Az Unió arra kéri a Netflixet, a vírus idejére mellőzzék a nagy felbontást

  • narancs.hu
  • 2020. március 19.

Mikrofilm

Segítse az internetet, nézzen filmeket normál felbontásban!

A koronavírus miatt az emberek addig nem tapasztalt mértékben kezdték használni az internetet: mindenki híréhségben szenved; óriási tömegek kezdtek el home office-ban dolgozni, ami szintén a világhálóra támaszkodik; ráadásul a világszerte tapasztalható karantén miatt az emberek jobbára otthon maradnak és online néznek filmeket és sorozatokat.

A jelentős forgalomnövekedés hatására a legyőzhetetlennek hitt világháló is recsegni-ropogni kezdett néhány helyen - ezt orvosolandó az Európai Unió arra kéri a Netflixet és egyéb videós platformokat, hogy kicsit tekerjenek le az óriási adatforalommal járó streamingből. #Switchtostandard hashtaggel mozgalom is indult, melynek lényege: a nagy felbontás helyett nézzék az emberek normál felbontásban a tartalmakat, így is tehermentesítve az internetet.

A Netflix szóvivője szerint már állítottak is saját vetítéseik minőségén, ezzel is hálózati kapacitást felszabadítva - emellett pedig megpróbálnak speciális delivery hálózatokat használni, hogy a tartalmak kisebb sávszélességet hazsnálva juthassanak el a fogyasztókhoz. Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője szintén intézkedéseket ígért - mint elmondta, olyan szinten kiugró adathasználat tapasztalható a koronavírus miatt, ami csak Újévkor jellemző. A közösségi oldal népszerű üzenetküldő alkalmazásainak, a Messenger-nek és a Whatsapp-nak a használata több mint megduplázódott az elmúlt időszakban.

Figyelmébe ajánljuk