Götz Eszter

  • Götz Eszter

Götz Eszter cikkei

Egyedül brummogó

  • Götz Eszter

Üres lett a FUGA utcára néző nagy kirakatablaka, amelynek túloldalán tizenhárom éven át ült Nagy Bálint, hosszú szakálla fölötti szúrós tekintetével végigmérve minden belépőt. Akár meg is lehetett volna ijedni attól a vizslató szempártól, de a második alkalommal már tudta a látogató: csupán a gazda figyelme és jól-rosszul titkolt öröme sugárzik belőle. Az öröm, hogy ott vagy, hogy vágysz arra a hihetetlenül sokféle élményre, amit a hely kínál.

Át a falakon

  • Götz Eszter

Perczel Anna építész, urbanista, az Óvás! Egyesület alapítója 1942-ben született Párizsban. Miután családjával visszatért Magyarországra, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál, Vadász György műhelyében dolgozott.

Eltüntetett történelem

  • Götz Eszter

A hazai építészetben immár nagyobb visszhangot váltanak ki a bontások, mint az építkezések. A „megsemmisítési mániának” nem tudjuk a pontos okait. Hirtelen szükség lesz a telkekre? Vagy az illetékesek meg akarnak szabadulni valamitől, ami állandó jelenlétével a múltra emlékeztet?

Életrehívás

  • Götz Eszter
Nem véletlen, ha egy művész nem ír önéletrajzot. Ha olyan kalandos az élete, mint Amerigo Totnak, inkább éli, mint írásban rögzíti. Utólag a nevében önéletrajzot írni nem szokás, legalábbis itthon eddig nem volt rá példa. Pedig Nemes Péter éppen ezt tette – tegyük hozzá, a legjobb szándékkal és lenyűgözően alapos, immár több mint egy évtizednyi intenzív kutatással a háta mögött.

Falat törnek

  • Götz Eszter
Új művészeti intézmény nyílt októberben az óbudai Goldberger gyár valahai mosócsarnokában, ahol a műveket, a művészeket és a közönséget szokatlan helyen, szokatlan formában kötik össze, „gerillaáron” kínálva a kortárs műtárgyakat.

„Vérre menő viták itt is voltak”

  • Götz Eszter
Tízéves lett a Budapesti Építész Kamara kulturális központja, a Fuga. A jubileumot júliustól októberig nagyszabású programsorozattal ünneplik. Jó ürügy arra, hogy a hazai építészet helyzetéről beszélgessünk Nagy Bálint kreatív igazgatóval.

Illeszkedés helyett

  • Götz Eszter
Ritka, amikor egyetlen ember hiányával egy egész fogalom is eltűnik, amikor senki sem viszi tovább azt, amit ő képviselt, ami számára létfontosságú volt. Most ez történt: Rajk László halálával a magyar építészetből kiveszett a játékosság.

Kövess minket: