Az állami milliárdok ellenére kevésbé eredményes a magyar sport

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Sport

Pedig több ezer milliárdot elköltöttünk rájuk 2010 óta.

A Magyar Olimpiai Bizottság szűk körben ismert szakanyagát, egy közel 300 oldalas dokumentumot ismertet a Telex, amely kíméletlenül mutatja be, hogyan hasznosult az elmúlt időszakban a sportba pumpált sok százmilliárdnyi pénz. A lap szerint az elemzés Orbán Viktor asztalán is volt már, de a területre a válság ellenére is ömlenek az adóforintok.

Az élsportban 2013 után különös pénzbőség tapasztalható, de a 2016-os olimpián csak négy sportág szerzett érmet, amit akár figyelmeztető jelnek is vélhettek volna a döntéshozók. A MOB szakanyaga szerint ugyanis 2021-ben méltatlanul gyengén szerepeltek az atlétika, a torna, és az ökölvívás magyar versenyzői, az evezésben nem javultunk, a súlyemelés elsorvadt. A vitorlázás annak ellenére jobban megy, hogy nem szerepelnek a kiemelt státuszú sportágak között.

„A magyar sport két évtizede (2000-2020) a számok tükrében” című anyagban az is szerepel, hogy a látványcsapatsportok 2000-től 2010-ig 7,4 milliárd forintot kaptak, majd 2011 és 2020 között 552 milliárdot, ez 7500 százalékos emelkedés. A tanulmány szerint a sportolók felnőtt utánpótlása a százmilliárdok ellenére is stagnál, de ami ennél is nagyobb baj, hogy a sportágak többségénél (52 százalék) kedvezőtlenebb képet mutat az eredményesség a sokszorosára emelkedett támogatás belépése után.

A kézilabdát is külön kiemelik az elemzők, itt a tao bevezetése után az eredményesség a 2010 előtti szint 21 százalékára esett vissza. Pedig százszoros állami támogatásból (223 milliárdból) gazdálkodhattak 2010-20 között, mint az azt megelőző tíz évben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk