Látványterv: ez fog épülni a Dürer Kert helyén

  • narancs.hu
  • 2020.11.23 19:11

Lokál

Nagy üvegkockák.

Dürer Park néven épül irodaház-komplexum az Ajtósi Dürer soron lévő egykori egyetemi épületek helyén - írja az Építészfórum, amely látványterveket is közöl a készülő épületekről.

Az eredetileg a Sacré Coeur női szerzetes kongregáció zárdájának és bentlakásos leányiskolájának épült épületben a második világháború után a Pártfőiskola kapott helyet, majd a rendszerváltás után az ELTE Bölcsészettudományi Karának egyes tanszékei. Miután az egyetem a kétezres években kiürítette az épületeket, a felsőbb szinteken a Keleti Blokk nevű alkotóközpont kapott helyet próbatermekkel, stúdiókkal, a földszinten pedig a Dürer Kert nevű szórakozóhely.

A lap emlékeztet rá, hogy idén ősszel derült ki, a Keleti Blokknak és a Dürer Kertnek költöznie kell, a területen pedig iroda- és lakóingatlan beruházás veszi kezdetét.

Dürer Park

Dürer Park

Fotó: Építészfórum/Property Market

 

A fejlesztési területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., amely a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a milánói és New York-i székhelyű, a volt Mahart-székház átalakítását is jegyző Lissoni & Partners Lissoni Casal Ribeiro divízióját is bevonták.

A Dürer Park projekt néven futó beruházás az Ajtósi Dürer sor mentén húzódó mintegy 3,7 hektáros területen valósul majd meg.

Dürer Park

Dürer Park

Fotó: Építészfórum/Property Market

 

A régi épületek bontása már elkezdődött, a fejlesztők közlése szerint ugyanakkor a megőrzésre ítélt egykori Szent Szív zárdaépületet a műemléki részletek szakszerű megóvása mellett újítanák fel.

Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet majd létre kereskedelmi funkciókkal, a tervek szerint pedig a teljes projekt 2024-re készülhet el.

Dürer Park

Dürer Park

Fotó: Építészfórum/Property Market

 

Dürer Park

Dürer Park

Fotó: Építészfórum/Property Market

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.