chili&vanília

Curry kezdőknek

  • .
  • 2011. október 27.

Gasztro

A curry nem egy bizonyos fűszer, hanem keverék, amely különböző öszszetevőkből áll. Fontos összetevői a kurkuma, a római kömény, a koriander és a csili, a currypor általában ezeket tartalmazza.

Ráadásul az angol gyarmatosítók gyakorlatilag minden szószos indiai ételt így neveztek el. Hogy akkor az ajánlott étel valódi curry vagy csak amolyan "instant", döntse el ki-ki maga. Az viszont biztos, hogy az egyik legjobb gyors hétköznapi vacsora. Az alapanyagok nagy része általában megtalálható otthon, vagy igen könnyen beszerezhető. Fűszert meg aztán azt ad hozzá az ember, amihez éppen hangulata van, mindenféle irányba el lehet vinni. Remekül lehet hozzá használni a delikátüzletekben kapható különböző, jó minőségű fűszerkeverékeket, de ha az nincs otthon, akkor kerülhet bele egyszerűen csak egy csipet fahéj vagy római kömény, kardamom vagy ezek keveréke. Ha van idő frissen pirítani, őrölni őket, még jobb. Valójában tehát ez amolyan jó kiindulási alap, amelyben mindenki kibontakozhat. További két előnye is van: egyrészt nagy adagban is könnyen elkészíthető, akár előre is (vagy például csak a mártást előre, a csirkét frissen főzzük bele). Másrészt könnyen lehet belőle egyszerre zöldséges és húsos változatot készíteni, úgy, hogy kétfelé osztjuk, és az egyikbe pl. csirkét teszünk, a másikba zöldségeket (pl. padlizsán, cukkini, sütőtök, csicseriborsó stb). Amíg elkészítjük a mártást, addig utóbbiakat felkockázva, olajjal összeforgatva, forró sütőben megsütjük, majd így rakjuk a mártásba.)

Kókusztejes-paradicsomos csirke

Hozzávalók (4 adag)

2 kis hagyma, nagyobb darabokra vágva

6 gerezd fokhagyma

4 szelet friss gyömbér, meghámozva

2 evőkanál olaj

1 púpozott teáskanál curry

(vagy más fűszerkeverék)

1 kávéskanál pirospaprika

1 doboz (400 g) hámozott-

paradicsom-konzerv

só, bors

2 evőkanál vaj

50 dkg csirkemellfilé, felkockázva

1 doboz (400 g) kókusztej

friss korianderzöld

A feldarabolt hagymát, a meghámozott fokhagymagerezdeket és a kisebb darabokra vágott gyömbért aprítógépbe tesszük, és egészen finomra, szinte pépesre aprítjuk. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymás-gyömbéres alapot, majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a curryt (vagy más fűszerkeveréket) és a pirospaprikát, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozottparadicsom-konzervet. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a paradicsom besűrűsödik, a leve elfő - kb. 10 percig. Amíg fő, egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. (A pirítás pluszízt ad, de akár el is hagyható, tehetjük a húst rögtön a szószba). A paradicsomhoz adjuk, átforgatjuk. Felöntjük a kókusztejjel, és néhány percig főzzük, amíg a csirke megpuhul. Rizzsel vagy naan kenyérrel, friss korianderzölddel meghintve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk