Macron: Oroszországnak nem szabad győznie Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2024. március 5.

Külpol

A francia államfő kitart a NATO-csapatok bevetése mellett.

Oroszországnak nem szabad megnyernie a jelenlegi orosz-ukrán háborút. A Nyugatnak addig kell támogatnia az ukrán népet és az ukrán hadsereget, amíg csak arra szükség lesz - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalásokat folytatott Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel.

Macron azt mondta: fontosnak tartja és támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az európai unión kívüli országokban közösen lőszert vásároljanak Ukrajnának.

A francia elnök szerint itt az ideje, hogy Ukrajna szövetségesei fellépjenek, mert közeledik egy pillanat „Európánkban, amikor helyénvaló lesz nem gyávának lenni”. Macron azt mondta, kitart a megjegyzései mellett, szerinte „stratégiai ugrásra” van szükség - írja a 444.hu.

Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit, s meg kell vitatni a nyugati országok katonai szakembereinek esetleges ukrajnai részvételét is. A cseh elnök hangsúlyozta: kizárólag tanácsadói segítségről, és nem katonai egységekről lehet szó.

A francia elnök később Petr Fiala cseh kormányfővel cseh-francia stratégiai partnerségi akciótervet írt alá, amely a 2024-2028-as évekre szabályozza a kétoldalú együttműködést számos területen, egyebek között a védelmi, biztonsági és a menekültügyi politikában, valamint az atomenergia hasznosításában és fejlesztésében.

Macron, aki Petr Pavelnél és Petr Fialánál a francia atomenergetikai cégek csehországi működéséért lobbizott, kora este a cseh-francia atomenergetikai fórumon is részt vett. A francia Orano és a cseh CEZ energetikai művek megállapodást írtak alá, miszerint a cseh atomerőművek számára az urándúsítást az eddigi szállító, az orosz TVEL helyett a francia cég fogja elvégezni.

A francia EDF állami villamosenergetikai társaság, amely Európában az atomerőművek legnagyobb hálózatát működteti, a dél-koreai KHNP céggel együtt még versenyben van a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany új energiablokkjainak megépítésére kiírt nemzetközi pályázaton.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.