Könyv alakban is megjelent a poeta.doc

  • narancs.hu
  • 2022. december 11.

Sorköz

Kőrizs Imre írásai a Magyar Narancsban újból érdekessé vált versekről és költőkről szólnak.

Könyvbe gyűjtötte Kőrizs Imre a Magyar Narancs számára írt poeta.doc című sorozatát.

A poeta.doc ismert vagy elfelejtett költők verseiről szól, amelyek vagy a szerző személye, vagy a mű témája miatt érdekessé váltak.

tudni például, hogy Gyöngyösi István, Gömör vármegye egykori „helyettes kormánymegbízottja” száz évig nagyon népszerű költő volt. Az alispán Márssal társalkodó murányi Vénus című verse kapcsán kiderül, Murány nevezetes ostroma inkább szerencsétlenkedés volt, a berezelés alatt tényleg azt kell érteni, az illető betojt ijedtségében, másrészt pedig a szerző hatott Berzsenyi és Petőfi költészetére is. 

„Gyöngyösi István nyelve mára elavult, négyes rímelése, amely sokszor csak ragokban való tobzódás (például: lenne, menne, tenne, venne) többnyire monoton, mitológiai utalásai fárasztók. De egyes epizódjai nagyon elevenek – például amikor a …murányi Vénusban meztelenül rohangál egy bolhacsípések miatt ruhátlanul alvó, az eseményektől felriasztott idős asszony –, és számos apró részlete méltó lenne arra is, hogy megőrizze a Babits által elképzelt, nem versekből, csak verssorokból álló antológia” – írja Kőrizs.

Az Osiris Kiadó által megjelentetett kötetben a kortársak közül például Bari Károly, Fehér Renátó, Ferencz Győző, Imre Flóra, Imreh András, Karafiáth Orsolya, Mesterházi Mónika, Nádasdy Ádám,  Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs verseiről ír Kőrizs; továbbá többek közt Ady Endre, Arany János, Berda József, Berzsenyi Dániel, Csukás István, Illyés Gyula, Karinthy Gábor, Kormos István, Nadányi Zoltán, Petri György, Pilinszky János,  Radnóti Miklós, Tandori Dezső, Tóth Árpád, Vas István, Vörösmarty Mihály műveiről.

A kötetet Dragomán György így ajánlja:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk