerezte a csoport találkozóinak dokumentumait, a résztvevők listáját és az Agenda Europe manifesztumát, melynek beszédes a címe: A természetes rend helyreállítása. Célkitűzéseik között számos nemzeti és uniós szinten elfogadott jogszabály eltörlése szerepel (például az egyneműek házasságát, élettársi kapcsolatát, örökbefogadását vagy épp az abortuszt és a válást engedélyezőké, vagy azoké, amelyek tiltják a nemi, etnikai vagy vallási alapú diszkriminációt).

Olyan új törvényeket szorgalmaznak, amelyek tiltanák az abortuszt és az eutanáziát, és lehetőséget adnának orvosoknak, hogy világnézeti okokra hivatkozva megtagadjanak kezeléseket. Datta tanulmánya szerint az Agenda Europe tagjai számos alkalommal megpróbálták már érvényre juttatni az elképzeléseiket Európában.

Az AnyaApaGyerekek nevű európai polgári kezdeményezés például azért gyűjtött aláírásokat, hogy az EU-t rávegye házasság- és családdefiníciója megváltoztatására, az Egy közülünk c. polgári kezdeményezés pedig azt tűzte ki céljául, hogy a fogantatástól kezdve védendővé tegye az emberi életet; Szlovákiában és Romániában népszavazáson próbálták ellehetetleníteni az egyneműek házasságát, és több uniós tagállamban is kampányokat indítottak a családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen.
E próbálkozások jó része elbukott, de ez eddig sem tartotta vissza ezeket a szervezeteket; alkalmasint ezután sem fogja.

Figyelmébe ajánljuk