14,5 milliárd forintos állami támogatást kapnak sportegyesületek 2023-ban

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Sport

A megnövekedett energiaárak miatt a támogatásokkal szeretnék megkönnyíteni a klubok működését. 

Magyar sportegyesületek 2023-ban közel 14,5 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülnek, ismertette pénteken Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének az elnöke egy sajtótájékoztatón.  

Tájékoztatása szerint a nyolc kiemelt fővárosi klub 2023-ban 4 milliárd 80 millió forintos sportszakmai alaptámogatást kap, míg létesítményfejlesztés területén – a két újonnan bekerülő egyesületet leszámítva – további 5 697 089 083 forinttal segítik a klubokat. Előbbi összeg 2022-ben 3 milliárd 740 millió forint, utóbbi 3 milliárd 388 millió forint volt. Deutsch Tamás hozzátette, a megnövekedett energiaárak miatt ezzel szeretnék megkönnyíteni a klubok működését.

A kiemelt vidéki sportegyesületek 2022-ben 3 236 850 000 támogatást kaptak, ez az összeg idén 4 milliárd 163 millió forint lesz. Deutsch hozzátette, néhány napon belül várható döntés arról, hogy a már meglévő húsz támogatott klub mellé melyek kerüljenek be, négy-öt lehetséges egyesülettel bővülhet a lista.

A magyar kis- és közepes egyesületeket támogató Hiszek Benned program keretein belül az egy évvel korábbi 247 millió forinthoz képest 500 millió forintra lehet pályázni. Deutsch Tamás leszögezte, így mindent egybe véve 2023-ban 14 milliárd 440 millió forint közvetlen állami támogatásban részesülnek a sportklubok, amelyek ezen kívül még a sportági szakszövetségeken keresztül is juthatnak pénzhez.

 
Őze István, az UTE klubigazgatója, Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (b-j) beszélget a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek támogatásának bővítéséről, valamint a Hiszek Benned Sport Programról tartott sajtótájékoztatója előtt a Hotel Hadikban 2023. február 3-án.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Két új klubbal, a Központi Sportiskolával és a Csepel SC-vel bővül a támogatott kiemelt fővárosi klubok listája – jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón. „A KSI szerepe megkérdőjelezhetetlen, egyértelmű volt az az álláspont, hogy bekerüljön, míg a Csepel komoly hagyományokkal bír, a jelenlegi állapotok azonban szürreálisak, így szeretnénk felzárkóztatni” –  mondta Schmidt Ádám sportügyi államtitkár. 

A kiemelt fővárosi klubok az összeredményesség háromnegyedét biztosítják a magyar sport számára, ebbe a körbe eddig a Ferencváros, az MTK, a Vasas, a Honvéd, az Újpest és a BVSC tartozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk