Az Unió arra kéri a Netflixet, a vírus idejére mellőzzék a nagy felbontást

  • narancs.hu
  • 2020. március 19.

Mikrofilm

Segítse az internetet, nézzen filmeket normál felbontásban!

A koronavírus miatt az emberek addig nem tapasztalt mértékben kezdték használni az internetet: mindenki híréhségben szenved; óriási tömegek kezdtek el home office-ban dolgozni, ami szintén a világhálóra támaszkodik; ráadásul a világszerte tapasztalható karantén miatt az emberek jobbára otthon maradnak és online néznek filmeket és sorozatokat.

A jelentős forgalomnövekedés hatására a legyőzhetetlennek hitt világháló is recsegni-ropogni kezdett néhány helyen - ezt orvosolandó az Európai Unió arra kéri a Netflixet és egyéb videós platformokat, hogy kicsit tekerjenek le az óriási adatforalommal járó streamingből. #Switchtostandard hashtaggel mozgalom is indult, melynek lényege: a nagy felbontás helyett nézzék az emberek normál felbontásban a tartalmakat, így is tehermentesítve az internetet.

A Netflix szóvivője szerint már állítottak is saját vetítéseik minőségén, ezzel is hálózati kapacitást felszabadítva - emellett pedig megpróbálnak speciális delivery hálózatokat használni, hogy a tartalmak kisebb sávszélességet hazsnálva juthassanak el a fogyasztókhoz. Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője szintén intézkedéseket ígért - mint elmondta, olyan szinten kiugró adathasználat tapasztalható a koronavírus miatt, ami csak Újévkor jellemző. A közösségi oldal népszerű üzenetküldő alkalmazásainak, a Messenger-nek és a Whatsapp-nak a használata több mint megduplázódott az elmúlt időszakban.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!