Megnyerte a szlovák parlamenti választást Robert Fico pártja

  • narancs.hu
  • 2023. október 1.

Külpol

Fölényesen nyert az újságíró-gyilkosságban talán nem bűntelen Robert Fico, de nehéz koalíciós tárgyalások várnak a Smerre. A magyar kisebbségi párt nem lesz ott az országgyűlésben.

A szavazatok 99,20 százalékos feldolgozottságánál a megszerzett voksok 23,6 százalékát a visszatérő elnökre adták le. A Szövetség eredménye 4,47 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,99 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Smerből kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,99 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette OLaNO mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,03 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 6,91 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,91 százalékkal, valamint a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amit a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A győztes Smer képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

A Denník N szlovák híroldal arról írt, hogy a győztes párt központjában énekléssel fogadták az eredményeket, majd valaki ezt mondta: „Győztünk, így kell ezt csinálni, a kutyaúristenit.”

Robert Ficóra ezután nehéz koalíciós tárgyalások várnak. A Progresszív Szlovákia most először jutott be a parlamentbe, ahol várhatóan 30 képviselője foglal majd helyet. A Smer 43 képviselőt küldhet a pozsonyi országgyűlésbe.

A magyar köztévé a kampánycsend alatt is Fico mellett kampányolt

A Fidesz láthatóan Ficónak drukkolt a választási kampányban. Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatón vett részt a versenyben lévő elnökjelölttel, aki korábban magyarellenes, erőszakos kijelentésekkel és populista retorikával emelkedett fel, és elnöksége alatt megnőtt a magyarellenes atrocitások száma. Ficónak öt éve azért kellett távoznia, mert vélhetően a tudtával meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és párját.

A győztes politikust még a kampánycsend alatt is támogatta a magyar köztévé. Miközben a magyar kormány feltűnően sértődékeny, ha úgy véli, kívülről beavatkoznak a magyarországi belpolitikába, tegnap tízperces „exkluzív” interjút sugárzott az M1 Ficóval, aki rögtön elmondta: épp azon a véleményen van, mint Orbán Viktor, majd kijelentette, hogy Magyarországnak meg kell kapnia az uniós forrásokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk