Magyarázza kudarcát a szlovákiai magyar párt

  • narancs.hu
  • 2023. október 1.

Külpol

A Szövetség nem érte el az 5 százalékot, így nem kaphat helyet a pozsonyi országgyűlésben. Sok magyar szavazhatott a Fico vezette Smerre.

Úgy magyarázza a kudarcát Forró Krisztián, hogy nem magyaráz meg semmit. A szlovákiai magyar párt, a Szövetség vezetője úgy ír: „Történelmi eredményt értünk el, a siker mégis elmaradt. Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember.” Miután megköszöni a választói bizalmát, hozzáteszi: „Bár igyekeztem mindent megtenni a sikerért, mert hittem benne, a politikai felelősséget, természetesen, vállalom.”

Hogy ez lemondást jelent-e, azt Forró nem részletezte.

 
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (j) az előrehozott szlovákiai parlamenti választások napján az eredményvárón az elsőként közzétett exit poll eredmények után beszél, mellette Gyimesi György képviselőjelölt a párt pozsonyi központjában 2023. szeptember 30-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

 

A választások eredményeinek feldolgozásakor a Szövetség egy ideig a bejutási küszöb felett volt, végül azonban 4,39 százalékkal kicsúszott.

2020-ban a Magyar Közösségi Összefogás a Híddal együtt 112 662 szavazatot szerzett, a Szövetség most, 2023-ban 129 850 polgár szavazatát nyerte el.

A Szövetségnek Orbán szerint is össze kellett volna szednie magát. A magyar miniszterelnök korábban Tusványoson azt mondta, Orbán szerint a magyar párt „gyenge teljesítményt” nyújt, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben.” Igaz, a Fidesz nem is fogadott a Szövetségre, a választási hajrában egyértelműen beálltak a korábban magyarellenes retorikát folytató, oroszbarát Robert Fico mögé.

A Szövetség egyik legaktívabb tagja, Gyimesi György ma szlovákul írta ki a Facebookra: „Az etnikai politizálásnak határozottan vége van.” A bejegyzés tanúsága szerint a saját híveit is meglepte a kiírás. A politikus részben saját költségből kampányolt, nézetei leginkább Orbánhoz és Ficóhoz állnak közel. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk