Nem veszi át a főváros díját a Levegő Munkacsoport, Karácsony vette az üzenetet

  • narancs.hu
  • 2020.11.25 18:55

Lokál

Nem sikerült csökkenteni a budapesti légszennyezettséget, ezért nem veszik át a díjat.

Nem sikerült elérni, hogy csökkenjen a főváros súlyos levegőszennyezettsége, ezért a Levegő Munkacsoport nem veszi át a Fővárosi Közgyűlés által számára – ellenszavazat és tartózkodás nélkül – megítélt Budapestért Díjat - derül ki a szervezet Greenfo.hu oldalra feltöltött levele alapján.

A civil szervezet a közgyűlés tagjainak írt levelében azt írja, bár 30 éve dolgoznak Budapest tiszta levegőjéért, egyre távolabb kerülnek ettől a céltól, a légszennyezettség mértéke rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mérései pedig arra utalnak, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak.

Részletezik a légszennyezettség negatív hatásait is: nő az asztmás gyerekek száma, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon évente több mint 13 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség következtében, az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) tanulmánya szerint pedig évente mintegy 3300 millió euró veszteséget okoz a légszennyezés a fővárosnak.

Hozzáteszik, bár az elmúlt évtizedekben tett javaslataik szinte kivétel nélkül beépültek a különböző hivatalos dokumentumokba, mindennek ellenére a gyakorlatban igen kevés volt az előrelépés, és több visszalépés is történt.

"Célunkat tehát nem sikerült elérnünk, és úgy véljük, ezt a kudarcot nem szabad jutalmazni. Örömmel fogjuk átvenni a Budapestért Díjat akkor, amikor majd Budapest egyetlen hivatalos levegőminőség-mérőállomásán sem fogja a légszennyezettség koncentrációja túllépni a megengedett határértéket egy teljes éven keresztül"

- írták, emellett személyes egyeztetést kérve a közgyűlési tagoktól.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Facebookon reagált a hírre, ahol azt írta: "pont ez a civil szervezetek dolga. Az elégedetlenség. Ez az elégedetlenség adja a feladatot a politikának, hogy ne engedjen a céljaiból, hogy hallgasson az állampolgárokra, a civilekre és azok szervezeteire. Hogy a valós problémákkal szálljon harcba és ne kreáljon nem létezőket."

Karácsony "az ország zöld lelkiismeretének" nevezte a Levegő Munkacsoportot, és azt írta, a "Budapestért-díj ideiglenes visszautasításának üzenete világos".

Hozzátette, bár a díj a legméltóbb helyre kerülne,

"a Fővárosi Önkormányzat még nem méltó arra, hogy átadja. Valóban nem. Még nem. A díj elutasítása nem sértés, hanem figyelmeztetés. Értem az üzenetet. Hosszú út áll még előttünk, de elindultunk és nem fordulunk vissza."

Karácsony ezután arról írt, hogy növelni fogják a zöldfelületek arányát, megvédik a fákat és újakat ültetnek, csillapítják a belső kerületek forgalmát, korszerűsítik a közösségi közlekedést, megteremtik a gyalogos és kerékpáros közlekedés lehetőségét, és ezért megvizsgálják minden egyes döntés esetén annak klímahatásait.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.