.

 • .

. cikkei

Olvasói levelek

 • .
Magába zárva Magyar Narancs, 2011. október 6. Kedves Narancs! Makovecz Imre egyik legrégibb és legelkötelezettebb híveként tiltakozom az október 6-i számban megjelent emlékezés ellen annak pontatlanságai, félreértelmezései, önkényes következtetései, mindenekelőtt hangneme miatt.

kulthírek

 • .
Megnyílt a Bolsoj - Hatévi felújítás után ünnepélyes gálaelőadással újra megnyílt a moszkvai Bolsoj, a világ legnagyobb és legpompásabb színházainak egyike. A november 2-án indult 236 szezon első három hónapjára minden jegy elkelt (a repertoárt és a műsort lásd a bolshoi.ru címen).

cyberhírek

 • .
Tengeralattjáró - Második világháborús japán tengeralattjáró roncsait találta meg az ausztrál haditengerészet Pápua Új-Guinea partjainál. Az ausztrál haditengerészet a japán hatóságok bevonásával fogja azonosítani a tengeralattjárót.

tévésmaci - Párducok és pingpongozok

 • .
Amikor Sztupa és Troché 1956 ügyében jártak el, a Berlintől kábé egyórányi autóútra lévő Mark Brandenburg-i Storkow városkában érdekes históriára bukkantak. A Kurt-Steffelbauer-Oberschule 12.

rés a présen - A Trottel is megpihen - Rupaszov Tamás zenész, lemezkiadó

 • .
rés a présen: Egykori punk-rockerként mi közöd van a népzenéhez, a világzenéhez? Rupaszov Tamás: Remélem, nem az a kép alakult ki rólam az elmúlt 20 évben, hogy azt vallom, nincs a stílusok között átjárás. A Trottel Records első öt kiadványa a 90-es évek elején: a Trottel, ami már akkor is megannyi stílus fúziója volt, az Anima, ami akkor népzenéket kutyult elektronikával, a Korai Öröm mint akkori világzenei kezdemény vagy például a Másfél kiadása a kiadó nyitottságát jelzi minden zene felé.

mi a kotta? - Ki még az éjt nem sírta át

 • .
Egy rekviem, a Mozarté már a múlt héten is szerepelt kisded ajánlónkban, ám minthogy a halottak napja erre a hétre esik, ezúttal két további hasonló mű előadásának felemlítésével illik kezdenünk a koncertprogram elősorolását. Így Giuseppe Verdi Requiemjét a Győri Filharmonikus Zenekar jótékonysági koncertjén hallhatjuk majd Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével (Nemzeti Hangversenyterem, november 1., fél nyolc), míg Johannes Brahms csodája, a Német requiem a Filharmóniai Társaság két bérletes estéjét fogja a magasba emelni, elvégre nem kisebb művész készül irányítani a megszólaltatás aktusát, mint Christoph von Dohnanyi (operaház, október 28.

Curry kezdőknek

 • .
A curry nem egy bizonyos fűszer, hanem keverék, amely különböző öszszetevőkből áll. Fontos összetevői a kurkuma, a római kömény, a koriander és a csili, a currypor általában ezeket tartalmazza.

Olvasói levelek

 • .
Szeressük egymást, gyilkosok! Magyar Narancs, 2011. október 13. A morgolódás joga Pengeéles logikával vezeti le legutóbbi lapszámukban Révész Sándor, miért kell elhatárolódni mindenféle rasszizmusról, jöjjön balról akár, mint Kertész Ákos sokat idézett szerencsétlen cikke is a magyarságról úgy általában.

kulthírek

 • .
Újra együtt a Stone Roses Az 1983-96 között mindössze két albumot - köztük a klasszikusnak számító 1989-es debütáló korongot - produkáló Stone Roses jövő nyáron újra színpadra lép, s remélhetőleg egy új albumot is elkészít addigra. A világ körüli turné manchesteri startjának első két estjére 14 perc alatt elkeltek a jegyek a neten. Díj: Praemium Imperiale Bill Viola amerikai festőművész, Anish Kapoor indiai-brit szobrász, Ricardo Legorreta mexikói építész, Seiji Ozawa japán karmester és Judi Dench angol színésznő vehette át Tokióban az idei Praemium Imperiale-díjat.

cyberhírek

 • .
Akvizíció A Google-t is érdekli a Yahoo esetleges felvásárlása: a keresőcég lapértesülések szerint már két magántőke-társasággal is felvette a kapcsolatot, és arról tárgyalt velük, hogyan vehetne részt a Yahoo akvizíciójának finanszírozásában. Olvadás Kínai kutatók szerint soha nem látott gyorsasággal olvadnak a legnagyobb ázsiai folyókat tápláló gleccserek a tibeti fennsíkon, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek a lapályon élő kínaiak és délkelet-ázsiaiak százmillióira nézve. Ûrrepülőtér Richard Branson brit milliárdos felavatta a világ első, kereskedelmi célokra készült űrrepülőterének terminálját. A Spaceport America avatóünnepségére meghívott vendégek között volt az a 150 ember, akik már lefoglaltak egy-egy űrutazást. Hangfelismerés A szurikáták az emberhez hasonlóan képesek egymást hang alapján felismerni - fedezték fel svájci viselkedéskutatók a dél-afrikai Kalahári sivatagban végzett kísérletek segítségével.

Olvasói levelek

 • .
1001 szó a lemondásról Magyar Narancs, 2011. október 13. Érdeklődéssel olvastam a Magyar Narancs Szőcs Gézához nyílt levél formájában intézett szerkesztőségi cikkét, és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár erre adott múlt heti válaszát.

kulthírek

 • .
Könyves díjak Boualem Sansal algériai író vehette át Frankfurtban a német könyvkiadók szövetségének 25 ezer eurós békedíját. Beszédében reményét fejezte ki, hogy a mostani arab forradalmak hazája demokratizálódásában is éreztetik majd hatásukat. Javier Moro nyerte az idei Planeta-díjat: a portugálok elleni függetlenségi mozgalmat támogató brazil uralkodóról szóló El imperio eres tu című kötetével érdemelte ki az év legkiemelkedőbb spanyol regényét elismerő díjat. A Gomorrah című maffiaregényének megjelenése óta halálos fenyegetés árnyékában - s ezért rendőri őrizet alatt - élő Roberto Saviano és a brit David Hare megosztva nyerte a Nemzetközi PEN Klub Harold Pinter emlékét őrző Bátorság-díját.

Kövess minket: