Hóhelyzet van

  • narancs.hu
  • 2023. december 7.

Lokál

Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki.

Szerda délután óta kisebb-nagyobb pelyhekben hullik a hó, csütörtök hajnalra a Dunántúl, valamint az ország középső és északi része fehérbe borult. 

A Telex összeszedte, mire kell figyelnie azoknak, akik autóval, vonattal vagy tömegközlekedéssel indulnának útnak. Eszerint Közép- és Dél-Dunántúlon, Közép-Magyarországon, Nógrád, Bács-Kiskun vármegyében is havazik, Veszprém, Székesfehérvár, Solt, Kiskőrös és Baja környezetében 5-10 cm közötti a leesett hó mennyisége. Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön

északnyugaton egyre többfelé támad majd fel az északnyugati szél, mely elsősorban az Észak-Dunántúlon hordhatja majd a havat, a legerősebb lökések a Bakony térségében várhatóak.

A Dunántúl déli felén is élénk lesz a szél, de problémákat elsősorban a hegyes-dombos vidékeken okozhat a hófúvás. Főként a Tiszántúlon havas esőre, esőre kell számítani. A középső országrészben és a hegyekben még 5-10, néhol akár 15 centit meghaladó hó is hullhat. Csütörtök éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. Napközben mínusz 1 – plusz 5 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli előrejelzése szerint az ország döntő részén egész nap borult időben lesz részünk, de a havazást fokozatosan havas eső, eső válthatja, estére pedig egyre többfelé szűnik meg a csapadék.

Az utinform.hu tájékoztatása szerint téli útviszonyokra kell készülni az ország nagy részén.

A hírportál helyszíni beszámolója szerint az M1-M7-es bevezető Budapest felé (és kifelé is) jól járható, az út végig le van takarítva, csupán a köd miatt kell óvatosan vezetni. A bevásárlóközpontoknál is fennakadásmentesen lehet közlekedni, nincs torlódás. Sasadon (11.-12. kerület találkozásánál) viszont egyelőre nincsenek letakarítva a bekötőutak, csúszkálnak az autók. 

 
Egyférfi havat lapátol egy behavazott rákospalotai utcán 2023. december 7-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben, arra kérik az autósokat, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek,

kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, előtte pedig tájékozódjanak a utinform.hu oldalon.

A Mávinform reggeli tájékoztatása szerint:

  • Drégelypalánk és Balassagyarmat között fakidőlés miatt nem lehetséges a közlekedés. Az S750-es vonatok közlekedésében jelentős késésekre, járatkimaradásokra lehet számítani a reggeli, délelőtti órákban. A Balassagyarmatról 6:17-kor Vácra indult S750-es vonat (33249) vár a fa eltávolítására.
  • A vonatok a Győr–Veszprém vonalon a reggeli órákban hosszabb menetidővel közlekednek.
  • Az S36-os vonatok váltóhiba miatt 6:30-tól rövidebb útvonalon, csak Kőbánya-Kispest és Tárnok között közlekednek. Az utasok Tárnok és Martonvásár között Z30-as vagy G43-as járattal utazhatnak.
  • Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a sínekre, emiatt szünetel a vonatforgalom az eltávolításáig. A Balassagyarmat-Aszód vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre, kimaradó járatokra kell számítani. A vasúttársaság pótlóbuszt rendel.
  • Rákospalota-Újpest és Veresegyház között meghibásodott a felsővezeték, ezen a vonalon pótlóbuszok közlekednek. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-30 perccel hosszabb eljutási időre lehet számítani.
  • A Balassagyarmat-Aszód vonalon 15-30 perccel nőhet a hajnali, reggeli S780-as vonatok menetideje.
  • A Záhonyból a Nyugati pályaudvarra tartó, Nyíregyházáról 6:26-kor továbbindult Nyírség InterCity (IC 619) elgázolt egy embert Apafa és Debrecen között. A helyszínelés ideje alatt – várhatóan 9-10 óráig – csak egy vágányon haladhatnak a vonatok ezen a szakaszon. A Debrecen-Nyíregyháza vonalon 10-20 perccel nőhet a menetidő.
  • Az Egerből 8:42-kor Debrecenbe induló InterRégió (6547) csak Füzesabonytól közlekedik.
  • A Nyugati pályaudvarról 9:18-kor Lajosmizsére induló S21-es vonat csak Kőbánya-Kispesttől közlekedik. Az utasai a Nyugati pályaudvarról 9:23-kor Nyíregyházára induló Nyírség InterCity-vel utazhatnak Kőbánya-Kispestig.

 
Utasok a behavazott Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2023. december 7-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A BKK tájékoztatása szerint:

  • A 219-es autóbusz időjárási okok miatt nem közlekedik a teljes vonalon.
  • A 191-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Sarolta utca megállót.
  • Szintén időjárási okok miatt a 65-ös autóbusz nem közlekedik a teljes vonalon.A 60A és 60B autóbusz sem közlekedik a teljes vonalon.
  • A havazás miatt a 140-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Művelődési Ház és a Dióskert megállót.
  • A 3-as villamos járműhiba miatt az Ecseri út M és a Nagykőrösi út / Határ út között nem közlekedik, az Ecseri út M és a Gubacsi út / Határ út között pótlóbusz közlekedik.
  • A 69-es villamos ritkábban közlekedik a teljes vonalon.
  • Torlódás miatt növekedett a menetideje a 30-as, a 230-as, a 30A-s és a 20E-s, autóbuszoknak, valamint a 79-es és 75-ös trolibuszoknak is.
  • A 2B villamos pályahiba miatt terelve közlekedik.

A tűzoltóknak is sok munkát ad a havazás.

Szerda este és az éjszaka a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon, főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez riasztották a tűzoltókat – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk